18.09.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Her an yaÇmur beklenen bir yaz akşamı. Etiler'de bu sevilen İtalyan lokantasının bahçesinde tek bir boş masa kalmış. Onun da üzerinde tente yok. Dayım ve ben dışarıda oturmak istiyoruz, daha tedbirli olan yengem biraz tereddüt ediyor. Tabii Latif Bey'den bu güvenceyi aldıktan sonra artık endişe etmeye gerek yok. Masamıza kuruluyoruz."Bir pizza ile başlayalım, bölüşürüz" diyor dayım Fazlı Kesmir.İtiraz yok. Pizzanın her şeyden önce hamuru doÇru dürüst olmalı. Da Mario'nun pizzası başarılı. Dışı kıtır, içi yumuşak ve ince. Klasik mozzarella peynirli, taze domatesli ve salamlı pizza lezzetli. 25 YTL' ye biraz pahalı ama (dünyanın en iyi pizzaları Napoli'de yapılır ve en fazla 3 Avro verirsiniz) lezzetli doÇrusu.Arkasından üçümüz iki başlangıç yemeÇi ısmarlıyoruz. Bir tanesi "karides ve enginar kalbi salatası". DiÇeri ise gene karides salatası. Ancak bu sefer karides ızgara ve roka salatası, avokado, enginar carpaccio ve çam fıstıÇı ile geliyor. Şef garson Latif Bey latife yapıyor. "Merak etmeyin ıslanırsanız saç kurutma makinemiz var". Karides salatada karides hafif ilik ve içi sulu, çok lezzetli. Ancak enginar konserve. Maalesef karidesin tadını bozuyor.Buna karşılık diÇer karides salatası neredeyse tam not alacak. Bileşim çok iyi düşünülmüş. İnce ince kesilmiş çiÇ enginar çok taze. Roka körpe. Avokado doku olarak tabii yumuşak ve hafif tatlımsı, dolgun bir lezzeti olduÇundan kıtır enginar ile baharatlı roka arasında başarılı bir köprü oluşturuyor. Çam fıstıÇı da sadece dekorasyon için deÇil. Çok yakışmış. Ancak işin garibi bu öÇün ile önünüze gelen 4 iri karides diÇer öÇündekiler lezzetinde deÇil. Sanırım dondurulmuşlar ve bu yüzden taze karidese özgü tatlımsı iyot lezzeti kaybolmuş. Üçümüz, üç deÇişik "pasta" yani hamur işi söylüyor ve paylaşıyoruz. Günün mönüsünden "taze yengeç ile linguine". Mönüden "kayın mantarlı ve rezeneli ravyoli" ve "ıspanaklı gnocci, fırınlanmış domates ile". Önemli olan pazarlama! Da Mario'nun aşçıbaşısı hamurişlerini hazırlamayı biliyor. Kalite İtalya'da iyi trattoria'larda "mamma"ların hazırladıÇı hamurişleri düzeyinde olmasa bile, hiçbir İtalyan'ın suratı asılmaz. Özellikle de patates unundan yapılan gnocci çok başarılı.Buna karşılık malzemede sorun var. Taze yengeç diye önümüze getirdikleri hayatımda yediÇim en kötü yengeç. Taze yengeç körpe ve sulu olur. Bu yediÇimiz kuru ve lezzetsiz. Aklımdan geçiyor. EÇer bu dondurulmuş, nerden geldiÇi belirsiz yengeç (garsonumuz bu konudaki sorumu cevaplayamıyor) "taze" diye pazarlanırsa birileri de beni Hollywood'da "yeni Brad Pitt" diye pazarlayabilmeli. Ondan, ne bileyim 20 santim kısa ve 20 yaş büyük olsam bile fark etmez, önemli olan ustaca pazarlama! Malzemede sorun var Kayın mantarı ve rezene birbirine yakışmış. Ancak belli ki ravioli hazırlandıktan sonra dondurulmuş çünkü ısıttıkları zaman içi tam açılmamış, soÇuk kalmış. Tabii normal undan hazırladıkları için dondurmuşlar ravyoliyi. Sert buÇday unundan yapılsa belki bu sorun çözülür. İtalya'da "grano duro" diyorlar bu tip una.Gnocci en basit ve en ucuz (16 YTL) hamurişi yediklerimiz arasında ama en başarılısı. Fırınlanmış domatesten yapılan sos enfes ve tam kararında kullanılmış. Bravo.Yengem Bige Kesmir doyduÇu için ana yemeÇi dayım ile paylaşıyoruz. Milano usulü "osso buco" ya da dana incik, yanında parmezanlı risotto ile geliyor. Bu yemek de başarılı. Diyebilirim ki, Papermoon'da geçen sene yediÇim dana incik ile birlikte İstanbul'da yediÇim en iyi iki dana incikten biri. Et yumuşak ve kaliteli. Sos, birçok yerde olduÇu gibi, ekşimtrak deÇil. Fiyatı 34 YTL.Dayım da doyduÇu için sadece ben tatlı ısmarlıyorum. "Kestane" adı geçen her tatlıyı denemek istediÇimden "kestaneli sufle" ısmarlıyorum. Maalesef sufle fazla tatlı ve iç bayıltıcı. Bir iki lokmadan sonra bırakıyorum. Herhalde canım her kestaneli tatlı çektiÇinde Park Şamdan'a gitmem gerekecek. Hamurişi en başarılısı Şarap olarak üçümüz bir şişe beyaz ısmarlıyoruz. Pasqua'nin Pinot Grigio. 74 YTL. IGT (Indicazione Geografica Tipica), yani en arzu edilir kategori olan ve üzümlerin o üzümün yetişmesi için tescil edilmiş baÇlardan geldiÇini belirten DOCG (Denomazione di Origine Controllata e Garantita), kategorisinin bir altında. Kısacası IGT etiketli bir Pilot Grigio'dan fazla bir şey beklememek lazım. Gene de kötü deÇil. Basit, hoş içimli. Dana incik için birer bardak ısmarlamak istiyoruz dayım ile. Listede bardak olarak sunulan bir şarabın tadına bakmak istiyorum. Garsonumuza "tadımlık getir", beÇenirsem ısmarlarım, diyorum. Nedense duymamazlıktan geliyor beni. Latif Bey'e tekrarlıyorum. Hemen getiriyor. DoÇrusu da bu. İyi ki istemişim çünkü şarap çok açık kalıp okside olmuş. Yeni açılan bir şişeden Kavaklıdere Öküzgözü-BoÇazkere içiyorum. Şarap'ta Napolyon kirazı tadı var ve dengeli. İyi yapılmış.DeÇerlendirme: * * * * * *TEL: 212 265 51 86 vmilorster@gmail.com İçtiÇimiz şaraplar