“Yazdıklarından vazgeçebilmek, yazmak kadar önemli” diyor Yavuz Turgul. Ardından da ekliyor “Akışı zedeliyor mu diye bakmak lazım, sağlamasını yapmak için teferruatları çıkar at.”
Yavuz Turgul senaryo yazmaktan bahsediyor. Ama aslında hayatın her alanında uygulanabilecek bir şey söylediği.
Nerede miyim?
Bomonti’de Senaryo Yazarları Derneği’nin (SENDER) düzenlediği workshop’ta.
Yavuz Turgul senaryo yazmanın inceliklerini anlatıyor. Aralarda da “Ben böyle düşünüyorum, siz böyle düşünmek zorunda değilsiniz” diyor.
Sinemada edebi cümlelerle değil, aksiyonla vermeniz gereken hissi de anlatıyor. “Söylemek istediğiniz her şeyi söylemeye çalışmayın, coşmaktan kaçın, yoksa yazdıklarınızı sonradan izlediğinizde yüz kızartıcı bulursunuz” da diyor.
SİNEMAYA MERAKLILAR İÇİN
Senaryoda gündelik malzemelerden kaçmak gerektiğini anlatıyor örneklerle.
“Kahramanın nasıl mağlup olduğunu değil, nasıl mücadele ettiğini görmek ister seyirci” de diyor.
“Seyirciden bana ne?” dememek gerektiği gibi “Seyirci ne isterse o olur”dan da uzak durmak gerektiğini anlatıyor.
Sanat filmi diye bir ayrım olmaması gerektiğini, iyi film kötü film diye ayrıldığını da söylemeden geçmiyor. Tabii bir de senaryo tekniğini öğretiyor.
Yazıya ve sinamaya meraklı biri için Yavuz Turgul’u dinleyebilmek çok önemli. Çünkü yıllardır basından uzak duran, röportaj vermeyen, göz önünde olmayı sevmeyen biri Yavuz Turgul. Sadece yaptığı işlerle var. Bu da tabii Türkiye’de alıştığımızdan çok farklı bir tarz. O yüzden bir pazar öğleden sonrası tıklım tıklım bir sınıfa doluşup Yavuz Turgul’u dinlemek bünyeye iyi geliyor.
Üç saatin sonunda herkesten aynı soru geliyor, “Daha uzun bir workshop yapmayı düşünür müsünüz? Peki ama bu workshop’ın devamını yapacak mısınız?”
Yavuz Turgul her zamanki sakinliği ve dürüstlüğüyle cevap veriyor:
“Yok yapmam.”
ALLDESİGN BAŞLIYOR
Türkiye’ye en sık gidip gelen yabancı tasarımcı Karim Rashid, endüstriyel tasarımcı Ayşe Birsel, tasarım ödülleri Red Dot’ın fikir babası ve Başkanı Prof. Dr. Peter Zec, İsviçreli mimar Mario Botta, trend kahini Lidewij Edelkoort, eko-mimar Michael Pawlyn, grafik tasarımcı ve art direktör Stephan Bundi, tasarımcı, sanatçı Arik Levy, Koleksiyon’un ve Tasarım Vakfı’nın kurucusu Faruk Malhan ve daha birçok isim alldesign’da bir araya geliyor ve tasarımı konuşuyor.
21-22 Şubat’ta Hilton Kongre ve Sergi Merkezi’nde. Hatırlatalım, biletler Biletix’de.