Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Zeytin ve zeytinyağı sizin için ne ifade ediyor? Benim için zeytin doğal iyiliğin meyvesi. Zeytinyağı, bu topraklar için toplumumuzla bağdaşan çok önemli bir kültürel değeri ifade ediyor, öyle ki ‘sıvı altın’ olarak da tanımlanıyor. Zeytinin hem kendisi hem de yağı beslenmede baştacı. Artık biliyoruz ki geleceğimiz geleneksel gıdalarımızda, başka çıkar yolumuz yok. Bitki bazlı beslenmeye geçiş dünya genelinde artıyor, yeşil Akdeniz diyeti hem kendi sağlığınız hem de gezegenin sağlığı ve sürdürülebilirliği için kıymetli. Zeytinyağı ise US News & World Report tarafından 2023’de altıncı kez en iyi diyet seçilen Akdeniz diyetinde sofralarımızın baştacı olmaya devam ediyor. 

Haberin Devamı

Hem doğaya hem size iyi gelen zeytinyağı

Zeytinyağı oleik asit ve fenolik bileşikler ile birçok kronik hastalıkta önemli rolü olan E vitamini kaynağı. E vitamini antioksidan içeriği ile bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunuyor. Fakat altını çizmek istediğim çok önemli bir nokta var ki, zeytinyağı bu faydasını sadece bedenimize sağlamıyor. Çünkü zeytin sadece temel bir gıda değil, aynı zamanda uygar yaşamın kaynağı. İnsanlar arasında ve insanlarla doğa arasında hayati bir bağ, doğanın insana sunduğu barış sözleşmesi. Fakat iklim krizi maalesef zeytinlerimizi de doğrudan etkiliyor. 

İklim değişikliği ölümsüz ağaçları da etkiliyor  

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres’in de dediği gibi ‘küresel ısınma çağı bitti, küresel kaynama çağına girdik.’ Tüm zeytin ülkeleri son yıllarda kuraklıkla ilgili olarak rekolte düşüşleri yaşıyor. Son iki yıldır etkisi daha da hissedilmeye başlandı. Maalesef ülkemizde de bu yıl geçen senenin yarısı kadar bir rekolte beklentisi var. Geleneksel zeytinlikler yalnızca kadim bir üretim havzası değil, aynı zamanda içinde pek çok canlıyı barındıran bir ekosistem. Bu nedenle zeytini korumanın, yaşamı korumak olduğu unutulmamalı. 100 yıllık anıt ağaçlarının da bir savaşçı, bir kahraman olduğunu hatırlatmak istiyorum. Zeytin ve zeytinyağı bu topraklarda kuşaklar boyu yaşasın ki çocuklarımıza güzel bir gelecek miras bırakabilelim. 

Haberin Devamı

Mutlu Köy’den haber  

Zeytini gelecek nesillerimize aktarmanın çok kıymetli olduğunu hep söylüyor ve bu konuda yapılan projeleri önemsiyorum. Geçtiğimiz hafta Ayvalık’ta Mutlu Köy’de konu ile ilgili gerçekleştirdiğimiz söyleşide zeytinin gelecek nesillere aktarımı için atılan adımları yakından görmek mutluluk vericiydi. Kullanılmayan köy okulu binalarının, anaokulu, ilkokul ve halk eğitim merkezlerine dönüştürülmesine yönelik olarak Köy Yaşam Merkezleri projesi örneklerinden Ayvalık Mutlu Köy Yaşam Merkezi’nde eğitimler Nisan 2023 itibarıyla başladı. Çocuklar artık ölmez ağacın şifasını ders olarak da öğrenecek. Ayvalık Mutlu Köy Yaşam Merkezi’nde tiyatro, yaratıcı drama, resim, geri dönüşüm konulu atölyeler, müzik ve sanat atölyeleri, arkeoloji ve doğa temalı birçok eğitimin yanı sıra zeytin kültürü ve zeytinyağı tadımı gibi hem çocuklara hem de yetişkinlere özel eğitimler veriliyor. Mutlu Köy’de 7’den 70’e herkesin bir arada olacağı bir kültür ortamının yaratılması ise ortak hedef. Sürdürülebilirlik projelerinin tamamını ‘Kuşaklar Boyu Yaşasın Diye’ geliştiren Komili, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı iş birliği ile ülke geleceği için erken yaştan itibaren çocukları Anadolu kültürünün ayrılmaz parçası olan zeytin ağacı, zeytinyağı ve yarattığı kültür ile tanıştırmayı amaçlıyor. Bu tarz projelerin, köklerimizdeki bilgiyi geleceğimize aktardığımız, yaban ile bir arada olduğumuz günlerin artmasını diliyorum.