Elon Musk, tam 12 gün önce 4 Nisan’da aldığı hisselerle en büyük ortağı haline geldiği Twitter’ın tamamını satın almak için önceki gün resmi teklifte bulundu. 259 milyar dolar’lık servetiyle dünyanın en zengin insanı olan Musk, 2.9 milyar dolar ödeyerek Twitter’ın yüzde 9.2’lik hissesini satın alınca şirketin en büyük hissedarı olmuştu, şimdi ise Twitter’ın tamamı için 43.4 milyar dolar’lık bir teklif yaptı.
“İfade özgürlüğünün işleyen bir demokrasi için toplumsal bir zorunluluk olduğuna inanıyorum. Ancak, yatırımımı yaptığımdan beri, şirketin mevcut haliyle ne gelişeceğini ne de bu toplumsal zorunluluğa hizmet etmeyeceğini anlıyorum. Twitter’ın dönüştürülmesi gerekiyor” diye bir de açıklama yaptı. “Eğer kabul edilmezse, hissedar olarak konumumu yeniden gözden geçirmem gerekecek” diye de ekledi.
Twitter yönetimi bu teklife ne kadar karşı çıksa da Elon Musk “Yönetim kurulu değil, hissedarlar karar vermeli” diyor.
Bu durumda Twitter tek kişinin özel şirketi olursa ifade özgürlüğü bakımından ne gibi değişiklikler yapılacak, bu durum olumlu mu olacak, olumsuz mu, tartışılır.
Daha yakından tanıyalım...
Twitter’ın ve sosyal medyanın geleceğini değiştirmek için önemli adım atan Elon Musk’ı daha yakından tanıyalım. Elon Musk, Tesla şirketinin piyasa değeri 737.6 milyar dolar’a çıkınca, Amazon’un sahibi Jeff Bezos’u geride bırakarak dünyanın en zengin kişisi unvanına sahip oldu. Tesla ve Space X ile gündemden düşmeyen Elon Musk’ın fikirleri ilk başta hep gerçekleşmeyecek hayaller sanıldı, oysa o fikirlerini hızla hayata geçirdi. Hatta onun için ABD’de ‘seri girişimci’ yerine ‘paralel girişimci’ denilmesine bile neden oldu.
Aynı anda farklı endüstrilerde yaptığı işler nedeniyle ve tabii girdiği her endüstride bir devrim yarattığı için. Aslında her şey Zip2 ile başladı, babasından 28 bin dolar borç alarak erkek kardeşi Kimbal ile kurduğu online rehber hizmeti kısa sürede beğenildi; şirketin CEO’su olmasına daha sonra yatırımcılar izin vermedi, şirketten ayrılmak zorunda kaldı, ama Compaq’a satıştan tam 22 milyon dolar kazandı. Daha sonra PayPal ile dünyada tanındı, balayındayken teknik anlaşmazlıklar nedeniyle şirketten uzaklaştırıldığını öğrendi.
PayPal’ın satışından 165 milyon dolar kazandı. 2004’te güneş enerjisi şirketi Solar City fikrini, kuzeni Lyndon Rive ile Burning Man festivali yolunda buldu. Kendisini batırabilecek kadar zorlayan iki şirket ise Tesla ve Space X oldu. Zorluklar sadece iş hayatını değil, özel hayatını da etkiledi. İlk oğlunu henüz 2.5 aylıkken kaybetti, daha sonra beş oğlu ve bir kızı oldu. Geçen mayıs ayında da altıncı oğlu doğdu. 2018 yılından bu yana birlikte olduğu Kanadalı şarkıcı Grimes ile ilk bebeklerine ‘X Æ A-12’ adını verdiklerini Twitter’dan açıkladılar. Mart ayında ise Grimes ile ikinci bebekleri Y adını verdikleri bir de kızları oldu. Elon Musk, ilk oğlunu kaybetmenin yanı sıra büyük sağlık sorunları da yaşadı. Doğduğu Güney Afrika’da tatil sırasında beyin sıtması geçirip ölümden döndü, beyin sıtması geçirip hayatta kalabilen sayılı kişilerden biriydi. Ağır geçen hastalığından sonra, ilk açıklaması “Tatilden çıkardığım ders şu oldu: Tatil öldürür!”
Ve daha da çok çalışmaya başladı. Böylece hem Tesla’nın hem de Space X’in tüm sorumluluğunu üstüne aldı.
Sonuç, Space X şimdi en uzun uçuşları roketle 30 dakikaya indirmeyi hedefliyor.
Falcon Heavy ile hem NASA’ya meydan okudu; hem de yüzyılın tanıtımını yaptı, bu anı tüm dünyaya canlı izleterek.
Tabii arkasında 13 yıllık çalışma, 90 milyon dolar’lık kalkış maliyeti, çağın en güçlü roketi, başarılı kalkış ve başarılı inişten oluşan uzun ve zorlu bir süreç var. Daha sonra TÜRKSAT 5A uydusu, SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral üssünden başarıyla fırlatıldı. İşte böylece, iş ve özel hayatındaki tüm zorluklara rağmen Elon Musk’ın roket hızıyla yükselişi son yıllara damga vurdu. Bakalım aynı yükseliş sosyal medyada da devam edebilecek mi?