Fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimlerinin dünya kongresi, 1500’ü yabancı bilimadamı olmak üzere 3 bin kişinin katılımıyla İstanbul’da yapılacak
Meslektaşlarım olarak aralarında bulunmaktan gurur duyduğum fiziksel tıp ve rehabilitasyon camiasının İstanbul’da gerçekleştirdiği 5. Uluslararası Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Dünya Kongresi’nin Başkanı Prof. Dr. Önder Kayhan’dan kongreye ilişkin bir yazı rica ettim. Bu yazıyı yayımlamaktan gurur duyduğumu da belirtmeliyim. Böyle büyük bir kongreye ev sahipliği yapan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği’ne de teşekkür ederim. Kongreye başarılar diliyorum.
5. Uluslararası Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kongresi
Önümüzdeki günlerde İstanbul bir büyük dünya kongresine daha ev sahipliği edecek. 5. Dünya Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hekimliği (ISPRM : International Society of Physical and Rehabilitation Medicine) Kongresi.
Fiziksel tıp ve rehabilitasyon (FTR) ağrıyla ve fonksiyon kaybı ile uğraşır. Rehabilitasyon hekimliği ise yalnız hastalığı değil, insanı ve yaşamın kendisini de ele alır. (...) Hastalığın veya özürlülüğe yol açan olayın yol açtığı fonksiyon kaybını ve ağrıyı ortadan kaldırmaya, kişiyi tekrar kendine yeterli ve üretken bir birey haline getirmeye çalışır.
Kongrenin yararları
(...) Ülkemizdeki FTR geleneği, eğitimi, ilgi alanları ve sonuç olarak bilgi düzeyi başta ABD olmak üzere birçok ülkeyle benzeşmekte. Bir kısmında ise daha fazla rehabilitasyon daha az ağrı tedavisi veya tersi olabilmekte. Eğitimler ve hukuki haklar da ülkeden ülkeye farklılıklar gösterebilmekte. Özellikle eski Sovyet bloğu ülkeleri çok farklı eğitim ve uygulamalar sürdürmekte. Geleneksel ve/veya tamamlayıcı tıp uygulamaları oralarda daha hakim. Bu kongrelerin buna benzer mesleki yaklaşımları, farklılıkları da görüp öğrenmek açısından yararları olmakta.
Kongrede FTR geleneğinin köşe taşları olan bel, boyun, diz, omuz vb lokal ve genel ağrılar, romatizmal hastalıklar, osteoporoz gibi konuların yanı sıra rehabilitasyon hekimliğinin temel başlıkları olan inme, omurilik yaralanması, travmatik beyin hasarı rehabilitasyonu, EMG, pediatrik rehabilitasyon, spor hekimliği, ortez ve protez uygulamaları, kaplıca hekimliği gibi konular ayrıntılarıyla ele alınacak. Teknolojideki gelişmelerin sunulduğu oturumların en büyük ilgiyi çekeceğini sanıyorum.
(...) Dünya kongrelerinde yalnız bilimsel içerik değil diğer bazı hususlar da önemlidir: Mesela katılımların nereden olduğu gibi. (...) Daha önce de ülkemizde dünya kongreleri yapıldı ve giderek bu organizasyonlara ilgi artmakta. Bu kongre münasebetiyle binlerce seçkin insan, bilim adamı, doktor, terapist ülkemize gelmekte.
Türkiye biraz gayret eder ve devlet desteği verilirse yakın gelecekte sağlık turizmi konusunda bölgenin lider ülkesi olabilir. (...) Bizler FTR öğretim üyeleri, FTR hekimleri ve Türkiye FTR Derneği olarak görevimizi yapıyor, dışarıya açılıyor, ülkemizi tanıtıyor, hekimlik alanında rekabet gücümüzü ortaya koyuyoruz. Bu potansiyeli daha iyi değerlendirmek için devletimizin desteğine ihtiyacımız var. Kongrenin başarılı geçmesi, Türk tıbbı için iyi sonuçlar doğurması temennisiyle.
Prof. Dr. Önder Kayhan
Kongre Başkanı