Yurt dışında yapılan yerli marka tanıtımlarında genelde âdettir, körler sağırlar birbirini ağırlar.
Ne bir yabancı basın mensubu olur, ne sektörden bir yabancı izler.
Türkiye’de zaten birbiriyle görüşmekten keyif alan kişiler, yurt dışında da yine bir araya gelir. İşte o yüzden, mobilya firması Koleksiyon ve tasarım dergisi Wallpaper’ın Londra’daki davetinde kendimi tesadüfen bulunca şaşırdım ve de sevindim.
İstanbul’da çok izlemek isteyip de kaçırdığım için üzüldüğüm bir konuşmaydı, Koray Malhan’ın “Tasarım ve Pathos” başlıklı konuşması. 7 Aralık’ta “Kendini Kurgulayan Çalışma Alanı” temalı sergisinden önce Tarabya’daki Koleksiyon’da yaptı.
Şimdi ise Wallpaper’ın ev sahipliğinde Londra Clerkenwell’deki Koleksiyon showroom’undayız.
Tony Chambers etkisi
Wallpaper dergisi yayın yönetmeni Tony Chambers, artık Türklere aile kadar yakın. Hem acılarımızı paylaşıyor, “Biz de IRA zamanında hiç bitmeyecek sanıyorduk, inanması zor ama bir gecede bütün sorunlar çözüldü” diyor, hem de gururlarımızı da paylaşıyor.
En son İstanbul’a Marka Konferansı için gelmişti, ne kadar hızlı geçtiğini anlatıyor, şimdi de Koleksiyon markasından ve Koray Malhan’dan ne kadar etkilendiğini anlatıyor.
Bugün Milano Moda Haftası’na gidiyor, daha sonra sırada Paris Moda Haftası var.
“Milano ve Paris kolay geçiyor, Londra’dan sonra” diyor.
Bu arada Londra’daki Chalayan defilesini ne kadar beğendiğini de anlatıyor.
Boşuna Hüseyin Çağlayan’ı Wallpaper’ın ‘20 yılın en etkili 20 kişisi’ arasına seçmemişler, ‘Oyunu değiştiren’ sıfatıyla.
Tony, daha sonra Singapur’a gidecek, Wallpaper, Singapur’da bir konferans düzenlemeye hazırlanıyor. “Hep benzer etkinliklere katılıyoruz, aynı şeyleri konuşuyoruz. İyi ki bu geceyi düzenledik, Koray Malhan’ın konuşmasını dinledik, ufkumuz açıldı” diyor bu arada.
Gerçekten de son günlerde en çok ihtiyacımız olan şey, bu değil mi?
28 ülkede 10 bin mimara ulaşan konuşma
Koray Malhan, sandığımız gibi Koleksiyon’un hikâyesini anlatmıyor, geleceğe dair öngörüler için trendleri de sıralamıyor.
İnsan türünün yaratıcı süreçteki evrelerini, dilbilimi, semiyoloji ve müzik üzerinden yapılabilecek ortak çözümlemeler ile ele alıp ve soruya açıyor. “Bu sayede, çağımız insanının yaratım süreçlerindeki konumunu farklı disiplinler üzerinden sorgulamayı ve tartışmaya açmayı hedefliyorum” diye özetliyor konuşma öncesinde Koray Malhan.
Sonra da aile şirketinden başlamak yerine müzikten başlıyor.Farklı bestecilerden, farklı senfonilerden örnekler veriyor. Hem müzik dinletiyor, hem arkasındaki altyapıyı anlatıyor. Ve bu altyapının mobilya tasarımında da ne kadar etkili olduğunu anlatıyor.
1 saatlik konuşmanın sonunda kızı Ada’nın oyuncaklarından ilham alarak yaptığı kendi çizimlerinden çizimlerin gerçekleşmesine uzanan süreci görüyoruz. Konu çok ilginç olduğu için 1 saat kımıldamadan durabiliyoruz, malum artık kimsede bu kadar uzun bir konuşma dinleyecek sabır yok.
“Bu konuşma benim son beş yıldır geliştirdiğim teorilerin ve çalışmaların bir dizini, sadece geçen sene 28 farklı ülke ve şehirde 10 bine yakın mimara konuşmuş oldum” diyor Koray Malhan.
Instagram’da Çağdaş olma meselesi
Konuşma sırasında Instagram’dan, cagdasertuna hesabımdan canlı yayın yapıyorum, Londra’daki bir konuşmanın İstanbul’da kimlere anında ulaşabildiğini görmek sevindirici.
Gelen yorumlar güldürüyor, “Biraz çağdaş ol da, yorumlarımıza cevap yaz” diyenler de oluyor.
Maalesef, henüz hem karşısındakini dinleyip, dinlediklerini aklında tutup, hem elinde telefon canlı yayın yapıp, hem yanındakilere laf yetiştirip, hem de aynı anda mesaj yazabilecek bir tür gelişmedi.
Pek yakında...
Tony Chambers ile pub’da kutlama
Farklı mesleklerden izleyiciler bir arada, Wallpaper dergisi tam kadro burada.
Müzikten şaraplara her şey özenle seçilmiş Koray Malhan ve ekibi tarafından.
Sohbet tatlı geliyor, kimse erkenden evlere dağılmak istemiyor.
Sonuç, Wallpaper’ın Yayın Yönetmeni Tony Chambers kalan herkesi köşedeki pub’a davet ediyor.
Koleksiyon markasını ve Koray Malhan’ın adını yurtdışında daha sık sık duyacak olmamızı kutlamak üzere.