Önceki gün gazetecilerin ve bazı okurların gündeminde Radikal.com.tr’nin kapanması vardı.
Bir cenaze kalkıyor hüznü hakimdi.
“İnanamıyorum, bir devir kapanıyor” diyenler çoğunluktaydı.
Oysa bu, geç kalmış bir şaşkınlık ve hüzündü... Aylar önce Radikal dijitale geçerken yaşanmalıydı, o zaman belliydi kaderi... Newsweek bile uluslararası olmasına rağmen sadece dijital yayıncılıkla yaşayamayacağını gördü ve bu kararından erken döndü.
Basılı medyaya ne olacak?
Uzun zamandır tartışıyoruz, sosyal medya alıp başını gitmişken basılı medyaya ne olacak? Yazmayı çizmeyi okumayı sevenler inatla basılı medyanın önüne geçilemeyeceğini savunuyor.
Bir gazeteyi, dergiyi ya da kitabı elle tutarak, kokusunu duyarak okumak istediklerini söylüyorlar.
‘Sadece dijital olmayız’
“Kesinlikle sadece dijital olmayız; bu dünyada bir amiral gemiye ihtiyaç var ve bu elle tutulan bir şey olmak zorunda.
Yazılı ve basılı medyanın, dijital dünyanın asla sahip olamayacağı bir ağırlığı var ve her zaman olacak.
Bunu çağdışı görenler de var, artık her şeyin bilgisayarlarımızla, akıllı telefonlarımızla ayağımıza gelmesi gerektiğine inanıyorlar” diyor Monocle dergisinin vizyonerliğiyle bilinen kurucusu Tyler Brule bile.
Pozitif durgunluk dönemi
Şöyle devam ediyor: “Medya pozitif bir durgunluk dönemine giriyor. Bloglar, sonra onların yerini alan Facebook, ardından onun baskınlığını bitiren Twitter gibi pek çok etken vardı. Bunlar bir doyum noktasına ulaştı. Bence artık pek çok medya kurumu, ‘Bu mecralar bizim için doğru yerler mi?’ sorusunu sormaya başladı.
Özellikle bir geçmişi olan mecralar, yeni teknolojiyi takip etme telaşlarına, sosyal medyadan yeni okuyucular kazanma heveslerine son veriyor.
Şimdi, ‘Biz bu işi bir asırdır yapıyoruz. Her yeni gelene uyum sağlamaya çalışmak yerine, en iyi yaptığımızı devam ettirelim’ dedikleri dönem. Etrafta her zaman yeni çıkan bir araba ya da yaşayacak yeni ‘cool’ mahalle olacak ama klasikler her zaman klasik kalacak.
Bence etrafta bolca olan, altı boş dijital mecra ve onların yazarları zaman içinde süpürülecek ve yakında tekrar gazetecilerin dönemi başlayacak.”
‘En iyi yaptığımızla devam’
Evet, Radikal’de durum farklıydı, Radikal de radikal.com.tr de gerçek gazetecilerindi.
Tyler Brule’nin dediği gibi “En iyi yaptığımızı devam ettirelim, klasikler her zaman klasik kalacak” demeyi başarabilselerdi bugün bu hayal kırıklığı yaşanmayacaktı.
En büyük lüks: Güvenlik
Gazetelerin konu başlıkları belli: Gündem, Dünya, Siyaset, Ekonomi, Yaşam, Kültür-Sanat, Magazin, Teknoloji, Sağlık, Spor...
Bu listeye şimdi yeni bir konu başlığı daha eklendi: Günün Terör Saldırıları.
Evet bizde olduğunda dünyanın pek de umursamadığı, şaşırmadığı, ilgilenmediği terör saldırıları artık dünyanın her yerinde. Önceki gün Brüksel’de yaşananlardan sonra artık daha da eminiz, bundan sonra hayatta en büyük lüks: Güvenlik.