Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Boğaz’ın en eskilerinden Zarif Mustafa Paşa Yalısı’ndayız; Demet Sabancı Çetindoğan’ın davetiyle.
18. yüzyıldan kalan tarihi yalı özenle korunmuş, yemişlik odasından hamama Saffet Emre Tonguç’la müze gezer gibi geziyoruz.
Merak ettiklerimizi Demet Hanım’a ve Saffet’e soruyoruz. En çok da Osmanlı döneminde kadınların deniz hamamı olarak kullandıkları gizli havuzdan etkileniyoruz.
Mahremiyet dolayısıyla Osmanlı kadınları açık yerlerde denize giremedikleri için giriş katındaki odalardan bir tanesinin içine merdivenle deniz suyuna girilen bir yer yapılmış. Şimdi Kahve Odası olarak kullanılan bu mekanın camla kaplı zemininin altında balıklar yüzüyor.

Haberin Devamı

SÜRPRİZLERİYLE GÜLDÜRÜYOR
Demet Sabancı Çetindoğan, tarihimizi tanıtmak için bir kültür elçisi gibi çalışıyor. Bunun için evini Oprah Winfrey’den Colin Powell’a yabancı misafirlere açıyor. Zaten Zarif Mustafa Paşa Yalısı’nın geçmişinde de evin halka açılması var.
Eskiden Sakal-ı Şerif bu evde korunduğu için bayram günlerinde evi ziyaret edip burada namaz kılanlar oluyormuş.
Demet Sabancı Çetindoğan, bize de diğer misafirlerine yaptığı gibi sürprizler hazırlamış. Masada yerimizi bulmak için kendi karikatürümüzü buluyoruz. Hepimizin tek tek karikatürü yaptırılmış.
Sonra ekmek tabağımızda, kendi adımızın baş harflerinde ekmekleri görüyoruz.
Finalde de poşet çayların üstünde kendi fotoğraflarımız var. Kullanmaya kıyamayıp saklayanlar oluyor.

“UÇUK BİR BİNA OLACAK”
Demet Sabancı Çetindoğan, sadece evindeki misafirperverliğiyle değil, çok önemli bir müze projesiyle de Türkiye tanıtımına büyük katkıda bulunmaya hazırlanıyor.
Geçen ay Art News’te çıkan Andrew Finkel imzalı yazıyı okuduğumu söylüyorum. Gözlerinin içi gülüyor, son derece mütevazı anlatıyor: “Uçuk bir bina olacak, uzay üssünü andırıyor. Futürist ama tarihi dokunuşları da var.”

ZAHA HADİD İMZALI
Malum, Demsa Koleksiyonu adı verilen müzenin mimarı Zaha Hadid.
Zaha Hadid’in Azerbeycan’da yaptığı binalara hayran kalmış ve neden Türkiye’de bu kadar büyük yatırımlar yapılırken dünyaca önemli mimarlarla çalışılmıyor diye sık sık düşünen ve söylenen biri olarak sevindiriyor beni bu gelişme.
Ayrıca müzenin danışmanı da yine önemli bir isim, Guggenheim Vakfı eski yöneticisi Thomas Krens.
18. ve 20. yüzyıl Türk resimleri, İslam eserleri ve uluslararası çağdaş sanat eserlerinden oluşan 2000 parça olacak müzede.
Yurt dışındaki fuarları gezip Türkiye’ye herkesi şaşırtacak önemli çağdaş sanat eserlerini getirmekte kararlılar.
“Eğitim de müzenin önemli misyonlarından” diyor Demet Sabancı Çetindoğan. Zaten kendisi öğrencileri üniversite ve lise sınavlarına hazırlayan eğitim kanalı ZTV’nin de kurucusu. Müzenin diğer yarısı ise süreli sergilere ayrılacak.

Haberin Devamı

ANDREW FİNKEL NE YAZDI?
Peki ama Andrew Finkel başka ne diyor Demet ve Cengiz Çetindoğan için?
“Tarihi Kuran-ı Kerim’lerden Damien Hirst’e uzanan geniş bir ilgileri var” diyor.
Hatta bir sanatçının kariyerinin farklı dönemlerinden örnek toplayabilmek için Ömer Uluç’un tam 53 eserini aldıklarından da bahsediyor yazıda.
Ayrıca Cengiz Çetindoğan’ın perakendecilikteki başarısını müzenin butiğine de taşıyacağını ekliyor.

Haberin Devamı

HALİÇ’TE 2015’TE AÇILACAK
Zarif Mustafa Paşa Yalısı’ndaki öğle yemeğinden sonra daha da heyecanlanıyorum Türkiye’nin Zaha Hadid imzalı ilk müzesi için.
Demsa Koleksiyonu Müzesi, Haliç’te Rahmi Koç Müzesi’ne komşu olacak. Peki ama ne zaman? “2015’te açılacak” diye müjdeliyor Demet Sabancı Çetindoğan.