İstanbul’da son zamanlarda en zor yer bulunan restoran: Rudolf.
Kasım’da açılan 10 Karaköy adlı otelin içinde.
Türkiye’de otel restoranı tutmaz algısını yerle bir etti.
Nedeni basit, otele girdiğinizi hissetmiyorsunuz bile.
Hemen girişte yer alıyor, asansör bekleme derdi yok.
Rudolf Van Nunen, 22 yıldır Türkiye’de yaşayan ve çeşitli otellerde çalışmış ve Türk müşterisini tanıyan bir şef.
Her restoran tanıtımında ‘ünlü şef’ sıfatını kullanmayı severiz, ama doğrusu Türk müşterisi Rudolf’u daha önceden tanımıyordu.
Morgans grubuyla anlaşırken yeme-içme konusunda da ön plana çıkılacağı zaten belli bir şey.
Malum Karaköy’e her gün yeni bir kafe, restoran ya da otel açılıyor.
Ama Morgans’ın bir farkı var, dünyada da otel odalarından çok, otelde yarattığı yeme-içme mekanlarını buluşma noktaları haline getirmesiyle biliniyor.
Tabii bunda Stüdyo 54’ün de ortaklarından olan, zincirin kurucusu Ian Schrager’ın katkısı büyük.
İstanbul’da yabancı bir restoran zinciriyle anlaşmak yerine yerli müşteriye hitap etmek için kendi markalarını yaratmaya karar vermişler, Kerem Tümay’dan öğrendiğime göre.
Kerem Tümay, daha önce Edition otelin Türkiye’ye gelmesinde önemli bir rol oynamış, Ian Schrager ve ekibiyle birlikte çalışmış.
Şimdi de Türkiye’deki ilk Morgans oteli için danışmanlık yapıyor.
Turizmcileri görünce ister istemez piyasayı soruyorsunuz, “İstanbul’un dünyadaki yükselişi ne durumda?” diye.
Yabancı seyahat dergileri artık İstanbul’u en iyiler listelerine almıyor, ama Kerem Tümay’ın söyledikleri umut veriyor.
“Artık daha çok harcama yapan turist ve yatırımcı geliyor” diyor.
Buna da en iyi örnek, Morgans grubunun yakında Türkiye’de açacağı iki oteli veriyor.
Stüdyo 54’ten butik otelciliğe: Ian Schrager
68 yaşında Amerikalı bir işadamı Ian Schrager. Şimdi dünyada butik otelciliğin öncüsü olarak tanınıyor. Oysa adını ilk Stüdyo 54’ün kurucularından olmasıyla duyurdu.
1977’de ortağı Steve Rubell ile New York’ta açtıkları Stüdyo 54, kitaplara ve filmlere bile konu olan bir efsane haline geliyor. Andy Warhol’dan Diane von Furstenberg’e birçok isim burada tematik partilerde eğleniyor. Bir gece içinde defalarca dekor değiştiriyorlar. 1980’de vergi sorunları nedeniyle hapse giriyor ve Stüdyo 54’ü 4,75 milyon dolara satıyorlar. 1 yıllık hapis cezasından sonra yeni bir gece kulübü, Palladium’u kuruyorlar. Tanınmış Japon mimar Arata Isozaki eski bir müzik salonunu bir gece kulübüne dönüştürüyor. İlk defa bir gece kulübü sanat odaklı oluyor.
Francesco Clemente, Jean-Michel Basquiat, Julian Schnabel, Kenny Scharf ve Keith Haring gibi sanatçıların eserleri burada sergileniyor.
1984’te ilk otelleri Morgans’ı açıyorlar ve ilk butik otel konseptini yaratıyorlar. İşin sırrı, lobiyi sosyalleşme alanı olarak kullanmaları. Schrager’ın ortağı AIDS yüzünden hayatını kaybedince, kendisi otelciliğe devam etme kararı alıyor.
Morgans otelleri zincirini büyütüyor.
Miami ve Las Vegas’taki Delano, New York ve Miami’deki Mondrian, Miami’deki Shore Club, New York’taki Royalton ve Hudson, Londra’daki Sanderson ve St. Martins Lane...
Otellerin tasarımında Philippe Starck, Andree Putman, Marcel Wanders ve Tom Dixon gibi önemli tasarımcılarla çalışıyor.
Ayrıca Marriott International grubuyla ortak Edition otellerini de kuruyor.
Delano, Çeşme’ye geliyor
Çiftlikköy’de Altın Kum bölgesindeki Fun Beach’in akıbeti uzun zamandır belirsizdi.
Abramovic aldı sanılıyordu, sonradan öğrendik ki başka bir Rus milyarder Mikhail Prokhorov almış. Brooklyn Nets takımının da sahibi olan Prokhorov, Fun Beach’e bir otel yapmayı uzun zamandır planlıyordu. Şimdi ise Fun Beach’e hangi otelin geleceği belli oldu: Delano.
Hiç şüphesiz Morgan otelleri içinde en ön plana çıkan ilki Miami’de açılan Delano.
Philippe Starck imzalı dekoruyla ve her daim dolu olan havuzu ve barıyla hep popüler kaldı. Delano Çeşme’de de restoran, gece kulübü, beach club ve spa konusunda iddialılar. 188 oda ve villa olacak. Açılış tarihi 2017 olarak planlanıyor. Belli ki, 2017 itibariyle Çeşme de Bodrum gibi uluslararası tatil destinasyonları arasına katılacak.
Mondrian Sultanahmet’te açılıyor
Morgans grubunun başka bir hip oteli de Mondrian. Özellikle West Hollywood’daki Mondrian’ın Sky Bar’ı da Los Angeles’ın havalı barlarından. Şimdi Mondrian da İstanbul’da bir şube açmaya hazırlanıyor. Peki ama nerede?
Sultanahmet’te Alayköşkü Caddesi No: 15’te. Topkapı Sarayı, Ayasofya, Süleymaniye, Kapalıçarşı ve Yerebatan Sarnıcı’na yürüme mesafesinde. 128 odalı otelin bir özelliği de spa’sı. Spa, tarihi bir Türk hamamında yer alacak, bunun için hummalı bir renovasyon çalışması yapılıyor.