Dün itibarıyla dünyanın en iyi 50 restoranı açıklandı.
Massimo Bottura’nın Osteria Francescana’sı birinciliği bu yıl Daniel Humm’ın Eleven Madison Park’ına kaptırdı.
Eleven Madison Park’ın birinciliği beni neredeyse Türkiye’den bir restoran birinci seçilmiş kadar mutlu ediyor.
Peki ama neden?
New York’ta tanıştığım çok genç bir Türk şef Doğuş Şahin sayesinde.
Doğuş, henüz 23 yaşında ama müthiş bir deneyimi var şimdiden.
Yıllarca dünyanın en iyi restoranı seçilen Noma’da efsane şef Rene Redzepi’nin mutfağında çalıştı önce, Yeditepe Üniversitesi’nde gastronomi eğitimi aldıktan sonra.
Şimdi ise New York’ta, The Nomad otelin meşhur restoranı Nomad’da çalışıyor, ünlü şef Daniel Humm ile birlikte.
Daniel Humm, aynı zamanda Eleven Madison Park’ın da şefi.
Doğuş Şahin, en iyi şeflerin yanında yetişiyor, Türkiye’den New York’a seyahate giden yeme-içme sektörünün önde gelenleriyle bir araya gelip sürekli fikir alışverişinde bulunuyor.
Önü çok açık, dünyanın en iyi şefi seçilen Daniel Humm ile New York’ta çalışmaya da devam edebilir, Noma’nın yeni projesi için Kopenhag’a da dönebilir.
Ama onun kalbinde yatan İstanbul’a dönüp kendi ülkesinde uluslararası ödüller alabilecek kalitede bir restoran açmak ve İstanbul’u uluslararası bir gastronomi destinasyonu haline getirmek.
Umarım, değeri bilinir ve dileğini gerçekleştirir.
‘Kaybolan Bir Dil, Kaybolan Bir Mutfak’
15 Nisan’a kadar devam edecek İstanbul Film Festivali’nde en merakla beklediğim, Cate Blanchett’in tam 13 farklı karaktere büründüğü ‘Manifesto’ filmi demiştim.
‘Manifesto’, Alman sanatçı Julian Rosefeldt’in geçtiğimiz yıl büyük bir başarı kazanan video art enstalasyonunun uzun metrajlı filmi.
Oysa ‘Manifesto’ kadar beni heyecanlandıran çok özel bir belgesel de var, festival özel gösterim bölümünde.
Deniz Alphan’ın hazırladığı ve yönettiği ‘Kaybolan Bir Dil, Kaybolan Bir Mutfak’ belgeseli, Türk Sefaradlarının artık çok az kişi tarafından konuşulan dili Ladino (Judeo Espanyol) ve Sefarad yemek kültürününü konu alıyor.
İlber Ortaylı, Aylin Öney Tan, Karen Gerşon Şarhon, Mario Levi, Eliza Pinhas, Yossi Yusuf Pinhas, Mari Benmayor, Gila Benmayor, Soli Özel, Claudia Roden, Yalçın Türkoğlu ve Mehmet Tanrıkulu değişen yaşam koşullarının yarattığı kültürel dönüşümü anlatıyor belgeselde. Ayrıca Sefarad mutfağının öne çıkan yemeklerine de yer veriliyor.
Deniz Alphan’ın annesinin yemek tariflerinden yola çıkarak Türk Sefarad yemeklerini anlattığı ‘Dina’nın Mutfağı’ adlı kitabının devamı aslında bu belgesel.
Peki ama ne zaman, nerede izleyebileceğiz?
8 Nisan 16.00 seansında Beyoğlu Sineması’nda.
İki şeften iki yeni proje
- Alancha’nın kurucusu şef Kemal Demirasal’ın şimdi yeni bir markası var: YEK.
Yeşim, Emrah ve Kemal’in baş harflerinden oluşan marka, bir şefin, bir tasarımcının ve bir zanaatkârın bir araya gelmesiyle ortaya çıkmış.
Hem restoranlarda hem de evlerde kullanıma uygun seramik tabaklar yapıyorlar.
Çok yakında YEK Design’ın internet sitesinde online satış başlayacak.
l Kantin’in şefi Şemsa Denizsel, bir dönem blog olarak başladığı ‘Kulaktan Dolma Tarifler’i bir yemek kitabı haline getiriyor.
Hatta kitap için yapılan fotoğraf çekimlerini şimdiden sosyal medyada paylaşmaya başladı bile.
Kitabı heyecanla bekliyoruz.