Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tecrübeyle sabit, hiçbir beslenme uzmanı bilmediğiniz bir şey söylemiyor.

Aslında söylenenlerin hepsini adımız gibi biliyoruz ama uygulamaya gelince takılıyoruz işte.

Bir başkasının yanında sık sık tartıya çıkmak, kas ve yağ oranlarınızın ölçülmesi zaman zaman motive ediyor.

Bazen de bildiklerimizi tekrar tekrar duymak gerekiyor uygulamaya geçebilmek için. İşte bugün Avusturya’daki sağlıklı yaşam merkezi Viva Mayr Klinik’in direktörü Dr. Harald Stossier’den öğrendiğim kendi kendimize uygulayabileceğimiz beslenme tüyolarıyla başlıyoruz.

Haberin Devamı

Yarın Milliyet Pazar’da 7 günlük detoks macerasıyla devam edeceğiz.

Her lokmayı en az 30-40 defa çiğnemeli, sindirimi kolaylaştırmak için. Tamamen sıvı hale geldikten sonra yutmalı. İlk denemelerde 15’in üzerine çıkamazsanız endişelenmeyin, gelişecek. Çok çiğnemek hem beyne tokluk sinyalinin ulaşması için gerekli zamanı sağlıyor hem de besinin bileşenlerine daha kolay ayrılmasını ve daha kolay sindirilmesini sağlıyor.

En çok sabah, en az akşam yemek yemeli. Nedeni basit, vücudun temposu saatler ilerledikçe yavaşlıyor. Günün ilk yarısında yediğimiz hemen hemen her şey rahatlıkla sindirilebiliyor. Ancak daha sonra yenilen gıdaların sindirimi zorlaşıyor. Bunun için asıl gıdaların büyük bir bölümünün saat 12.00’ye kadar tüketilmesi gerekli.

Yemeklerle birlikte su ya da herhangi bir sıvı içilmemeli. 2-3 litre su, gün boyunca yemek aralarında içilmeli. Yemekle birlikte içilen su sindirimi zorlaştırıyor, sindirime yardımcı olan tükürüğün kaybolmasına sebep oluyor. O yüzden klinikte sofralara bardak bile koymuyorlar. En ideali yemekten 15 dakika önce ve yemekten 1 saat sonra su içmek.

Kahvaltıdan yarım saat önce mutlaka ılık su içilmeli.

Saat 16.00’dan sonra salata ya da çiğ sebze meyve yememek gerek. Bu da demek oluyor ki, akşam yemeklerinde salatayla vedalaşıyoruz.

Akşamları çorba tavsiye ediyorlar. Hafif pişirilmiş balık veya sebze de olabilir. Akşam yemeği saati 18:00’den geç olmamalı. Bu sayede uykudan önce sindirim tamamlanmış oluyor.

Kafein ve şeker kesinlikle tüketilmemeli. İlk üç günde yorgunluk ve baş ağrısı olabilir ama bu da temizlenmenin etkisinden diyorlar. Peki ama kafein ve şekeri tamamen hayatımızdan çıkarmak mümkün mü? İşte bu tartışılır.

Haberin Devamı

Bitki çayı, meyve suyu ve süt serbest. Çay ve kahve içmek 14 gün boyunca kesinlikle yasak. Bir kadeh şaraba izin veriliyor.

Karbonhidratlar enerji kaynağı, o yüzden tamamen kesmek doğru değil ama tabii minimuma indirmek gerekiyor. Ayrıca tam tahıllı ürünler tercih edilmeli.

Yağ tüketiminde doymuş yağlardan uzak durmak çok önemli. Almak gereken omega 3, 6, 9 türü yağlar, fındık, zeytin, ayçiçeği, keten tohumu ve kenevir gibi ürünlerde bulunuyor. Özellikle Omega 3 vücuttaki yağların yakılmasına da yardımcı oluyor.

Karaciğer ve böbrek gibi vücudu temizleyen organlar için protein gerekli. Bu yüzden en az iki günde bir balık, et veya peynir tüketilmeli. Ancak protein ihtiyacının baklagillerden karşılanması vücut sağlığı için daha yararlı.