Dünyanın sayılı sanat koleksiyonerlerinden biri Charles Saatchi.
Londra’da en çok ziyaret edilen çağdaş sanat galerisi Saatchi’nin de kurucusu. Geçen yıl Londra’nın ünlü restoranlarından Scotts’s’da şiddetli bir tartışma sırasında eşi Nigella Lawson’ın boğazını sıkarken görüntülenmişti.
Televizyondaki yemek programlarıyla tanıdığımız Nigella Lawson, bu fotoğrafların ardından bir açıklama yapmadan sırra kadem basmıştı.
Tam 7 hafta sonra da Saatchi ve Lawson tek celsede boşandı.
Charles Saatchi’nin kendi adını taşıyan Los Angeles merkezli bir internet sitesi var; saatchiart.com.
Burada tam 40 bin sanatçının eseri satılıyor. Son zamanlarda saatchiart.com’un daha çok gündeme gelmesinde ise; Saatchi ve Lawson’ın boşanmalarına da neden olan kavga fotoğraflarından ilham alınan işler etkili.
SANATÇILARA DESTEK OLUYOR
Örneğin, ressam Darren Udaiyan Saatchi’nin Lawson’ın boğazını sıkarkenki halini tuvale yansıtmış; Saatchi’nin çağdaş sanat dünyasını da boğazını sıkarak kontrol altında tuttuğunu ima ederek. Ayrıca ‘Sanat koleksiyoneri aşçıyı boğazlarken’, ‘Son yemek’ adlı işler de dikkat çekiyor.
Fiyatları ise 266 dolar-32 bin dolar arasında değişiyor. Saatchiart.com’da eserlerin satış fiyatlarının yüzde 30’u Charles Saatchi’nin oluyor.
Her şeye rağmen Charles Saatchi, kendi özel hayatıyla ilgili yapılan eleştiriler hakkında sessizliğini koruyor, kimseye "Gerizekalı" demiyor. Bırakın işlerin sergilenmesine engel olmayı, tam tersine kendi internet sitesini sanatçılara açarak destek oluyor.
Tabii bu desteği de reklam yapıyor, reklamın iyisi kötüsü olmaz diye algılayanlar da var.
Konuyu aile içi şiddetten çağdaş sanata çekerek Saatchi’nin kendisini temizlemeye çalıştığını söyleyenler de bulunuyor.
"SANSÜRE İNANMIYORUZ"
Eleştirilere Saatchi Art’ın küratörü Rebecca Wilson cevap veriyor: “Sansüre inanmıyoruz, eser pornografik ya da ırkçı olmadığı sürece.”
İngiliz ve Amerikan basınında bu konuyla ilgili çıkan haberlerin sayısı arttıkça, sonunda Charles Saatchi’ye ulaşıp soruyorlar, “Kendi internet sitenizde özel hayatınızı eleştiren işlerin satılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye.
Saatchi’nin cevabı kısa ve net: “Sanat eserlerini sansürleseydim, sitede satışa çıkmalarını yasaklasaydım, daha mı çok haber değeri olacaktı?”
BU KONSERLER KAÇIRILMAMALI
İyi şeyler de oluyor. Dün itibariyle İstanbul Caz Festivali başladı.
- 7 Temmuz’da Manu Katche, Richard Bona, Stefano Di Battista ve Eric Legnini Giovanni Mirabassi Trio ile Santralistanbul’da sahneye çıkacak.
- 8 Temmuz’da Chick Corea ve Stanley Clarke Haliç Kongre Merkezi’nde.
- 9 Temmuz’da ise ‘House’ dizisiyle tanıdığımız Hugh Laurie ve The Copper Bottom Band’i Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde izleyebileceğiz.
- 10 Temmuz’da ise Katie Melua Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde.
- Temmuz’da konserler son hızla devam edecek. Metallica, 13 Temmuz’da İTÜ Stadyumu’nda.
- Yazın en heyecanla beklenen konseri Neil Young&Crazy Horse ise 15 Temmuz’da Küçükçiftlik Park’ta.
Yoksa siz hâlâ biletleri almadınız mı?