Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünya Ekonomik Forumu Cinsiyet Eşitliği Raporu’na (2021) göre, dünyada kadınların ekonomik özgürlüğe sahip olma oranı erkeklere oranla yüzde 58 daha az.

Kazanan kadın girişimciler belli oldu

Ekonomik katılım ve fırsat eşitliğindeki eşitsizlik 2020’den bu yana iyileşme gösterse de aradaki farkın kapanması için hâlâ 276 yıl var.

Dünya çapında cinsiyet farkını kapatmak için ise 136,5 yıl daha var.

Hayata Karışan Kadınlar Platformu işte tam da bu farkı daha hızlı kapatabilmek için geleceğin mesleklerine odaklanarak kadınlara yardımcı olabilecek bir ücretsiz eğitim serisiyle karşımıza çıktı.

Haberin Devamı

Eğitimler, ‘Kültür&Sanat’ ve ‘Eğlence’, ‘Sürdürülebilirlik’ ve ‘İklim Değişikliği’, ‘Yeni İş Yaşamı&Dijitalleşme’ ve ‘Yeni Medya’ olmak üzere toplam dört ana başlıkta toplandı.

Platformda Brothers önderliğinde, Pernod Ricard Türkiye sponsorluğunda ve İDEMA danışmanlığıyla gerçekleştirilen eğitimler için her konu başlığında uzman mentorlar belirlendi.

Kadınların, geleceğin mesleklerinde beceri ve yetkinliklerini geliştirmek ve kadın temsiliyetinin güçlendirilmesi için yola çıkan platformun mentorları arasında Beslenme Uzmanı ve Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti Dilara Koçak, ha:ar sanatçı ikilisi Hande Şekerciler ve Arda Yalkın, Dijital Proje ve Yeni Medya Stratejisti&Eğitmeni Bediz Yıldırım, Prof. Dr. Itır Erhart, TBWA Group Istanbul CEO’su Burcu Özdemir, Teknoloji Yazarı Serdar Kuzuloğlu ve Pernod Ricard Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Türkiye Genel Müdürü Selçuk Tümay da yer aldı.

Kadınların kariyerlerinde ilerlemesini sınırlayan görünmez ve yapay engelleri tanımlayan ‘Cam Tavanları’ yıkmak için yola çıkan Brothers Hayata Karışan Kadınlar Platformu’nda 7 bin başvuru arasında kazanan projeler, Final Pitch etkinliğiyle belirlendi.

Çözüm bulma hedefi

Birinci sırada olan KBL Üreticinin İlk Finansmanına Yatırım projesi, iklim krizi ve üretim-tüketim dengesinin bozulmasına değinerek üretim sorununa çözüm bulma hedefini taşıyor.

İkinci sırayı paylaşan projelerden KAI: Kadın Girişimciler İçin Kuluçka Merkezi kendileri gibi girişimci kadınlar için kolaylaştırıcı çözümler sunarak bu ağı büyütmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Kolektif bakış açısı

Bırak-Kazan-Yeşillen projesi ise “Herkesi kendi evinin önünü süpürmeye” teşvik eden planıyla, sürdürülebilirliğe kolektif bir bakış açısı getiriyor.

Kültür-sanat ve eğlence alanında finale kalan projeler ise MotionLab ve V-Artage. MotionLab, teknolojideki hızlı gelişmelerin ve dijitalleşmenin sanatı, sanatçıyı ve sanatseveri de dönüştürdüğü dünyada, bu dönüşümü kolaylaştırmak adına bir araç olarak ortaya konuyor. V-Artage ise Türkiye’de ve dünyada çalışmalarını dijital platforma taşıyan sanatçıların oranı hızla artarken, bu konuda tiyatronun yeni sahnesi olmayı amaçlıyor.

Böyle projelerin daha da artmasını diliyoruz.