08.02.2013 - 19:59 | Son Güncellenme:
YAZI DiZiSi - 5
Bulguru diğer hububatlardan ayıran en önemli özelliği, fitik asit içermiyor olması. Başka hububatlarda bol miktarda bulunan ve bazı minerallerin emilimini engelleyen fitik asit, pişirilerek ve kurutularak hazırlanmasından dolayı bulgurda bulunmuyor.
Ayrıca, kepekli olması nedeniyle posa yönünden iyi bir kaynak. Bulgurdaki kepek, suda çözünmez. Bu yüzden şeker ve yağın emilimini azaltarak kan şekeri ve kan yağlarının yükselmesini önler. Sindirim sisteminin çalışmasını hızlandırarak hareketsizliğin olumsuz sonuçlarının birçoğunu engeller.
Toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir. Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini hızlandırır, kabızlığı ve bağırsak kanserini önler. Radyasyonu emmez. Bu nedenle bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı, askeri ve sivil amaçlar için stokta tutulur. Pişirme esnasında tanenin ruşeymin kısmında bulunan besin maddeleri, tane içerisine nüfuz ettiğinden, besin değeri diğer ürünlerden daha yüksek. Pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı küf oluşumuna karşı dayanıklı ve raf ömrü uzun.
Nurten Ceceli Alkan’ın yazdığı, Hayy Kitap’tan çıkan ‘Okul Çocukları Ne Yemeli, Ne Yememeli?’ adlı kitap; obezitenin çağın hastalığı olduğu bu dönemde özellikle okul çağındaki çocuklara sağlıklı alternatifler sunuyor.
LEPE
Malzemeler (4 kişilik)
* 1 su bardağı bulgur
* 2 adet patates
* 4 adet domates
* Salça
* Tereyağı
* Tuz
Hazırlanışı: İnce doğranmış soğanları yağda pembeleşene kadar kavurun. Patates-leri minik küp şeklinde doğrayın ve soğana ilave edin. Çok ezilmemesine dikkat ederek, ara ara karıştırarak pişirin. Küçük doğranmış domatesleri ve salçayı ekleyin. Su ve tuz da ilave edip kaynatın. Kaynayan yemeğe bulgur ekleyip kapağını kapatın. Pilavı
suyunu çektikten sonra sıcak servis edin.
GÖK DOMATESLi AŞ
Malzemeler (4 kişilik)
* 4 adet yeşil domates (henüz kızarmamış, turşusu yapılan)
* 2 adet domates
* 1 yeşil biber
* 1 baş soğan
* Yarım su bardağı bulgur
* Zeytinyağı
* Tuz
Hazırlanışı: Soğanı ince ince doğrayın ve zeytinyağında kavurun. Yeşil domatesleri de aynı şekilde doğrayıp ekleyin. Rendelenmiş kırmızı domatesleri koyup suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin. Tuz, su ve bul-guru ilave edin. Koyu bir kıvam alana kadar pişirmeye devam edin. Yemek sıcak ya da ılık olarak, yanında yoğurtla servis edilebilir.
FİRİK PİLAVI
Malzemeler (4 kişilik)
* 1 su bardağı firik bulguru
* 1 su bardağı bulgur
* 1 çay bardağı nohut
* 1 parça haşlanmış tavuk göğsü
* 1 baş soğan
* 2 sivri biber
* Salça
* Zeytinyağı
* 5 su bardağı tavuk suyu
* Tuz
Hazırlanışı: Akşamdan ıslatılmış nohutu iyice yumuşayana kadar pişirin. Kuru bir kapta bulgurları karıştırın. Biberi soğanla kavurun. Üzerine salça ilave edin. Haşlanmış tavuğu ve suyunu, nohutu, bulgurları ekleyin. Tuz koyup suyunu çekene kadar kaynatın. Sıcak olarak, yanında nar ekşili kaşık salatasıyla servis edin.
MANTARLI BULGUR PİLAVI
Malzemeler (4 kişilik)
* 1 su bardağı bulgur
* 500 gr. çam mantarı
* 2 adet sivri biber
* 1 baş soğan
* 1 yemek kaşığı salça
* Zeytinyağı
* Tereyağı
* Tuz
Hazırlanışı: Mantarları doğrayın, bir süzgeçe alın ve üzerine tuz atın. Mantarın suyu süzülürken soğan ve biberleri ince kıyın, zeytinyağında hafif kavurun. Bunlara mantarları ekleyin. Mantar suyunu çekip pembeleşene kadar pişirin. Karışıma salça ilave edin, bir dakika daha çevirin. 2.5 bardak kaynar su ekleyip bulguru koyun ve suyunu çekene kadar kaynatın. Pilav, ılık olarak yanında ayranla servis edilebilir.
BiTTi