Boyun omurları arasında diskler vardır. Yastıkçık olarak adlandırdığımız bu disklerde meydana gelen taşmalar sinirlere bası yaparak boyun fıtığını ortaya çıkarır. Boyun fıtığının yansımaları boyun, sırt ve kollarda görülür. Yani bel fıtığında bacaklarda görülen ağrı, kasılma ve hissizlikler boyun fıtığında kollarda görülür. Mesela hastanın elinde bulunan sinirdeki baskıya bağlı kas gücü kayıpları olabilir. Kişinin tutma yeteneğinde azalma olur. Ayrıca yine sinirdeki baskıya bağlı olarak kolda incelme meydana gelebilir. Bu incelme boyun fıtığının ilerlemesi durumunda gözle görülür hale gelir.
Tedavisi nasıl yapılıyor?
Tedavi sırasında hastaya boyun hareketlerinde kısıtlama getiriyoruz. Öncelikle psikolojik olarak rahatlaması için hastanın ağrısını belirli bir ölçüde hafifletiyoruz. Çünkü bu ağrılar çok şiddetlidir. Bu tedavide de tıpkı bel fıtığında olduğu gibi öncelikle hastada ne gibi kayıplar oluştuğu belirlenir, bu kayıpların yerine konması için rehabilitasyon dediğimiz programın uygulanmasına başlanır. Rehabilitasyonla birlikte fizikoterapi de tedavi aşamasında çok önemli bir yer tutar.
20-25 seanslık tedavi sonrasında hastanın ağrılarına son vermek büyük ölçüde mümkündür. Her seans ortalama 45-60 dakika sürer. Ancak tedaviye hastanın katılımı çok önemlidir.
Tedavi sürecinde hasta, boyun hareketlerine dikkat etmelidir. Mümkün olduğu kadar istirahat etmeli, ani dönmelerden kaçınmalı, stresten uzak durmalıdır. Tedavi sonrasında rehabilitasyon uzmanının verdiği egzersizlere evde de devam etmelidir. Tedavinin ilk safhasında boyun hareketlerini en aza indiriyoruz. Gerekirse bunun için bir boyunluk kullanıyoruz. Böylece bölgedeki spazmları da en aza indirgemiş oluyoruz. Daha sonra sinirdeki kanlanmayı artırıp sinirin fonksiyonunu yeniden kazanmasını sağlıyoruz.
* Özellikle saçları uzun olanlar iyice kurutmadan dışarı çıkarlarsa boyun kaslarında spazm oluşur. Saçlar yıkandıktan sonra iyice kurutulmalıdır.
* Ellerinizi omuz hizasından yüksek ya da alçak seviyelerde kullanmanız boyun bölgesini zorlar. Bu nedenle öğretmenlerde, duvar ve tavan işçilerinde boyun ağrısı sık görülür.
* Öğretmenseniz tahtaya yazı yazarken omuz hizasından üst seviyeye veya çok aşağıya yazmayın.
* Perde takmak gibi aktivitelerde boyun fıtığına ve diğer boyun ağrılarına yakalanabilirsiniz. Üzerine çıktığınız platformu yükselterek bu riski en aza indirin ya da boyun sorununuz varsa en iyisi birilerinden yardım isteyin.
* Uykusuzluk, çok çalışma, sinirsel gerginlik, işinden memnun olmama, takdir edilmeme gibi durumlar boyun kaslarında gerginlik yaparak disklerin beslenmesini bozabilir.
* Saçınızı yıkarken, duş alırken başı fazla geriye atacak pozisyonlardan kaçının.
* Tıraş olan erkekler ve makyaj yapan kadınlar kafalarını fazla geriye itecek pozisyonlardan kaçınmalıdır.
* Oturma sırasında sırt dik pozisyonda olmalı, belli zaman aralıklarıyla oturma sona erdirilmeli ve ayağa kalkıp bir süre dolaşılmalıdır. Hatta bu zaman aralığında boyun ve sırt adalelerini gevşetecek bazı egzersizler yapılmalıdır.
* Televizyon seyrederken başı mutlaka arkaya dayamalı, böylece kafanın bütün ağırlığı uzun süre boyun üzerinde tutulmamalıdır.
* Ağır cisimleri kaldırmaktan kaçınılmalıdır. Kaldırmak zorunlu-luğu olursa ağırlık eşit olarak kollara paylaştırılmalıdır. Aniden ve ağırlığı tahmin edilemeyen bir cisim kaldırılırsa, omurganın bundan zarar göreceği kesindir.
* Araba kullanırken koltuğunuz gerilmenizi ve eğilmenizi gerektirmeyecek şekilde ne çok alçak ne de çok geride olmalıdır. Aynalar iyi ayarlanmalıdır.
* Oturma, yatma, çalışma, araba kullanma gibi günlük hareketlerde duruşun düzgünlüğüne dikkat edilmelidir. Özellikle çocuk ve gençlerin tek yöne eğilerek, dayanarak oturma alışkanlığı kazanmamaları ve sırt çantalarını çift taraflı kullanmaları sağlanmalıdır.
* Boyun ağrısı riski taşıyan kişilerin (cerrah, diş hekimi, boyacılar, seramikçiler, bilgisayar başında çalışanlar) daha sorunlar başlamadan önlem almaları gerekir. Koruyucu boyun egzersizlerini en az haftada 3-5 kez yapmaları gerekir.
* Oturduğunuz yerde uyumak boyun için oldukça zararlıdır.
* Boyun ağrısını gidermek için yüzme olmak üzere hafif sporlar yapılmalıdır.