Birkaç yıl önce Demet Sabancı Çetindoğan ve Çiğdem Simavi ile birlikte Şanlıurfa’ya gitmiştik, Ortak Nesiller Entegrasyonu (ONE) Derneği’nin ilk projesi olan Göbeklitepe’yi ziyaret etmek için.
Dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Gaziantep’teki Zeugma’dan sonra bir mozaik müzesinden kolay kolay etkilenmeyeceğimi düşünmüştüm ama yanılmışım.
Müze hem mimarisiyle, hem mozaikleriyle, hem de hemen yanında yer alan yeni arkeoloji müzesiyle hepimizi şaşırtmayı başardı.
Böylece ONE Derneği’nin gündemine girdi.
ONE Derneği neler yapıyor?
ONE’ın amacı kültürel değerlerimize ve zenginliklerimize sahip çıkmak.
Türkiye’nin kültür, turizm ve tanıtım stratejileri konusunda çalışmalar yaparak Türkiye’nin bir marka olarak bilinirliğini artırmak.
Derneğin kurucu üyeleri arasında Ahmet Kocabıyık, Serpil Ayaslı, Sevda Elgiz, Tilda Tezman, Alinur Velidedeoğlu, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Savaş Arslan ve Sedef Korkmaz gibi isimler var.
Peki ama ne yapıyorlar?
M.Ö. 4000’li yıllardan günümüze kadar sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Anadolu’nun mozaik eserlerini Mozaik Yolu Projesi ile gün yüzüne çıkarıp tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyorlar.
Mozaik Yolu projesini ayrıntılarıyla 5 Şubat’ta Elgiz Müzesi’nde gerçekleşecek toplantıda anlatacaklar.
Söz konusu tarihi mozaikler olunca, tarihi eser hırsızlığından restorasyon sırasında eserlerin üstünün boyanmasına kadar birçok felaket gördük.
Zeugma ve Şanlıurfa Mozaik Müzesi’ni yerinde gidip gördükten sonra bu kültürel değerlere sahip çıkmadığımız için daha çok utandık.
Şimdi Şanlıurfalı bir marka olan Şölen’in de desteğiyle ONE Derneği’nin Anadolu’nun mozaiklerine sahip çıktığını görmek umut verici.