Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

AYURVEDA SAĞLIK SiSTEMi



Bu terapide tedavinin asıl amacı, hayatı uzatmak, mükemmel sağlığı yaratmak ve hastalıkları, bozuklukları vücuttan uzaklaştırmak. Ne iki insan ne de iki hastalık aynıdır. Bu yüzden Ayurveda, hastalığı değil bireyi tedavi eder



Ayurvedanın esas önemli noktalarından birisi de insanı, beden ve zihinle bir bütün olarak görmesi ve onun tüm unsurlarını bir bütün olarak bir arada uyumlu ve dengede tutmaya çalışması. Tedavi, bitkisel ilaç, mineral, diyet, egzersiz, yoga, meditasyon gibi tedavi seçenek- lerini de kapsıyor.

Haberin Devamı

Felsefesi iletişim ve dengeyi sağlamak
1990 yılı ocak ayında dünyada birçok ülkenin bir referans merkezi kabul ettiği Amerikan Konseyi’nce tavsiye edilecek bir tıp dalı olarak kabul edildi Ayuverda tedavisi. Ayurveda’nın literatürdeki anlamı yaşam bilimidir. Kökenleri M.Ö. 4500’lü yıllara dayanıyor. Felsefesinde makro ve mikro evrenin bir arada iletişim ve denge içinde olması öne çıkar. Klinik değerlendirmede amaç, hasta ve hastalığın doğasını ve gücünü araştırmaktır. Rutin fiziksel muayenede yapının belirlenmesi, hastalığın yatkınlığı, dokuların kalitesi, vücut yapısının yoğunluğu, uyum sağlama, mental duyum, sindirim gücü, egzersiz dayanıklılığı, yaş ve yaşlanma gibi pek çok nokta içerir.
Fiziksel muayenede kullanılan ana yöntem nabız analizidir. Bir hastayı muayene ederken kaç kez göz kırptığına, kulakların seviyesine, dudakların kalınlığına, saçların miktarına, boyuna, vücut yapısına, ellerdeki ve vücuttaki damarların ve tendonların çıkıklığına bakılır. Vücuttaki yağların kas dokusuna oranı incelenir. Teşhis, hem kişinin hastalığını hem de hastalığın doğasını tanımaya yarar.

Hastalığı değil bireyi tedavi eder
Ayurveda ilahi tedaviyi, psikoterapiyi ve rasyonel tedaviyi kapsar. İlahi tedavinin temelinde bazı hastalıkların geçmiş yaşamla ilişkili olduğuna inanmak vardır ve bunların rasyonel tedavilere yanıt vermeyip dua, ilahi, ayin, değerli taşların kullanılmasıyla düzeleceğine inanılır.
Ayurvedik psikoterapi sağlıksız düşünce ve materyallerden sağlıklı olmaya yönlendiren metotları içerir. Bu metotlar, hastaya güven verme, psiko-şok girişimleri ve sağlıksız negatif duyguların sağlıklı pozitif duygulara değişimini içerir. Diyet, yaşam tarzı, ev ilaçları, bitkisel karışımlar bu tedavi sisteminin bileşenleridir. Ayurveda’nın iyileştirme yolu kişiyle çevresi arasında uyumu sağlamaktır. Bir kez uyum sağlandı mı, vücudun uyumsuzlukla iletişim kurma ihtiyacı biter. Ayurveda her insanı ve her insandaki her hastalığı eşsiz kabul eder. Ne iki insan ne de iki hastalık aynıdır. Bu yüzden Ayurveda hastalığı değil bireyi tedavi eder.

Haberin Devamı




Günlük öneriler


- Saat 11.00’de yatılması idealdir. Uykunuz yoksa gözlerinizi kapatıp dinlenmeye çalışın.
- Sabahları erken kalkma, bir bardak ılık su içme, düzenli mesane ve bağırsak boşaltımı, ağız hijyeni, banyo, meditasyon, hafif kahvaltı, mevsime uygun rahat giyim, düzenli iş ve aktivite önerilir.
- Öğle yemeği, esas öğündür. Bu beden tipine
ve mevsime göre olmalı, yemekten sonra hafif oturarak dinlenilmelidir.
- Akşam yemeği tercihen hafif olmalıdır. Yemekten sonra 10-15 dakika yürüyüş yapın
ve erken yatın.
- Günde 1-2 kez temiz havayı derince ciğerlerinize çekin.
- Yemek aralarında en az üç saat zaman bırakın.
- Her gün aynı saatlerde yemeye gayret gösterin.
- Yemeği güzel bir ortamda ve oturarak yemeye çalışın.