İyi şeyler de oluyor... Vasıf Kortun, uluslararası sanat dünyasının her dediği tartışmasız kabul edilen tek yayını Art Review dergisinin ‘Güncel Sanatın En Etkili 100 Kişisi’ listesine bu yıl bir kez daha girmeye hak kazandı.
SALT Araştırma ve Programlar Direktörü Vasıf Kortun, 2010’dan beri aralıksız yer aldığı listede bu yıl 69. sırada.
SANATTA SIRALAMA OLUR MU?
Türkiye’de çağdaş sanatla ilgilenen genç sanatçılar, zaman zaman böyle listelere karşı olduklarını dile getiriyor. Sanatta sıralama yapılamayacağını söylüyorlar. Listeleri sanata saygısızlık olarak değerlendiriyorlar. Oysa tam da her şeyin sanat olarak kabul edilebildiği bir dönemde; sanatçıların bu kadar tutucu olmasını ve güncel sanatı gereğinden fazla ciddiye almasını anlamak mümkün değil.
Pekala sıralamalar yapılabilir, özellikle de bu sıralamaları alanlarında uzmanlar yapıyorsa saygı duyulur, aynı fikirde olsanız da, olmasanız da...
BİENAL VE GEZİ ETKİSİ
Vasıf Kortun, Art Review listesinde Türkiye’den yer alan tek isim.
Dergi, Vasıf Kortun’a listede yer vermelerinin nedenini açıklarken, bir yandan da İstanbul’un güncel sanatta geldiği noktayı anlatıyor:
“Dünya çapında bienal sayısında belirgin bir artışa vesile olan bienaliyle İstanbul, dünya güncel sanat haritasındaki kavşak konumunu gitgide pekiştiriyor:
Ciddi sanat galerilerine sık sık yenilerinin eklendiği şehirde, kısa bir süre önce ikincisi düzenlenen Art International Sanat Fuarı da, Uzakdoğu’yla yapılan anlaşmalarla güç kazandı. Ancak, bu manzaranın Kortun’suz aynı olmayacağını belirtmek gerek.
Küratör, yazar ve eğitmen Kortun; kâr amacı gütmeyen kültür kurumu SALT’ın Araştırma ve Programlar Direktörü. Türkiye sanat dünyasının en çok başvurulan aracı isimlerinden biri olarak Kortun (bkz.: Gezi Parkı protestoları sırasında olayların içinden yaptığı yorumlar ve sorunlu bir yıl geçiren İstanbul Bienali’ne sağladığı yapıcı katkılar), 2015’te Carolyn Christov-Bakargiev küratörlüğündeki İstanbul Bienali’yle daha da ilgi çekecek olan şehrin yapısal gelişimindeki tartışmasız önemini koruyor.”
“İYİ İŞ YAPMAK YETERLİ DEĞİL”
Vasıf Kortun; yerli sanat piyasasında, kimseye müdanası olmayan, sivri dilli ve açık sözlü karakteriyle tanınıyor.
Bundan 6 ay önce Ayşegül Dinçkök’e verdiği röportajda ise kendisini şöyle anlatmıştı:
“Çok düz bir insanımdır. Bana ne söylerseniz inanırım. Neysem oyumdur. Sözümü hiçbir zaman sakınmadım, sakınılacak bir şey olduğunu da düşünmüyorum. Gerekiyorsa eğer, güzelce münakaşa da edilir. Başka türlü zaten olmaz.
Çoğunluğun yetersiz iş yaptığı, günü kurtardığı bir dünyada iyi iş yapıyor olmak da yeterli değil.
Sanırım çoğu insan memnun ve tatmin olamamamdan şikayetçidir. Bir eksik her zaman oluyor. Yaparken fark edilmeyen bir şey oluyor.
Kimi zaman bir durumla uzlaşmak zorunda kalıyorsunuz ve uzlaşmanın hatalı olduğunu görüyorsunuz. İnsanın bunu kendine söylemesi kolay. Halbuki bir arkadaşınıza ‘Hiç olmamış’ demek daha problemli. Bu da konuşmaları açar aslında, o kadar da kötü değildir.”
Kortun haklı, eğer gerekiyorsa güzelce tartışılır. Bu sadece sanatta değil, her alanda geçerli değil mi zaten?
***
Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun!