Kepler 452b ne kadar umut verse de şimdilik buradayız.
Yıllar geçiyor ama aynı sorunlar aynı şekilde karşımıza çıkıyor.
Hatırlarsınız, tam 10 yıl önce, mimar Frank Gehry, Suna ve İnan Kıraç’ın isteğiyle Tepebaşı’ndaki TRT binasının yerinde yapmak üzere bir müze projesi çizdi.
Sonuç, proje gerçekleşmedi.
Neden? Gerekli izinler alınamadığı için...
Frank Gehry, Guggenheim Müzesi’yle kimsenin daha önce ilgilenmediği Bilbao’yu bile görülmesi gereken şehirler ligine taşımayı başardı.
Bugün Gehry’nin son eseri, Paris’teki Fondation Louis Vuitton, neredeyse Eyfel Kulesi kadar ilgi çekiyor.
Zaha Hadid’e de izin sorunu
Daha önce Kartal projesiyle kaçırdığımız Zaha Hadid var şimdi de gündemde.
Ünlü mimar, yıllar sonra Demet Sabancı-Cengiz Çetindoğan’ın Haliç’te açacağı Demsa Collection müzesi için bir proje çizdi.
Fütüristik çizgisini Türk mimarisiyle harmanlayarak...
“Uçuk bir bina olacak, uzay üssünü andırıyor. Futürist ama tarihi dokunuşları da var” diye özetlemişti Demet Sabancı Çetindoğan, müzenin 2015’te açılacağını müjdelerken.
Hatta uluslararası sanat dünyasının önemli yayını ART News’ta Andrew Finkel, Demsa Collection ile ilgili harika bir yazı yazmıştı o sıralar.
“Tarihi Kuran-ı Kerimlerden Damien Hirst’e uzanan geniş bir ilgileri var. Hatta bir sanatçının kariyerinin farklı dönemlerinden örnek toplayabilmek için Ömer Uluç’un tam 53 eserini aldılar.”
Ayrıca Cengiz Çetindoğan’ın perakendecilikteki başarısını müzenin butiğine de taşıyacağını eklemişti.
“Hevesimiz kırıldı”
2015 yazında ise gelinen durum şu, dün Cengiz Çetindoğan, Elif Ergu’ya “Demsa Müzesi’nde hevesimiz kırıldı” diye bir açıklama yaptı.
“Ruhsat aldıktan sonra Anıtlar Kurulu’nun kararını bekleyeceğiz. Maalesef çok uzun sürdü. Çok vakit aldı. Bu kadar uzun sürmesini biz de hiç beklemiyorduk. Biz de elimizdeki eserleri herkesin görmesini, bu eserlerin yer alacağı müzeyle İstanbul’a katkı sağlamayı amaçladık. İstanbul’a bir değer daha kazandıralım istedik. Zaha Hadid’in eserlerinin takipçileri var. Onun binalarını görmeye geliyor turistler. İstanbul’a sembol bir bina kazandırmayı da amaçladık. Ancak ne yazık ki izinler çok uzun sürdü. Müzenin tamamlanması 3 yılı bulabilir.”
2005’ten 2015’e geldiğimiz nokta aynı.
Buna rağmen hâlâ tanınmış mimarlarla müze yapmak isteyen koleksiyonerlerin olması çok değerli.
Umuyorum, Zaha Hadid projesinin akıbeti Frank Gehry projesiyle bir olmaz.