Ön masayı baştan sayıyorum: Lady Gaga, David Beckham, Salma Hayek Pinault, Donatella Versace, Tom Ford, Ralph Lauren, Gigi Hadid, Kate Beckinsale, Kate Moss, Lara Stone, Karlie Kloss, Marilyn Manson, Mario Testino, Nadja Swarovski, Naomi Campbell, Skepta, Stella Tennant, Net-a-Porter’in kurucusu olarak tanıdığımız İngiliz Moda Konseyi Başkanı Natalie Massenet, Fransız Vogue’dan sonra kendi dergisi CR Book’u çıkaran Carine Roitfeld, Vogue İtalya Yayın Yönetmeni Franca Sozzani, Vogue İngiltere Yayın Yönetmeni Alexandra Shulman...
‘Şeytan Prada Giyer’in yazılmasına neden olan Amerikan Vogue’un efsane yayın yönetmeni Anna Wintour belki de hayatında ilk defa ‘front row’da değil, ikinci sırada, Londra’daki Royal Albert Hall’da.
Üstelik bir de “Onun her hali ‘Mannequin Challenge’” gibi donuk diye espri de yapıyorlar hakkında.
“Modanın kraliyet ailesi burada” diyorlar, haklılar, en iyi modeller de, fotoğrafçılar da, moda tasarımcıları da burada.
Uluslararası olmayı başardı
İngiliz Moda Ödülleri bu yıl itibarıyla adındaki ‘İngiliz’i çıkarıp daha uluslararası bir boyuta geçti, bunun için de Amerikan moda dünyasının önemli isimlerini Londra’daki törende bir araya getirdi.
İlk ödülü vermek üzere sahneye Tom Ford çıkıyor.
Bir gece önce izlediğim filminin etkisi hâlâ üstümde, moda Oscar’larından çok, sinema Oscar’ları yakışıyor ona artık, moda tasarımcısı adayları arasında bile olmaması lazım bu kadar yıllık başarıdan sonra.
En iyi erkek moda tasarımcısı ödülüne aday ama kazanamıyor.
Franca Sozzani’ye pozitif değişiklik yarattığı için özel ödül vermekle yetiniyor.
Daha sonra Lady Gaga çıkıyor sahneye, en iyi erkek moda tasarımcısı ödülünü vermek üzere, Craig Green kazanıyor ödülü.
Donatella Versace, en iyi manken ödülünü Gigi Hadid’e veriyor ve Gigi başlıyor ağlamaya, “Hayatımı sosyal medya değiştirdi. Sosyal medya sayesinde bu salondaki herkes benim ailem oldu” diye konuşma yaparken.
Gecenin en çok tezahürat alan ismi ise David Beckham oluyor.
Beckham, sahneye çıktığında salon yıkılıyor alkıştan.
Yaşam boyu başarı ödülünü Ralph Lauren’e vermeden önce anlatıyor: “Daha önce kendisiyle hiç tanışmamıştık. Soho Farmhouse’da tatilde karşılaştık, yanına gittim, kendimi tanıttım, ‘Şapkan çok güzel, tişörtün çok güzel, pantolonun da çok güzel’ dedi, sonradan fark ettim ki baştan aşağı Ralph Lauren giyiyormuşum.”
Ralph Lauren ise sahnede gergin, Beckham gibi rahat konuşamıyor, önündeki kâğıttan minik bir teşekkür notu okuyor, sonra ödülü kürsüde unutup sahneden iniyor.
Neyse ki Beckham arkasından ödülü topluyor.
Little House Mayfair’de başlayan kutlamalar, ödül töreninin ardından Chiltern Firehouse’da partiyle devam ediyor.
Partinin en çok ilgi çeken iki ismi: David Beckham ve Tom Ford
Modanın Oscar’ları partisinde en çok ilgi çeken Gigi Hadid değil David Beckham ve Tom Ford oluyor.
Sadece iyi göründükleri için değil, biraz da devir artık aynı anda birkaç farklı alanda başarılı olmayı gerektirdiği için. Sadece modada olanlar değil, futbol ve sinemada da kendini kanıtlayan iki isim konuşuluyor gece boyunca.
Kim, hangi ödülü aldı?
En iyi genç İngiliz tasarımcı: Molly Goddard
Pozitif değişiklik yaratma özel ödülü: Franca Sozzani
En iyi İngiliz erkek moda tasarımcısı: Craig Green
En iyi İngiliz kadın moda tasarımcısı: Simone Rocha
Isabella Blow özel ödülü: Bruce Weber
Özel ödül: İngiliz Vogue’un 100 yılı
En iyi İngiliz marka: Alexander Mcqueen
En iyi uluslararası iş lideri: Marco Bizzari (Gucci)
En iyi kentsel lüks marka: Vetements
Yeni moda ikonları: Jaden & Willow Smith
En iyi model: Gigi Hadid
En iyi uluslararası aksesuar tasarımcısı: Alessandro Michele (Gucci)
En iyi uluslararası hazır giyim tasarımcısı: Demna Gvasalia (Balenciaga)
Yaşam boyu başarı ödülü: Ralph Lauren
Türk fotoğrafçı modaya yön veren isimler arasında
Büyük ödüllerin yanı sıra moda dünyasının arka planında yer alan ve modaya yön veren 32 isim de törende takdir edildi. Bunlardan biri de Türk fotoğrafçı Mert Alaş’tı. Marcus Piggott ile birlikte yaptığı moda çekimleriyle Mert Alaş da İngiliz Moda Konseyi tarafından bir kez daha onaylanmış oldu.