Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Öğrencilik yıllarına geri dönebilseydik değiştirmek isteyeceğimiz birçok şey olurdu herhalde. Madem geri dönüş yok, o zaman önümüze bakalım. Hâlâ çok geç değil, kaç yaşında olursanız olun daha ilk dersten başlayabileceğiniz ve hayatınızı güzelleştirebilecek dersler var.
Bunlardan biri; Yapım Laboratuvarı. Nuri Bilge Ceylan filmlerinin de yapımcısı olan Zeynep Özbatur Atakan’dan Temel Yapımcılık Atölyesi, Çiçek Kahraman’dan Post Prodüksiyon Yapımcılığı ve Ebru Ceylan’dan Senaryo Yazarlığı Atölyesi ve Yekta Kopan’dan Okumak Yazmak Atölyesi’ne katılmak hâlâ mümkün.
Dersler 5 Şubat’ta başlıyor.

Haberin Devamı

HAYAT BİLGİSİ OKULU
Yapım Laboratuvarı kadar heyecan verici bir de yeni okul var artık. Adı; Hayat Bilgisi.
Asmalımescit’te yeni bilgilerle, yeni hayatlar kurmak isteyenler için tasarlanmış. Okula benzemeyen bir okul. Ders başlıklarına bakalım; Bülent Erkmen’den ‘Tasarım’, Nuri Çolakoğlu’ndan ‘Demek TV kanalı kurmak istiyorsunuz?’, Can Sertoğlu’ndan ‘Müzik Endüstrisi ve Müzik Menajerliği’, Özalp Birol’dan ‘Sanat Yönetimi’, Kurtcebe Turgul’dan ‘Reklamda Yaratıcılık Çok mu Lazım?’...
Bazı dersler 8 haftalık programlar halinde, ücretli,ama okulda ücretsiz katılabileceğiniz dikkat çekici seminerler de var. Ders programını iyice inceleyip bir an önce başlamakta fayda var.

ESERİN SAHTESİ

Dünkü gazetelerde okudunuz, modern resmin büyük ismi Nejat Melih Devrim’in sahte bir tablosu neredeyse müzayede evi Sotheby’s’de satışa çıkıyordu. Neyse ki Sotheby’s bir Türk uzmana, Galeri Nev’in sahibi Haldun Dostoğlu’na danıştı ve Dostoğlu bu sahteciliği fark etti.
Sadece Türk sanatçıların değil, dünyada birçok sanatçının eserinin sahtesi yapılıyor. Müzayede evleri bu konuda çok temkinli. Eser sanatçının ailesi ve yakınlarından gelse bile tedbiri elden bırakmıyorlar. Son zamanlarda en çok konuşulanlardan bir örnek verelim.

İKİ KADIN VE BİR RESİM
Jackson Pollock, Lee Krasner ile evliyken Ruth Kligman ile aşk yaşıyor. Hatta 1956’da Pollock’ın hayatını kaybettiği araba kazasında Ruth Kligman da ağır yaralanıyor. Kligman “Pollock son resmini benim için yaptı” diye ortaya çıkıyor ve ‘Kırmızı-Siyah-Gümüş’ adlı resmin Pollock’un son eseri olarak kayda geçmesini istiyor, daha sonra da resmi satmak için çok uğraşıyor.
Hatta son nefesine kadar bu resmi saklıyor ve defalarca gerçek olduğuna dair onay almak için uğraşıyor.
Araya birçok tanıdık sokuyor ama Pollock resimlerinin gerçek olup olmadığına karar veren vakfın başında Pollock’ın eşi Lee Krasner var. Tabii Krasner Nuh deyip peygamber demiyor. Resmin gerçek olabileceğine dair birçok kanıt olsa da resmi değerlendirmeye bile almıyor.

Haberin Devamı

YOKLUK İÇİNDE ÖLÜYOR
“O dönemde Pollock resim yapamıyordu” deyip konuyu kapatıyor. Krasner’in ölümünden sonra da Kligman’ın savaşı devam ediyor. Ama bu sefer de Krasner’in dostlarının engeline takılıyor, resim için bir türlü onay alamıyor.
Yalan testlerinden başarıyla geçse de, resmin Pollock tekniğine uyduğu kabul edilse de Kligman resmi satamıyor ve 2010’da yokluk içinde ölüyor.
Bahsedilen resim geçen eylülde New York’ta Phillips de Pury & Company’de satışa çıktı. Sothebys’de Pollock’ın ‘No. 5’ adlı resminin 140 milyon dolara satıldığını biliyoruz.
O sırada bir resme ödenen en yüksek fiyattı bu. Ama bu resmin bırakın ne kadara satılacağı, satılıp satılmayacağı bile bilinmiyordu.
“Phillips de Pury&Company gibi bir müzayede evinin kabul ettiği bir Pollock resmi nasıl olur da satılacak mı, satılmayacak mı diye konuşulur?” derseniz, müzayede-evi resmi bir şartla kabul ediyor. Kataloğa ‘Jackson Pollock imzalı’ yerine ‘Jackson Pollock’a dair’ yazıyorlar.
İşte bu bir kelime fark aslında ne kadar önemli. Buna rağmen müzayede evi son anda eseri açık artırmaya çıkarmaktan bile vazgeçiyor.
Bir de bize bakalım, Türkiye’nin en önemli sanat eğitim kurumu Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi hiç araştırmadan, sahte olup olmadığına bakmadan Miro sergisine ev sahipliği yapabiliyor.
Belli ki daha müzayede evlerinden öğrenecek çok şey var.