Pandemi nedeniyle bütün dünyada başta tiyatrolar olmak üzere sahne ve performans sanatları etkilendi.
Tüm dünyada tiyatrocular sahnelerine yeniden kavuşabilmek için farklı protestolar gerçekleştirdi, bazen sadece Instagram hesabını bir renge boyamakla yetindiler, bazen de Andrew Lloyd Webber gibi şartları tamamen zorladılar.
Dünyanın en çok kazanan ve kazandıran bestecisi: Andrew Lloyd Webber.
1 milyar dolar’ı aşkın bir serveti var.
Londra’nın en büyük tiyatro zinciri Really Useful Group’un kurucusu. Londra’da sahne sanatları eğitimi veren Arts Educational Schools’un başkanı. 73 yaşında, ‘The Phantom of The Opera’dan ‘Cats’e tam 21 dünya çapında müzikal besteledi.
Yedi Tony ödülü, üç Grammy ödülü, bir Oscar ödülü, bir Emmy ödülü, altı Olivier ödülü ve bir Altın Küre ödülü sahibi. Müziğe katkılarından dolayı Kraliçe II. Elizabeth tarafından şövalye de ilan edildi.
Gönüllü oldu
Pandemi sürecinde ise Andrew Lloyd Webber, İngiltere’de araştırmaları devam eden Kovid-19 aşısı denemelerinin gönüllülerinden oldu.
“Tiyatroların açılması için her şeyi yaparım” dedi Webber ve aşı denemelerine gönüllü olmasını da buna bağladı.
Bu arada en çok da tiyatroların kapanıp uçuşların devam etmesini eleştirdi. “Bir arkadaşım büyük bir uçak alıp tiyatroya dönüştürsene, müzikallerini havada sergilersin ve sonunda uçak yine aynı havalimanına döner ve izleyiciler evlerine gider dedi. Bu süreç daha da uzarsa bunu düşünebilirim” diye özetledi.
Eşit hak istiyor
Daha sonra ise yeni müzikali ‘Cinderella’yı İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın tam kapasite ile kapalı alanda gerçekleşen deneme programına alma teklifini reddetti.
Gerekçesi de, herkese eşit olanak tanınmamasıydı, isteyen diğer tiyatrolara ya da konser salonlarına bu deneme programına katılma fırsatı verilmemesiydi. Bu yüzden müzikalini Kovid-19 önlemleri kapsamında yarı kapasiteyle çalışan bir salonda izleyicilerle buluşturmayı tercih etti.
Şimdi ise Andrew Lloyd Webber, İngiliz hükümetine bir dava açtı, İngiltere’de Kovid-19 döneminde daha önce yapılan kapalı alan etkinlik denemelerinin sonuçlarını paylaşmadıkları için.
“Tiyatroculara ve müzisyenlere sporcularla eşit haklar tanınmıyor” diye şikayet ediyor haklı olarak Lloyd Webber.
Bizde de ne yazık ki benzer durumlar yaşanıyor, en çok etkilenenler de müzisyenler ve gece kulüpleri oluyor.