Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

Bel fıtığı hasta-sıysanız ve ayak parmaklarınızda hafif de olsa uyuşma ve güç kaybı varsa derhal bir uzmana başvurun. Sonuçları üzücü olabilir

Bel ve boyun fıtığı olan kişiler genellikle durumlarını ağrıya göre ifade ederler. Çünkü insanın ilk algıladığı duygu ağrıdır ve hastaların yakınmalarının başında gelir. Ağrının ötesinde, düşük ayak gelişmesi ise en istenmeyen bel fıtığı sorunlarından biridir. Tedavisi çok zordur hatta mümkün değildir. Hastalar bu durumu, sağ veya sol ayak parmaklarının uyuşması yada yürüdüğü zaman ayağının takılması olarak ifade ederler. Hemen tedaviye başlanmazsa, istenmeyen ve hatta sakatlığa kadar varan sonuçlar görülmeye başlanır. Onun için biz bu hastaları yürüme testinde muayene ederken, ayak parmaklarının ucunda ve topuk üstünde yürümelerini söyleriz. Hastanın eğer parmak ucu yürüyemiyorsa yani ayak düşüyorsa beşinci bel omuru ile birinci sağrı omuru arasında bel fıtığı vardır. Topuk üstü yürüyemiyorsa dördüncü bel omuru ile beşinci bel omuru arasında bel fıtığı olduğunu düşünürüz.

Haberin Devamı

Kas gücü kayıpları var mı?
Bel fıtığı bulgusu, başka bulgularla karıştırılabilir mi? Tabi ki olabilir. Mesela hastada topuk dikeni varsa hasta topuk üstü yürümekte güçlük çeker veya yürüyemez. Bunu, fel fıtığı bulgusuyla karıştırmamak gerekir. Yine hastanın ayak parmaklarında gut varsa ağrıdan dolayı parmak üstü yürüyemez. Yine vücudun tutulum olan yanında istemsiz kasılma varsa, hasta yürümekte ve kolunu kullanmakta zorluk çekiyorsa veya sorunlu olan tarafta çabuk yorulmalar varsa muayeneyi ve teşhisi çok dikkatli yapmak gerekir. Genellikle bu noktaya gelmiş hastalarda ağrı da çok fazla olmayabilir.
Hasta kolundaki ve bacağındaki uyuşuklukları anlatır. Burada yapılması gereken kas gücü kayıplarının var olup olmadığına bakmaktır. Bu safhada bize laboratuarda yapılacak olan elektromiyografi kısaca EMG dediğimiz bir tetkik yardımcı olacaktır. Bu tetkikle, kol ve bacağa giden sinirlerin ileti hızları ölçülür ve değerlendirilir. Ancak EMG’de günümüze kadar çok gelişme değerlendirmelidir. Burada en büyük yardımcımız üniversite eğitimi almış fizyoterapist arkadaşlarımızdır.

Haberin Devamı

Güç kayıpları 12-13 günde yerine gelebilir
Parmaklardaki güç kaybı erken tespit edilmiş hastalar, iyi yetişmiş fizyoterapistler ve ileri fizik terapi cihazları ile, benim deneyimlerime göre 12-13 günde eski hallerine dönebilirler. Doğru yapılan rehabilitasyon uygulamaları ile bu sorunun üstesinden gelinir.

Bel fıtığı hastaları felç olmakdan korkmasınlar

BEL FITIĞINDA DÜŞÜK AYAK
Her kas gücü kaybı felçle sonuçlanacak değildir. Paniğe kapılmanıza gerek yok. Doğru zamanda ve etkin uygulamalarla kas gücü kayıplarının yerine geldiğini göreceksiniz. Maalesef ülkemizde bu konuda yapılan rehabilitasyon uygulamaları ciddi bir biçimde yapılmamaktadır. Bölümler arası uzlaşmalar tam olmadığı için hastalar sorunlar yaşamaktadırlar. Bir beyin cerrahının, bir ortopedistin ve bir nöroloji doktorunun rehabilitasyon uzmanlarıyla işbirliği yaptıklarında hastaları daha sağlıklı günler beklediğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

İnsan vücudu bir bütündür
Tek bir hekim tüm bu sorunların üstesinden gelemez. Bir şeyler bir yerlerde eksik kalır. Bunun faturasını da hastaya ödeyebilir. Olaya daha bilimsel ve ekip çalışması olarak bakarsak çok daha iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum.
Hekimler ve uygulayıcılar arasında uzlaşma olduğu zaman bundan yararlanacak olan hastalardır. Burada hastaları bencil davranışlarımızla yanlış uygulamaların kucağına atma hakkımız yoktur. Meslek ve bilim dışı bir takım uygulamalara izin vermemeliyiz. İşbirliği içinde olabilirsek, hastalar da yanlış uygulamaların ve tıp adına yapılan soytarılıkların kurbanı olmazlar. Bu da gerçek yemin etmiş ve mesleğine saygılı hekimlerin işidir.