New York Times, 2016’nın öne çıkan tatil destinasyonlarını seçti.
“Dünya çok büyük, sizin için küçülttük, antik tapınaklardan kristal sulara mutlaka görmeniz gereken yerleri derledik” spotuyla. Listede ilk sırada Mexico City, ikinci sırada Bordeaux, üçüncüde ise Malta var. Peki ama bu 52 maddelik listeye Türkiye’den girmeyi başaran neresi oldu?
14. sırayla Çeşme. Eskiden İzmirlilerin sayfiyesiydi Çeşme. Bir de rüzgârı sayesinde sörfçüler biliyordu değerini. Eskiden İstanbullular bir Altınyunus Oteli’ni bilirdi, şimdi Alaçatı’daki taş evlerde beş odalı minik otellere kadar bilmediğimiz yok.
İstanbullu işletmeciler sayesinde keşfettik
Malum, Babylon Alaçatı’nın açılışıyla İstanbullular da Çeşme’yi keşfetti.
Babylon, Alaçatı’dan Aya Yorgi’ye taşındı ama İstanbullular Alaçatı’dan vazgeçmedi.
Emre Ergani’den Metin Fadıllıoğlu’na İstanbul’un tanınmış işletmecileri de Çeşme’de mekân açtı.
Geçen yazın en parlayanı ise Lal Dedeoğlu’nun Çeşme’de FlyInn Beach’te açtığı Bej oldu. Güler Sabancı’dan Erol Tabanca’ya iş dünyasından birçok isim de Çeşme’ye otel yatırımı yaptı.
Bu yılbaşında ise ilk defa İstanbul’dan Çeşme’ye bu kadar çok tatile giden kişi oldu, tabii bunda bazı İstanbulluların artık bir ayağının Alaçatı’da olması da etkiliydi.
Yine de turizmciler hep dertliydi, “Çeşme zor bir bölge, çünkü yabancı turist gelmiyor” diye. Gerçekten de öyleydi, Bodrum’a, Antalya’ya, Fethiye’ye yabancı turistler akın ederken Çeşme’de sadece yerli turistler vardı.
“Gastronominin öne çıktığı bir Ege kıyısı”
İşte bu yüzden Çeşme’nin New York Times’ın 2016’da gezilecek görülecek 52 yer listesine girmesi çok önemli.
New York Times, “Gastronominin öne çıktığı bir Ege kıyısı” diye özetliyor Çeşme’yi. Zeytin, sakız, enginar gibi yerel lezzetlerin ve şarap bağlarının, Noma’dan ilham alan Alancha’dan ve İstanbul ve İzmir’den transfer olan restoranların etkisinden bahsediyor.
Alaçatı’daki Taş Otel’i öneriyor, Asma Yaprağı, Babushka, Roka Bahçe ve Fava gibi restoranların mevsiminde yerel malzemeler kullandığını anlatıyor. Urla’daki üzüm bağlarını öve öve bitiremiyor.
Ferdi Baba, Dost Pide, Kumrucu Şevki, Veli Usta, İmren gibi Çeşme klasiklerinden ve 2015 yazına damga vuran Alaçatı’nın en lüks oteli Alavya, Hacı Memiş’in buluşma noktası Alarga ve Nupera’dan yadigâr Traktör’den ise hiç söz etmiyor.
New York Times ne kadar etkileyecek?
Bakalım Alaçatı’nın kalabalığından şikâyetçi olan İzmirliler, New York Times’tan ne kadar etkilenecek? Malum, bir ara Alaçatı’da kalabalık nedeniyle sokakta yürümek bile imkânsız hale gelmişti.
Sonunda o abartılı coşku geçti.
Eğlence Hacımemiş mahallesine kaydıkça daha iyi oldu. O katlanılmaz hal bitti.
Alaçatı’ya akın akın gidenler artık Çeşme’de farklı koylara dağılıyor.
New York Times sayesinde bu yaz Çeşme’de yabancı turist görürsek de artık şaşırmayacağız.