Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bu da nereden çıktı diyeceksiniz, ama orta yaşlarda göbeğiniz varsa ileri yaşlarda bunama riskiniz daha yüksek olabilir. Göbeğin ya da “santral obezite”nin şeker hastalığı, kalp sorunları ve inme için bir risk faktörü olduğuKuzey Kaliforniya’da 40 yaşlarında 6 bin 583 kişinin, 36 yıl boyunca yaşam tarzı, boy, kilo ve göbek çevrelerinin takip edilip değerlendirildiği çalışma sonuçlanmış.
Çalışma süresi içinde bin 49 kişiye Alzheimer hastalığı dahil bunama tanısı konulmuş. Ve işin ilginci, göbek ne kadar büyükse bunama riskinin de o kadar büyük olduğu görülmüş.

Beyninizin sağlam kalması için göbeğinizi eritmelisiniz
Burada önemli bir ayrım var: Kilosu fazla olan herkesin göbeği büyük olmayabilir ya da kilosu normal olan bir kişinin göbeği büyük olabilir. İkisini birbirinden ayırmak lazım. Onun için, araştırıcılar göbeğin ve kilo fazlalığının etkilerini ayrı ayrı değerlendirmişler. Hem göbeği hem de kilosu fazla olanlarda bunama riski göbeksiz olanlara nazaran 3.6 kat daha yüksek. Buna karşılık kilo normalse ve sadece göbek büyükse bunama riski, kilosu normal ve göbeği olmayan birine göre 1.89 kat daha yüksek.

Doğru beslenme ve aktivite
Kıssadan hisse: Beyninizin sağlam kalması için, göbeğinizi eritin!
Hepimiz biliyoruz ki göbek yapmak kolay ama ondan kurtulmak oldukça zor bir iş. Çünkü araştırmalar birkaç haftalık durağanlığın göbek sahibi olmak için yeterli olduğunu gösteriyor. Danimarka Metabolizma Merkezi’nde yapılan bir çalışmada günde 6-10 bin adım atan kişilerde bu aktivitenin günde bin 500 adıma indirilmesiyle göbek çevresinde toplanan yağ miktarında iki haftada yüzde 7 artış olduğu saptanmış.
Demek ki aktivitenizi azalttığınızda vücudunuz size büyük bir avans vermiyor ve karında yağlar toplanmaya başlıyor. Kışa girmek üzere olduğumuz şu günlerde hareketli yaşam imkanları azalmakta, göbeğinizi eritmek için doktorunuzun onayı ile fiziksel aktivitenizi bir an önce artırmanın, gerekirse fitness hocası gibi kişilerden profesyonel yardım almanın kalp damar sağlığınıza ve metabolizmanıza sağlayacağı katkıları düşünün.
Sağlıklı ve bilinçli beslenmek karın çevresindeki fazla yağlardan kurtulmak için fiziksel aktivite kadar önemli bir konu. Bunları eritmek için yapacağınız diyetin püf noktalarını diyetisyeninizden öğrenin ki sonuçlar kalıcı olsun. biliniyordu. Şimdi bunlara bir de bunama riski eklendi

Ergonomi: İşyeri ve çalışanlar arasındaki uyum
Boyu ayarlanabilen ofis eşyaları kullanın. Bedeniniz için rahat pozisyonlar arayın. Diz ve dirsekleri rahat ve gevşek pozisyonlarda tutun.

Aynı hareketleri çok fazla tekrarlamayın. Her 10-15 dakikada bir 30 saniye gibi sık ve kısa aralar verin. Örneğin telefonunuza cevap vermek için ayağa kalkın, vücudunuz şöyle bir kıpırdasın.

Aynı pozisyonda çok uzun süre kalmayın. 3 İşiniz gereği sürekli fare veya telefon kullanıyorsanız, fareyi kullanan bileğinizi destekleyin veya telefon kulaklığı kullanın.

Omuzlarınız gergin ve kasılmış halde durmayın, arada bilinçli olarak kendinizi gevşetin.

Dizleriniz kalçanızla 90 derecelik açı yapacak şekilde oturup hafifçe de dik durursanız, bu doğru bir oturuş pozisyonudur. Gövdeniz öne doğru eğik oturursanız, sırtınıza fazla yük binecektir.

Koltuğunuz, ayaklarınızın yere basmasına izin vermelidir. Bacak pozisyonlarınızı sık sık değiştirin.

Monitörünüz sizden mümkün olduğunca uzakta ama yazılanları görebileceğiniz bir mesafede dursun.

Sırt ve bel ağrılarınız varsa monitörün yüksekliğini değiştirmeyi deneyin.

Gözleriniz yoruluyorsa daha büyük bir ekrana veya okuma gözlüğüne ihtiyacınız olabilir.

Klavyeniz bileğinizin yüksekliğinde veya daha aşağıda olsun.

Koltuğunuzu yükseltmeniz veya masanızı alçaltmanız gerekebilir.

Bileklerinizi masa kenarı gibi keskin veya sert bir yere dayamayın.

Klavyede çalışırken ön kollarınızın yere paralel olması (dirseklerin 90 dereceye yaklaşan açı yapması) önerilir.

Farenizin klavye ile aynı düzeyde olmasına dikkat edin.

UNUTMAYIN: İşyeri, ergonomi denkleminin sadece bir yanıdır. Araç kullanma, uyku pozisyonu ve hobileriniz gibi iş dışındaki aktivitelerinizi de gözden geçirin.