Fıtıktan yanlış duruşa boyun ağrılarının pek çok nedeni var. Kamburlaşmaya kadar giden bu ağrılar, yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor
Boyun omurgaları arasında bulunan disklerde fıtıklar oluşabilir. Burada ağrı sadece boyunda değil kürek kemiği üzerinde yoğunlaşabiliyor. Boyundaki ağrı, kola yayılma eğilimindedir. Bölgenin anatomik yapısı nedeniyle fıtıklar belde olduğu kadar sık görülmez. Boyun fıtığına omurlar üzerine gelen aşırı zorlanmalar yol açabilir.
Fıtık, yüzde 70 oranında beşinci ve altıncı omurlar arasında ortaya çıkıyor. Belirti olarak öksürme ve ıkınmada ağrı artışı, başın tepesinden aşağı doğru basınca ağrı oluşması, bu ağrının baş yukarı doğru çene tutularak kaldırıldığında azalması gösterilebilir. Fıtığın şiddetine göre refleksler kaybolabilir, uyuşukluklar belirebilir, adale güçleri azalmış veya kol çevresi zayıflamış olabilir. Erken tanı sonucu başlanacak tedaviyle çok kez ameliyata gerek kalmadan başarılı sonuçlar alınabiliyor.
Stres, ağrı nedeni
Yoğun stres altında yaşamak mide, bağırsak, sırt ve bacaklarda ağrıya yol açabiliyor. Devamlı sinirli ve gergin insanlarda boyun ağrıları vücuda yerleştiğinde burayı terk etmiyor. Aynı anda birden fazla iş yapan ve bu sırada yanlış duruş pozisyonları içerisinde olan, boyun çevresi adalelerini gevşetemeyen insanlar 'boyun adalelerinde gerginlik' hastalığına yakalanıyor.
Araba kullanırken önlem almamak ve ani olarak sıcak ortamdan soğuk ortama geçiş yapmak sorunu daha da artırıyor. Stresli ortamlarda çalışanların iş verimini düşüren inatçı boyun ağrılarından uzaklaşması için büyük çaba göstermesi gerekiyor. Uzun süre bilgisayar başında oturanlar da bu sorundan nasibini alıyor.
Adale kaynaklı ağrılar
Boyun adaleleri dış etkenlerden ileri derecede etkilenir. Hava şartlarındaki değişimlerden strese kadar birçok dış etken boyun adalelerinde gerginlik yaratabilir. Bir seyahat, gece uykusu sırasında boyunun rahatsız pozisyonda kalması yine ağrı nedeni olabilir.
Yanlış duruş
Çoğumuz karın ve bel kaslarımızın zayıflığı nedeniyle özellikle ayaktayken veya otururken kendimizi gevşek bırakarak kötü bir duruş sergileriz. Bu kötü duruşun göstergesi olarak beldeki kavis artmış, karın öne doğru çıkmış ve omuzlar aşağıya çökmüştür. Böylece sırtımızda giderek artan kamburluk gelişir. Başlangıçta istediğimizde düzeltebileceğimiz bu kamburluk uzun yıllar sonra artık eski haline dönemez olur.
Ders çalışırken masaya aşırı derece eğilen, bu sırada boynunu ideal konumda tutmayı beceremeyen gençler, geleceğin boyun ağrısı hastalarından olmaya aday.
'Düz Duvar Testi'
Buna göre, topuklar duvardan birkaç santim uzaktayken sırtı duvara yapıştırarak durulması istendiğinde omuz ve kalçalar duvara değmeli, başın arkası duvara yakın olmalı. Başın öne doğru eğilmesi halinde vücut ağırlık merkezinden kayar ve giderek buna uyum gösteren boyun adalelerinde kasılma ortaya çıkar. Omuzlardaki çökme, belin aşırı geriye bükülmesi, karnın öne doğru çıkarılmasıyla yanlış da olsa yeni bir denge kurulmaya çalışılır. Bu kısır döngünün doğru duruş çabaları ve egzersiz başta olmak üzere çeşitli tedavi seçenekleriyle kırılması çözüm için gereklidir.