Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünya Ekonomik Forumu Cinsiyet Eşitliği Raporu’na (2021) göre, dünyada kadınların ekonomik özgürlüğe sahip olma oranı erkeklere oranla yüzde 58 daha az.
Ekonomik katılım ve fırsat eşitliğindeki eşitsizlik 2020’den bu yana iyileşme gösterse de aradaki farkın kapanması için hâlâ 276 yıl var.
Dünya çapında cinsiyet farkını kapatmak için ise 136,5 yıl daha var.
Hayata Karışan Kadınlar Platformu işte tam da bu farkı daha hızlı kapatabilmek için geleceğin mesleklerine odaklanarak kadınların cam tavanları yıkabilmelerine yardımcı olabilecek bir ücretsiz eğitim serisiyle karşımıza çıkıyor.
Eğitimler, Kültür&Sanat ve Eğlence, Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği, Yeni İş Yaşamı&Dijitalleşme ve Yeni Medya olmak üzere toplam dört ana başlıkta toplanıyor.

Haberin Devamı

Uzman mentorlar var

18 yaşını doldurmuş her kadın başvurabiliyor, toplamda 600 kadının eğitim alacağı modülde, şu anda yaklaşık 3 bine yakın başvurunun olması, toplum olarak bu gibi spesifik eğitimlerde nasıl henüz yolun başında olduğumuzu gösteriyor.
Platformda Brothers önderliğinde, Pernod Ricard Türkiye sponsorluğunda ve İDEMA danışmanlığı ile gerçekleştirilecek bu eğitimler için her konu başlığında uzman mentorlar belirlenmiş. Eğitim almaya hak kazanan kadınların gerektiğinde başvurabileceği, fikir alabileceği, hatta bootcamp’e katılmaya hak kazandığı zaman ise projesini danışabileceği uzman kişiler var. Sunset’te bir araya geldiğimiz mentorların her biri bu platformda olmaktan, kadınlara geleceğin mesleklerinde beceri ve yetkinliklerini geliştirmeleri için yardımcı olabilmekten dolayı çok heyecanlı olduklarını anlattı.

Hayata karışan kadınlar

Başvurular devam ediyor

Benim ilgimi en çok çeken konu kültür, sanat ve eğlence modülü oldu.
Modülde dijital ortamda kültür-sanat içeriklerini ilerletmek isteyen kadınların, adil mekan tasarımı, blok zincir, sahne sanatlarında dijital kültür ve dijital platformlarda sanat yönetimi gibi alanlarda yetkinliklerini geliştirmesi amaçlanıyor.
Bu modül kapsamında, ‘Adil Mekanlar Tasarlamak’ eğitimi Bahar Bayhan&Selin Yazıcı tarafından, ‘Blockchain ve Metaverse Ekonomisi’ eğitimi Çağla Gül Şenkardeş tarafından, ‘Kültür Sanatta Tiyatro, Küresel Vizyon ve Gelecek’ eğitimi Yeşim Özsoy&Dr. Ferdi Çetin tarafından, ‘Sahne Sanatlarının Tarihsel Gelişimi, Bugünü, Geleceği’ eğitimi Leman Yılmaz tarafından, ‘Dijital Oyunların Anlatı ve Etkileşim Gücü’ eğitimi Simay Dinç tarafından, ‘Bitcoin’in Doğuşu’ eğitimi ise Başak Burcu Yiğit tarafından veriliyor, ayrıca bu modülün mentorları Mert Fırat ve ha:ar sanatçı ikilisi Hande Şekerciler ve Arda Yalkın.
Hatırlatalım, başvuru süreci halen devam ediyor, www.hayatatakarisankadınlar.com internet sitesinden başvurmak mümkün.
Başvurular, her eğitim seviyesinden 18 yaş ve üzeri tüm kadınlara açık.
Ayrıca tüm eğitimler ücretsiz ve çevrimiçi olacak. Başvurular, Hayata Karışan Kadınlar Platformu’nun proje danışmanı İDEMA tarafından incelenerek başvuranların eğitim başlıklarına yakınlığına ve önceki çalışmalarına bakılarak değerlendirilecek.