Elon Musk ve Twitter konusunda sular durulmuyor. Şimdi de Twitter yatırımcıları, 44 milyar dolar’lık satın alma anlaşmasını askıya alan Elon Musk ve Twitter’a dava açtı.
Davada, Elon Musk yanlış beyanlar ve piyasa manipülasyonu ile Twitter’ın San Francisco’daki ana merkezinde kaos yaratması nedeniyle görevi kötüye kullanmakla suçlanıyor.
Hatırlayacaksınız, Elon Musk bir süre önce şirketi satın almak üzere hisse başına 54.20 dolar teklif etmişti.
Ancak Elon Musk’ın teklifini askıya almasıyla Twitter hisseleri yaklaşık yüzde 27 oranında düştü. Davada ayrıca Elon Musk’ın Twitter’daki hissesini ve şirketin yönetim kurulu üyesi olma planını açıklamayı geciktirerek finansal olarak fayda sağladığı da belirtiliyor.
Bununla da bitmiyor, 95 milyondan fazla takipçisi olan Elon Musk tarafından yapılan bazı paylaşımların da yanıltıcı olduğu iddia ediliyor.
Tabii en başta Elon Musk’ın sahte hesapların sayısıyla ilgili şüphelerini dile getirdiği ve satış anlaşmasını askıya aldığını ilan ettiği tweet’i de var.
Davada, Elon Musk’ın 13 Mayıs tarihinde attığı tweet’i hakkında sahte hesaplardan haberdar olması nedeniyle Twitter hisseleri için piyasayı manipüle etme çabası içinde olduğu da gündeme getiriliyor.
İfade özgürlüğü konusu
Twitter’ın ve sosyal medyanın geleceğini değiştirmeyi planlayan Elon Musk, Tesla şirketinin piyasa değeri 737.6 milyar dolar’a çıkınca, Amazon’un sahibi Jeff Bezos’u geride bırakarak dünyanın en zengin kişisi unvanına sahip oldu.
Sadece dünyanın en zengin insanı olmakla kalmadı, en çok sevilen ve en çok nefret edilen insanların da başında geliyor.
2009’dan beri aktif olduğu Twitter’da milyonlarca takipçisi olan Musk’ın Twitter’ı satın alma isteğiyle gündeme gelen en önemli konu ise ifade özgürlüğü.
Şöyle bir gerçek var, sosyal medya büyük bir güç ve devletlerle iş yapan, uydular satan bir iş adamının bir sosyal medya platformunun patronu olması da bu nedenle tartışılıyor. Elon Musk ise “İfade özgürlüğünün işleyen bir demokrasi için toplumsal bir zorunluluk olduğuna inanıyorum. Ancak, yatırımımı yaptığımdan beri, şirketin mevcut haliyle ne gelişeceğini ne de bu toplumsal zorunluluğa hizmet etmeyeceğini anlıyorum. Twitter’ın dönüştürülmesi gerekiyor” diye bir açıklama yaptı.
“Eğer kabul edilmezse, hissedar olarak konumumu yeniden gözden geçirmem gerekecek” diye de ekledi teklifi ilk verdiğinde.
Twitter yönetimi, bu teklife ne kadar karşı çıksa da Elon Musk, “Yönetim kurulu değil, hissedarlar karar vermeli” diye görüşünü dile getirdi. Bu durumda Twitter tek kişinin özel şirketi olursa ifade özgürlüğü bakımından ne gibi değişiklikler yapılacak, bu durum olumlu mu yoksa olumsuz mu olacak; tartışılır tabii!
Şimdi ise Elon Musk çok sevdiği Twitter’ı satın alarak ve ifade özgürlüğünü sürekli dile getirerek, tüm dünyanın kendisi hakkındaki gerçek fikirlerini öğrenmiş oldu. Bu durumda her zaman sakinliğini koruyamadı, bazı tweet’lerle sevenlerini bile üzdü.
Şimdi bu yeni davayla ve Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’ye yönetim kurulundan ayrılmalı diye attığı tweet’lerle Elon Musk başka bir boyuta geçiyor. Bakalım bu süreçte daha neler göreceğiz…