22.10.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:
İleriki yaşlarda yaşanan ağız yapısı bozuklukları, dudak ve dil fonksiyonlarındaki, çene gelişimindeki sorunların ortak nedeni erken yaşta teşhis edilmeyen ortodontik problemlerdir. Kalıtsal sebepler, parmak emme, emzik ve biberonun uzun süreli, yanlış kullanımı, süt dişlerinin erken kaybı ortodontik problemlerin başlıca nedenleridir... Erişkin dönemde uzun ve yorucu, maliyetli uygulamalara başvurulması gereken ortodontik sorunlar 7 - 8 yaşına kadar teşhis edildiğinde kolay ve acısız “koruyucu ortodonti uygulaması” ile çözümlenebiliyor...
Beşonbeş Çocuk Diş Sağlığı Merkezi uzman ortodontisti Uğur Bilgiç bu konuda aileleri uyarıyor.
Koruyucu ortodontik tedavi ile kısa sürede olumlu sonuç alınabiliyor mu?
Sekiz yaşa kadar teşhis edilen ortodonti problemleri koruyucu ortodontik tedavi yöntemi ile hastaya uzun süreli acı yaşatmadan çözüm bulabiliyor. Tüm çocuklara uygulanması gereken panoramik röntgen sayesinde ortodontik anomali olabilecek ağız yapısı teşhis ediliyor. Hastaya tedavinin türüne göre yer tutucu adlı, tek dişi ilgilendiren basit aparatlarla dil, dudak ve parmak emmeyi, diş gıcırdatmayı önleyen aparatlar yerleştiriliyor. Bu kolay tedavi yöntemi sayesinde acısız ve kısa sürede olumlu sonuçlar alınabiliyor.
Koruyucu ortodontik tedavi neden önemli?
Gelişim çağında uygulanabilen koruyucu ortodontik tedavi çok önemlidir. Tedavi bu süreçte yapılmadığında daha sonra oluşacak ortodontik anomalinin iyileştirme şekli, daha zor ve en önemlisi daha masraflı oluyor.
Tedavi sırasında nelere dikkat edilmeli?
Tedavi esnasında en çok dikkat edilecek nokta diş temizliğidir. Diş fırçalamanın yanı sıra eğer tedavide diş teli kullanıldıysa bunun da temizlik ve bakımının titizlikle yapılması gerekir. Bir diğer önemli nokta da bu süre boyunca sert ve yapışkan gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmasıdır.
Ortodontik tedavi ne kadar sürer?
Ortodontik tedavi süresi kişiye ve tedavinin başlandığı yaşa göre değişir.