Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen hafta Cannes’ın önemli emlak fuarı MIPIM’den bir Türk firması 4 ödülle birlikte döndü.

MIPIM’de ödül kazanmaktan daha anlamlı olan ise, bu ödüllerden ikisinin iki sosyal sorumluluk projesiyle kazanılmış olmasıydı.

İyi şeyler de oluyor

Melkan Gürsel ve Murat Tabanlıoğlu’nun kurduğu Tabanlıoğlu Mimarlık, jüri özel ödülünü Beyazıt Devlet Kütüphanesi restorasyon projesiyle aldı.

“Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin yenileme yaklaşımı, kütüphaneye modern altyapısal ve teknik gereksinimleri kazandıran müdahaleleri binanın kabuğundan geriye çekilerek ve oluşturduğu dengeli zıtlıklarla tamamlayarak ‘minimal’ bir dokunuş sunuyor” diye özetliyorlar.

Haberin Devamı

Diğer ödül, MIPIM AR (Architectural Review) Future Awards’u ise sivil ve kamu binası alanında Baksı Müzesi Hüsame Köklü Kadın İstihdam Merkezi ile aldı Tabanlıoğlu Mimarlık.

Bize göre bir ütopyaydı Baksı Müzesi, Hüsamettin Koçan’a göre ise bir hayal...

Beklenenden kısa sürede gerçek oldu, hatta geçen yıl 10. yaşını kutladı.

10. yıl için Baksı Kültür Sanat Vakfı ile bir araya geldiğimizde söylemişti Hüsamettin Koçan: “Bizim yönetimin tamamı kadın. Kadın doğuruyor, bakıyor, büyütüyor, bekliyor. Her zaman sahip çıkan kadın oluyor. Biz de kadınlar için daha çok çalışacağız.”

İşte o zaman yeni projeyi, Bayburt’ta açacakları kadın istihdam merkezini heyecanla anlatmıştı.

Amaç, doğal boya, el işi atölyeleriyle kadının istihdama katılmasını sağlamak ve yöredeki kadınların üretimini uluslararası pazara açmak.

İşte, tasarımı Tabanlıoğlu Mimarlık’ın ortağı Melkan Gürsel’e ait olan kadın istihdam merkezi projesini ilk o zaman duymuştum.

Şimdi ise bu proje Tabanlıoğlu Mimarlık’a Cannes’da MIPIM’de bir ödül kazandırdı.

Mimari projelerin gerçekleşmesi ne kadar zor olsa da, en kalıcı eserler oldukları için daha da değerliler.

Diğer iki ödülü merak edenlere: New York’ta 118E59th Street Residences projesiyle konut kategorisinde ve tüm kategoriler arasında ‘Overall Winner’...

İyi şeyler de oluyor

Bravo THY!

Uçaklarda ABD ve İngiltere’ye elektronik cihaz yasağı krizini THY olabilecek en iyi şekilde yönetti.

Haberin Devamı

THY’den yapılan ‘ABD ve Birleşik Krallık uçuşlarımızda sunulan yeni hizmetlerimiz’ açıklaması, elektronik cihazları bagaja koymaya gerek kalmadan, çocuk pusetleri gibi uçağın kapısında teslim edip, tek tek kutulara yerleştirilen cihazları uçaktan inişte yine bagaj beklemeye gerek kalmadan alabileceğimizi net bir şekilde anlattı.

Daha sonra bu uygulamanın neden yapılmak zorunda olduğunu açıklayarak ve tabii THY’nin sunduğu iyi hizmetleri hatırlatarak.

Şimdi bu açıklamanın yurt dışında da önemli mecralarda en doğru şekilde duyurulması gerekiyor, hem transit yolcular için hem de Türkiye’ye gelecek turistler için.