Ani ya da kronik boyun ağrılarının pek çok nedeni olabilir. Farklı anatomisi olan boyun omurgasındaki ağrının nedenini bulmak için çok kapsamlı bir muayene yapılması gerekir...
Boyun omurgası yedi omurdan ibaret olup diğer omurlardan farklılıklar gösterir. Birinci ve ikinci omurların şekilleri diğerlerinden farklıdır. Omurgamızda biri boyunda biri belde olmak üzere iki adet içe doğru, ayrıca biri sırtta diğeri sağrı bölgesinde iki tane de dışa doğru tümseklik mevcuttur. Omurların ön yükseklikleri arka yükseklikten az olduğu için omurgada, boyuna has arkaya doğru bir eğim söz konusudur. Boyun bölgesinin etrafında çeşitli bağlarla omurga dengede tutulur.
Omurganın arkasından boyundan başlamak kaydıyla aşağı doğru uzanan omurilik kanalı vardır. Omuriliğin bu seviyesine isabet edecek kazalarda hayatta kalma ihtimali zayıftır. Yaşam sürse bile omurilikteki kesilmelerde kolların ve bacakların hareket etmemesiyle seyreden ciddi felçler ortaya çıkabilir.
Diğer omurlardan farklı olarak omurganın yan çıkıntıları içinden kafaya doğru damarlar uzanır. Küçük bir alanı kaplamasına rağmen boyun bölgesinde 32 adet kas bulunur. Bu sayede kafamızla boynumuz üzerinde istediğimiz birçok hareketi yapabiliriz. Bu kasların kasılıp gevşeme yeteneklerinde çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bozukluklarda boyunda veya yakın çevresi olan baş ve kollarda ağrılar ortaya çıkar.
Omurgalar arasında yastıkçık fonksiyonunu kıkırdak yapısında olan diskler üstlenir. Birinci omurla ikincisi arasında disk yoktur. Diskler omurlar üzerine binen yükleri tıpkı arabalardaki amortisörler gibi dengeli biçimde alttaki omurlara dağıtır. Disklerin ortasında jel kıvamında bir çekirdek tabakası vardır. Hareketli olan bu çekirdek, bazı durumlarda bulunduğu yerden fıtıklaşarak dışarı taşar ve önemli sorunlara yol açan boyun fıtıklarını oluşturur.
Boyun ağrısının özellikleri
Hastalarda ağrıyı artıran ve azaltan çeşitli nedenler olabilir. Bu yüzden hastanın sorgulanması sırasında ağrının hava şartlarıyla, istirahat veya hareketle, stresle ilgisi değerlendirilmeli. Ayrıca ağrının oturmalarda, yatış sırasında veya yürümede nasıl olduğunun sorgulanması gerekir. Hekim, ağrının kaynağı olan dokuları araştırmalı. İç organlar, adale, sinir dokusu, kemik, deri veya yumuşak dokulardan herhangi biri ağrının kaynağı olabilir.
Ağrının niteliği de üzerinde durulması gereken bir konu. Delici, inatçı, tırmalayıcı, yanarcasına, sızlamalı, zonklayan, künt, gelip gidici ve karışık tip ağrılar olabilir. Hastalarda ağrının günlük yaşam üzerine bazı sınırlayıcı etkileri olabilir. Yıkanma, tuvalet ya da lavaboda durma gibi günlük yaşam hareketlerinin ağrı üzerine etkileri ayrıntılı olarak sorgulanmalı.
Başlangıç noktası
Ağrılar; sıcak-soğuk, travma veya başka bir hastalığı takiben ortaya çıkabileceği gibi boyun omurgasına tesir eden ani veya kronik düzeyde yanlış hareket de ağrı nedeni olabilir. Enfeksiyon, yoğun stres altında kalma veya aşırı yorulma ağrıları tetikleyebilir. Bazen omurgayı zora sokan bir yolculuk, boyuna vuran rüzgar ya da cereyanda kalma daha önce hiç ağrı görmemiş bir boyunda aniden ağrıların başlamasına yol açabilir.