Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yılbaşı gecesinin zorunlu eğlencesinden bıkanlar artık 1 Ocak partilerini tercih ediyor

Günün anlam ve önemine uygun bir konuyla başlıyoruz. Geceden kalma olabilirsiniz, sabaha kadar dışarıda eğlenmiş ya da evde televizyon karşısında yayılmış da olabilirsiniz. Ama fark etmez, eğlence bugün de devam ediyor.
Eskiden yılın ilk günü geceden kalanlara ayılmak için önerilerle geçiştirilirdi. Evde bol bol dinlenin, monopoli, tabu gibi minimum efor gerektiren oyunlar oynayın denirdi. Oysa şimdi durum değişti.
Artık yeni yılbaşı 1 Ocak olarak kabul ediliyor. “Yılbaşında eğlenmek zorunda olmaktan artık bıktık, hiçbirimiz bu baskıyla istediğimiz gibi eğlenemiyoruz” diyenler var. Tıklım tıklım mekanlar, kapıda olmasa bile barda ya da tuvalette saatlerce sıra beklemek ve tabii fahiş fiyatlar derken aklın yolu bir; artık yılbaşı gecesi dışarı çıkmak yok. Tabii durum böyle olunca yılbaşına artık hiç heyecanlanmıyoruz ya da artık hepimiz hiçbir şeyden zevk almayan sıkıcı insanlar olduk sanmayın. Yeni yılbaşı kutlamamız artık 1 Ocak’ta. Daha sakin, daha az şaşaalı ve tabii daha az masraflı.
Dün gece ne yaptığınız hiç önemli değil, asıl önemli olan bugün ne yapacağınız. Güne sevdiklerinizle güzel bir brunch’la başlayın ve bakın sonrası kendiliğinden nasıl gelecek. Bakarsınız, geceye 1 Ocak partileriyle devam edersiniz. Ne de olsa, yıl nasıl başlarsa öyle devam eder.

Sarkis’in gökkuşağı
2013’ün son gününü İstanbul Modern’in şef küratörü Levent Çalıkoğlu ile müzede geçirdim. İstanbul Modern’in 10’uncu yılıyla ilgili bilgiler aldım ki, öğrendiklerim başka bir yazı konusu. Açıklamalar için 8 Ocak’ı beklememiz gerekiyor.
Bugün öğrendiklerimi değil, gördüğümü anlatacağım size. Sarkis’in neon çalışması “Gökkuşak”ı yerini alır almaz görme şansım oldu. “Gökkuşak” müzenin ön cephesini aydınlatıyor. 7.5 metre yüksekliğinde ve 15 metre eninde. Bir gökkuşağının oluşum halini gösteriyor. Aynı zamanda hiç bitmeyecek bir düşünce ve eylem alanı olarak sanatın oluş hallerini hatırlatıyor.
Sarkis, “Gökkuşağının Big Bang’a doğru hız alması” olarak ifade ettiği yerleştirme için, “Gökkuşak’ı bir mucize gibi görmek lazım. Sanat hep başlangıçları dile getirir: Referanslar olur; ama yaratırken bu referansların tümü silinir ve tazelikler doğar” diyor.
Levent Çalıkoğlu ise “Sanatsal bir fikrin doğum anında yaşanan heyecan ve belirsizlikler ile doğanın bir mucizesi arasında paralel bir ilişki kurguluyor Sarkis. Bir fikir nasıl doğar, nasıl gelişir ve nasıl sonuçlanır? Sarkis, sanat yapıtı ile gökkuşağının varoluşu sürecini özdeşleştiriyor. 10’uncu yılımıza girerken hayata geçirdiğimiz bu proje, bizim açımızdan aynı zamanda müze çatısı altında ev sahipliği yaptığımız, sanatın farklı disiplinlerine de işaret ediyor” diyor.
Üretim süreciyle ilgili ilginç bir de video hazırlanmış. Eminim, “Gökkuşak” altında çok fotoğraf çektiren olacak. İstanbul Modern bunu da düşünmüş ve ziyaretçilerini sosyal medyada #gökkuşakaltındayım etiketiyle bu fotoğrafları paylaşmaya davet ediyor. Ziyaretçiler tarafından paylaşılan ve İstanbul Modern’e gönderilen fotoğraflar Facebook’ta özel bir albüm altında derlenecek. Bekliyoruz.