Türkiye’nin en iyi mimarlarıyla bir günlük Paris çıkarması yaptık. VitrA’nın tasarımcısı Chritophe Pillet ile tanıştık. Bakın 24 saatte en çok neler konuşuldu?
Mahmut Anlar, Hakan Ezer, Mustafa Toner, Brigitte Webber, Sinan Kafadar, Murat Tabanlıoğlu gibi tanınmış mimarlarla birlikte Paris’teyiz. Gaia&Gino’nun
yaratıcısı Gaye Çevikel’den moda tasarımcıları Arzu Kaprol ve Zeynep Tosun’a ve hatta Maça Kızı’nın ortağı Sahir Erozan da aramızda. Paris’te olmamızın nedeni VitrA’nın üç yıldır birlikte çalıştığı Fransız tasarımcı Christophe Pillet ile tanışmak.
Pillet uluslararası tasarımcılarla çalışıyor
Christophe Pillet; mimarlık, ürün, mobilya, iç mekân ve sahne tasarımı, sanat yönetmenligi gibi birçok farklı alanda çalışıyor. Şimdiye kadar Bernardaud, Cacharel, Cappellini, Ceccotti, Daum, Driade, Ecart, Emu, Givenchy, JC Decaux, Kartell, Lacoste, Lancel, L’Oreal, Moroso, Perrier, Porro, Remy Martin, Renault, Rip Curl, Serralunga, Shiseido, Shu Uemura, Trussardi, Veuve Clicquot Ponsardin, Whirlpool ve Zanetti gibi dünyaca ünlü markalar için tasarım yapmış.
Zaten Eczacıbaşı Grubu’na ait VitrA’nın hedefi de uluslararası tasarımcılarla uluslararası koleksiyonlar yapmak. İşte bu yüzden çalıştıkları Türk
tasarımcıları bile yurt dışında yaşayan tasarımcılar arasından seçmişler. Bkz. Defne Koz ve
İnci Mutlu.
Birçok ödül almış
Daha önce Martine Bedin, Michele De Lucchi ve Philippe Starck gibi ünlü tasarımcılarla çalısan ve 1993’te kendi tasarım ve mimarlık ofisini kuran Pillet’nin ofisini ziyaret ettiğimizde görüyoruz ki, dünya çapında bir tasarımcı, son derece tevazu sahibi de olabiliyor. Pillet’nin birçok ödülü var. 1994’te Salon du Meuble’de “Yılın Tasarımcısı” seçilmiş, Ceccotti için tasarladığı koltukla 2012’de Wallpaper Tasarım Ödülü’ne layık görülmüş.
Christoph Pillet, bir mekanın ‘tasarım tasarım’ olmasından çok iyi bir his vermesiyle ilgileniyor. “19. yüzyılda günlük hayatımızda 700 ürün varken, 21. yüzyılda bu rakam 20 binin üzerine çıktı. Bu durumda sadelik de daha çok önem kazandı tabii” diyor.
Pillet’nin VitrA için hazırladığı Memoria koleksiyonunda bir taşla iki kuş vurulmuş. Mobilya ve lavabo, duş, armatür alışverişini ayrı ayrı yapmak yerine banyo ürünleri mobilyaya entegre edilmiş. Koleksiyonun fotoğraf çekimleri için Mahmut Anlar dört farklı mekan yaratmış.
Sırada iki bienal var
Peki ama mimarlar, tasarımcılar, gazeteciler bir araya gelince en çok neler konuşuldu? Paris’teki Frida ve Cartier sergileri konuşuldu. Maça Kızı’nın ortağı Sahir Erozan yurt dışındaki yeni otel projelerinden söz etti. Arzu Kaprol, martta sergilenecek yeni koleksiyonunu göstermek üzere Saint Honore’deki showroom’una davet etti.
24 Ocak’ta Paris’te gerçekleşecek dekorasyon
fuarı Maison&Objet ve nisandaki Milano Tasarım Haftası için planlar yapıldı. En çok konuşulan ise VitrA’nın bu yıl İstanbul Tasarım Bienali ve Venedik Mimarlık Bienali’ndeki Türkiye pavyonuna sponsor olmasıydı. İki bienali de heyecanla bekliyoruz.