Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

* Dubai’nin, müze projeleriyle dikkat çeken Abu Dabi ve Doha’yla yarıştığını Contemporary Istanbul’un kurucuları Rabia Bakıcı-Ali Güreli ile birlikte yerinde görüyoruz. Art Dubai’nin ön açılışı için İstanbul’dan gelen koleksiyonerler ve sanatçılardan da belli oluyor zaten. Oya Eczacıbaşı’dan Ali Dinçkök’e, Ali Emir Tapan’dan Ardan Özmenoğlu’na birçok tanıdık sima dikkat çekiyor.
* Türkiye’den fuara iki galeri katılıyor, Pi Artworks ve Galerist. En çok konuşulan ise PiArtworks’ün Londra şubesi. Ayrıca Gallery Isabelle Van Den Eynde’de sergilenen :mentalKLİNİK’in ‘Fransız Öpücüğü’ adlı eseri de çok ilgi görüyor.
* Fuarın halka açılışının ilk gününde bir kadınlar matinesi yapılıyor. Galeri sahibi olsanız ve standınızda duracak bir kadın görevli yoksa bile fuar alanından çıkmanız gerekiyor. Kadın kadına fuar gezisi bir tuhaf oluyor.
* Çağdaş sanat fuarında bu yıl ilk kez bir de modern bölümü yer alıyor. Fuar genelinde Arap zevki öne çıkıyor diyemiyorum, ama bu gerçekten öyle olmadığı için mi yoksa artık gözümüz çok alıştığı için mi, emin değilim.
* Çarşamba gecesi çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul ve Akbank Private Banking’in düzenlediği davet için Al Qasr oteldeyiz. Fuar için Dubai’ye gelen önemli koleksiyonerlerle birlikte... Ev sahipleri Contemporary Istanbul’un kurucusu Ali Güreli ve Akbank Private Banking yöneticisi Didem Bağrıaçık.
* Geceyi uzatmak isteyenler ya Zuma’nın ya da 40 Kong’un barına gidiyor. Zuma İstanbul’da da var, 40 Kong Dubai gece hayatının yeni mekanlarından... 40. katta açıkhavada harika manzaralı bir teras bar.
* Ertesi gün Alserkal Avenue’de başlıyoruz güne. Burası Tophane gibi galerilerin yeni yeni toplandığı bir bölge. Daha adımımızı atar atmaz kurucusu Alserkal ile tanışıyoruz. Belli ki İstanbul’u ve Contemporary Istanbul’u yakından takip ediyor. Buradaki galerileri tek tek geziyoruz. Birinde Devrim Erbil gravürleri çıkıyor karşımıza. Bir başka galeride İranlı erkek sanatçılar, kadın sanatçıların işlerine yer vermeyen galerileri protesto ediyor. Her galerinin ve koleksiyonerin kadın sanatçı kontenjanı olması gerektiğini savunuyorlar.
* Alserkal Avenue’de, Ramin Salsali’nin Salsali Özel Müzesi’nde Amir Hossein Zanjani’nin ‘Güce Teslim Olma’ sergisine takılıyoruz. Bir dünya haritası var, savaş madalyalarıyla dolu. İranlı sanatçıyla tanışıyoruz. Önce anne-babaya, sonra okula, sonra sisteme, sonra da evliliğe teslim olmasını anlatıyor gülerek. Ramin Salsali ise bir yandan sergiyi anlatıyor, bir yandan Arap arkadaşlarının İstanbul’daki partilerini. Sohbet uzadıkça uzuyor.
* Art Dubai ile eş zamanlı yapılan Sikka Art Fair’i de geziyoruz. Sikka eski evlerin restore edilmesinden oluşan bir sanat merkezi olmuş. Sikka’da en çok dikkatimizi çeken Dubai’de çalışan işçilerin başlarını bağladıkları poşu benzeri ‘gamcha’ ile yapılan işçi portreleri oluyor. Sonradan sanatçıyla da tanışma fırsatımız oluyor. Elise Vazelakis’den öğreniyoruz, eserlerin satışından elde edilen gelirin bir kısmı Dubai’de bitmek bilmez inşaatlarda çalışan işçilere bağışlanıyor.
Peki ama ne için? Bu sıcakta kan ter içinde çalışırken sadece su içebilmeleri için.
Dubai’nin zenginliğini düşününce ‘Batsın sizin zenginliğiniz!’ diyesiniz geliyor. Los Angeleslı bir sanatçının Dubai’deki işçilere sanat eserleriyle su yardımı yapması ister istemez içimizi cız ettiriyor.
* Art Dubai sırasında şehrin farklı yerlerinde farklı sanat etkinlikleri de var. Design Days adlı mobilya ve tasarım fuarı ve eğer yol gözünüzde büyümüyorsa geçen yıl Dubai Bienali’nin yapıldığı Sharjah’daki sergiler de mutlaka görülmeli.

Haberin Devamı

CHRISTIE’S’DE 4 TÜRK SANATÇI

Haberin Devamı

Christie’s’de Arap, İran, Türkiye Modern ve Çağdaş Sanat Müzayedesi var.
10.6 milyon dolarlık satış ile bir rekor kırılıyor, geçen yıla göre yüzde 65 artış kaydediliyor.
Açık artırmada Seçkin Pirim’in ‘Obsesyonist’ adlı eseri 45 bin dolara, Murat Pulat’ın ‘Paralel’ adlı eseri 27 bin 500 dolara ve Ahmet Doğu İpek’in ‘Yapı Rejimi’ adlı eseri 37 bin 500 dolara satılıyor. Azade Köker’in ‘Ecstacy’ adlı eseri ise satılamıyor.
Christie’s müzayedesinde yine tabii ki Türkiye’den gelen alıcılar ön plana çıkıyor.
Şaşırıyor muyuz? Hayır.