Dün Demet Sabancı Çetindoğan, Tilda Tezman, Sedef Korkmaz ve Prof. Dr. Savaş Arslan ile bir araya geldik, tam 1 yıl önce kurdukları Ortak Nesiller Entegrasyonu (ONE) Derneği’nin projelerini dinlemek üzere. Derneğin kurucu üyeleri arasında Çiğdem Simavi, Ahmet Kocabıyık, Serpil Ayaslı, Sevda Elgiz, Alinur Velidedeoğlu, Prof. Dr. İlber Ortaylı da var.
Amaç, kültürel değerlerimize ve zenginliklerimize sahip çıkmak. Türkiye’nin kültür, turizm ve tanıtım stratejileri konusunda çalışmalar yaparak ülkenin bir marka olarak bilinirliğini artırmak.
Büyüyen bir dernek
Sedef Korkmaz, Tilda Tezman, Demet Sabancı Çetindoğan, Klaus Schmidt, Çiğdem Simavi, Sevda Elgiz, Serpil Ayaslı ve Savaş Arslan (soldan sağa).
Saracoğlu’ndan Göbeklitepe’ye uzanan bestseller
Şükrü Saracoğlu Stadı’nda başlıyor, Fenerbahçe-Manisaspor karşılaşmasında. Bir Fenerbahçe taraftarının hikâyesinden 12 meteorun düşmesiyle dünyanın sonunun gelmesine bağlanıyor. James Frey’in son romanı ‘EndGame, The Calling / Çağrı’dan bahsediyorum. Roman farklı coğrafyalarda geçiyor. Türkiye’de ise Şükrü Saracoğlu Stadı’nda başlayıp nereye uzanıyor dersiniz? One Derneği’nin de dünyaya tanıtmak için çalıştığı Göbeklitepe’ye….
Dünyanın en eski tapınağı
Yabancı dergiler kapak yapıyor Göbeklitepe’yi, BBC belgesel çekiyor. Peki ama neden? Dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe. Mısır Piramitleri’nden yaklaşık 7000, Britanya’daki Stonehenge’ten yaklaşık 6000 yıl önceye dayanıyor tarihi. Dünyada bilinen daha eski bir tapınak yok. Dile kolay, 12 bin 500 yıldan bahsediyoruz.
İlk 1963’te fark edilmiş ama 10 yıl önce tarlasını karasabanla sürerken bulduğu oymalı taşı müzeye götüren Mahmut Yıldız sayesinde anlaşılmış asıl önemi. Gitmeden görmeden anlaşılamayacak farklı bir enerjisi var.
Cilalı Taş Devri’ne ışınlanıyorsunuz. Uzun süre çalışmalar açık havada devam etmiş, zarar görmüş. Şimdi ise dev bir iskele kurulmuş, çalışmalar sürüyor. Kazı hâlâ devam ediyor. Sadece yüzde 20’lik bir bölümünü görebiliyoruz şimdilik. Tamamına ulaşılması için daha 80 yıllık bir çalışma gerekiyor.