Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

Birçok kişi bel fıtığı olduğunu bilmeden ağrılarıyla yaşıyor, kimi de bir uzmana gitmeden teşhisini kendisi koyuyor. Peki bel fıtığının belirtileri nedir, nasıl teşhis edilir? Konuyu iyice araştırmakta fayda var

Bel fıtığının teşhisinde en büyük görev doktora düşüyor. Konusunda uzman bir doktor, fiziki muayeneyle ilk bakışta teşhisi koyabilir. Ancak bazı vakalarda MR'a gerek duyulabilir. Doktorun görevi burada sinirlerle kaslar arasındaki bağlantıyı belirleyerek, hangi sinirin hangi kası etkilediğini teşhis etmektir. Sadece MR'a bakarak teşhis koymak mümkün değildir. Hangi sinirin nereye ne kadar baskı yaptığını belirlemek için elle muayene etmek şarttır.
Doktorun diğer bir tanı aracı da hastaya yönelteceği sorulardır. Doktor hastanın kas gücü, kemik yapısı, kilosuyla ilgili bir takım sorular sorar ve hastanın durumuyla ilgili ipuçları elde eder.

Haberin Devamı

Kişi kendisine bel fıtığı tehşisi koyabilir mi?
Araştırmalara göre birçok insan bel fıtığı olduğunu bilmeden ağrılarıyla yaşıyor. Ağrılar zamanla hastanın hayatının bir parçası oluyor.

BEL FITIĞIYLA iLGiLi MERAK EDiLENLER
ABD'de hayatı boyunca hiç bel sorunu yaşamamış iki bin kadavra üzerinde bir araştırma yapılmış. Araştırma sonunda bunların yüzde 40’ının bel fıtığı hastası olduğu ortaya çıkmış.
Kanada’da bin 700 kadavra üzerinde yapılan araştırmada yüzde 39’unun bel fıtığı olduğu belirlenmiş. Bundan da şu ortaya çıkıyor ki; bel ağrısı çekenlerin mutlaka uzman bir doktora görünmesi gerekiyor.

Belirtileri neler?
Bel fıtığının ilk ve en belirgin özelliği ağrıdır. Ayrıca nörolojik yani sinir sistemine bağlı belirtileri de vardır. Hastada duyu kaybı, kas gücü kayıpları ve bacaklarda duyu kusurları görülebilir. Hastada refleks kusurları da olabilir.

Her bel ağrısı bel fıtığı mıdır?
Bel fıtığı ağrısını diğer bel ağrılarından ayırt edebilmeniz için size birkaç ipucu:
-Beldeki ağrı basit ağrı kesicilerle geçmiyorsa,
-Ağrı kalçaya ve bacaklara vuruyorsa,
-Bacakta ve bel bölgesinde uyuşukluk varsa,
-Sağ kalçayla sol kalça, sağ bacakla sol bacak arasında his farkı varsa,
-Bacağın belli yerlerinde yani baskı olan sinirin gittiği bölgelerde hissizlik oluştuysa,
- Bacaklarda çabuk yorulma ve güçte zayıflama varsa, bel fıtığısınız demektir.


HANGi SPORLAR BEL FITIĞINI ÖNLER?
Karın ve bel kaslarını güçlendiren sporlar, bel fıtığının önlenmesinde ve tedavisinde etkilidir. Çünkü vücudun yükünü bel ve boyundaki omurlar taşır. Bu kasların güçlü olması omurlara binen yükü azaltır. Sporların kişinin fiziki yapısına ve kondisyonuna göre yapılması gerekir. Hiç spor yapmamış bir insanın birdenbire hızlı bir tempoyla yüzmeye, yürümeye veya koşmaya başlaması vücudun başka yerlerine zarar verebilir.
Bel fıtığının hem önlenmesi hem de tedavisi için en yararlı spor yüzmedir. Özellikle serbest stil ve sırt üstü yüzme, kasları ahenkli bir şekilde çalıştıracağı için faydalıdır. Yüzme, hem sırt hem de karın kaslarının kuvvetlenmesini sağlar. 40 yaşın üzerindeki kişilerde ise ağırlıklı olarak yürüyüşü öneriyoruz. Ağırlık kaldırma ve sert hareketler gerektiren sporların yapılması özellikle bel fıtığı olan hastalar için çok sakıncalıdır. Aynı şekilde vücudu eğerek bisiklete binmek de sakıncalıdır.


REHABİLİTASYON NEDiR?
Bir rehabilitasyon uzmanı tarafından hastaya uygulanan özel hareketlerdir. Özetle egzersiz programıdır diyebiliriz. Bu tedaviyi de kesinlikle bir uzmanın uygulaması gerekmektedir. Yanlış hareketler hastayı iyileştirmek yerine daha kötü duruma getirir. Hasta belirli bir noktaya geldikten sonra reha-bilitasyon uzmanı doğrultusunda yapacağı hareketlere evde de devam edebilir.

AMELiYAT RiSKLi Mi?
Bütün ameliyatlar gibi bu da risklidir. Herkes kendine göre bir cerrahi yöntem uyguluyor. Kimi diski tamamen çıkarıyor, kimi çıkan bölgeyi tıraşlıyor. Sonuçlarda cerrahinin yapıldığı kuruma ve yapan cerraha göre değişiyor.

KiMLER AMELiYAT OLMAK ZORUNDA?

Tüm dünyada 1980'lerde bel fıtığı teşhisi konan hastaların yüzde 46'sı ameliyat edilirdi. Zaman içerisinde bu ameliyatların komplikasyonlarının çok olduğu görüldü. Günümüzde cerrahiye giden hastaların sayısı dünyada yüzde 1'e düştü. Mecbur kalmadıkça cerrahiye ihtiyaç duyulmuyor. Bel fıtığı nedeniyle fiziksel kusur olmuşsa hasta idrarını veya büyük abdestini kontrol edemiyorsa, hastada felç öncesi belirtiler başlamışsa ameliyat gerekli oluyor. Bu belirtilerin en önemlisi kasılmalardır. Ayrıca yapılan tüm rehabilitasyon ve fizikoterapi tedavileri sonuç vermiyorsa o durumda da cerrahi müdahale öneriyoruz.