Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yeme-içme dünya-sının önemli isimleri 7 Mart Pazartesi akşamı The Ritz Carlton İstanbul’da buluşacak, kardeş gazetemiz Hürriyet’in Karaca iş birliğiyle hayata geçirdiği İncili Gastronomi Rehberi için.
Müge Akgün yönetimindeki İncili Gastronomi Rehberi altı yılda dördüncü sayısında çok yol aldı ve sektörün büyük bir bölümünü bir araya getirmeyi başardı.
İşte bu yüzden daima kendi mekanları başında görmeye alışık olduğumuz isimler pazartesi akşamı bir gecelerini başka bir mekanda, başka mekan sahipleriyle bir arada geçirecek.

Haberin Devamı

Önemli olan çıtayı yükseltmek

Tecrübeyle sabit, böyle ödüller, yıldızlar, inciler listeleri yapmak kolay değil.
Bu gibi durumlarda proje koordinatörlerinin de müfettişlerin de işi çok zor.
Birini mutlu ederken, birini mutsuz etmek kaçınılmaz çünkü.
Adil olmaya ne kadar özen gösterilse de, ne kadar büyük emek verilse de arada mutlaka unutulan, atlanılan, kırılan birileri oluyor.
Önemli olan, her yıl çıtayı daha da yükseltmek.
Hatırlayacaksınız, daha önce rehberin kapsamı genişletilerek İstanbul, Bodrum, Alaçatı, Çeşme restoranlarının yanı sıra İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa’daki restoranlar da dahil edilmişti.
Gastronomisiyle Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılan ilk kentimiz Gaziantep de bu yıl listeye eklendi.
İncili Gastronomi Rehberi’nde 5 İncili 6, 4 İncili 75, 3 İncili 157, 2 İncili 189 ve 1 İncili 167 olmak üzere toplam 594 restoran ve 453 lezzet noktası bulunuyor.
Kategoriler arasında restoranlar, balık lokantaları, et kebap sokak yemekleri restoranları, meyhaneler, lezzet durakları, alışveriş noktaları ile pandemi koşullarında tüketici alışkanlıklarıyla artan ‘çevrim içi alışveriş’ üzerinden satış yapan, kalitesine güvenilen alışveriş noktaları da var.

Moral verecek

Rehberde bu yıl ‘Yeni Açılanlar’ bölümünün yanı sıra ne yazık ki 2021 yılında kapanan restoranlara da yer verildi.
Malum pandemi tüm restoranlar için zor geçti, şimdi ödüller yeme-içme sektörüne bir nebze moral verecek.
Her yıl bu ödül töreninde en güzel an mekan sahiplerinin patronluklarını bir kenara bırakıp şefleriyle birlikte sahneye çıkmaları ve şeflerini onore etmeleri oluyor.
Evet, bir yandan şefler yıldızlaşıyor ama hâlâ isimlerini bilmeden yaptıklarına hayran olduğumuz, değeri bilinmesi gereken daha çok şef var.