Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Biliyorsunuz, müzik platformu Spotify’ın bir numaralı podcastiyle başı büyük dertte.
‘The Joe Rogan Experience’ adlı podcast, her zaman tartışmalı içeriğiyle biliniyor, her bölüm 11 milyondan fazla dinleniyor.
Hatta Spotify, Joe Rogan’ı transfer edebilmek için 2020’de 100 milyon dolarlık bir anlaşma yaptı.
Sonuç, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki’den Meghan ve Harry’ye birçok isim müzik platformunu kamuoyunda uyarmak zorunda kaldı.
Joe Rogan’ın podcastlerinde konuk aldığı ‘uzman’ görüşü veren doktor ve bilim adamlarının ısrarla aşı karşıtı olması ve kamuoyunu devletlerin aldığı önlemlere karşı gelmeye ve aşı karşıtlığına yönlendirmesi nedeniyle. Aslında her şey 270 bilim insanının Spotify’ın Kovid-19 ile ilgili yanlış bilgilendirme yapan yayınları yasaklamasını isteyen bir dilekçenin altına imza atmasıyla başladı.
Ama asıl ses getiren Neil Young’ın tüm şarkılarını platformdan çekmesi oldu; işte o anda Spotify hisseleri de bir anda yüzde 10’dan fazla düşüşe geçti.
Bu arada dört Grammy ödüllü şarkıcı India. Arie, “İfade özgürlüğüne inansam da Neil Young’ın açtığı kapıdan gitmeliyim. Joe Rogan, Kovid-19 röportajlarının dışında ırkçı diliyle de rahatsız edici. Önemli olan saygı duymak. Müzisyenlere kuruş öderken Rogan’a 100 milyon dolar ödeyen şirketin duruşu ortada. Bıktım artık!” dedi.
Şimdi ise müzik platformu bu kez de telif kriziyle gündemde.
Çünkü gerçekten de şarkıcı India. Arie’nin dediği gibi müzisyenlere kuruş ödüyor. Çevrimiçi müzik dinleme platformları, buralarda müziklerini paylaşan sanatçılara çok az gelir sağlıyor. Bu platformların en bilinenlerinden Spotify da sanatçılara şarkılarının dinlenme durumlarına göre 0.03 dolar- 0.0084 dolar aralığında bir para veriyor. Bu da ancak bir şarkının 30 saniye boyunca dinlenmesi halinde yapılıyor. Bu durumdan şikayetçi olan bazı sanatçılar platformu boykot ederken İngiliz indie-pop grubu The Pocket Gods mücadele etmeyi tercih etti. Spotify’ın telif ücreti ödemelerinin orantısız olduğuna dikkat çekmek isteyen indie-pop grubu The Pocket Gods yalnızca 30 saniye süren bin şarkıdan oluşan bir albüm hazırladı.

Haberin Devamı

Telif krizine bin şarkılık çözüm

Haberin Devamı

Bakalım ne kadar ses getirecek?

Grubun ‘1000x30-Nobody Makes Money Anymore’ (1000x30- Artık Kimse Para Kazanmıyor) adlı albümünde her biri yaklaşık 30 saniyelik 1000 şarkı yer alıyor.Grup üyesi Mark Christopher Lee en uzun şarkılarının 36 saniye sürdüğünü, albümün hakkaniyetli telif hakkı ödemeleri konusunda farkındalığı artırma amacıyla hazırlandığını söylüyor.Grubun ilham kaynağı da artık sanatçıların neden üç dakikalık 10 şarkıdan oluşan albümler yaptığına anlam veremediğini, şarkıya para ödenmesi için 30 saniye dinlenmesi yetiyorsa üç dakikalık şarkılara gerek olmadığını söyleyen müzik profesörü Mike Errico.Şarkılarını bu durumu hesaba katarak hazırlayan The Pocket Gods’ın albümü dün çıktı.Bakalım albüm ne kadar ses getirecek…Tabii Spotify CEO’su Daniel Ek’in yeterince tanıtımı olmayan içerik oluşturucuların müzik ve ses içeriğinin lisanslanması, geliştirilmesi ve pazarlanması için 100 milyon dolar yatırım yapacağını bu hafta açıklaması da manidar.30 saniyelik bin şarkılık albüm şimdiden amacına ulaşmış sayılır.