Sanat dünyasının yakından takip ettiği Artnet, geçen ay Eileen Kinsella imzalı ‘Türkiye’deki istikrarsız siyasi durum, sanat dünyasını nasıl olumsuz etkiledi?’ başlıklı bir yazı yayınlamıştı.
Malum, Türkiye çağdaş sanat piyasası 2008’den itibaren göz kamaştırıcı bir hızla büyümeye başlamıştı.
Gerçek sanatseverlere sanata yatırım ya da statü sembolü gözüyle bakan ve kısa dönem kârı düşünen koleksiyonerler de, yalnız buna hizmet eden galericiler de eklenmişti.
Sonraki dönemde ise galeriler için sıkıntılı bir süreç başladı, hatta aralarında Türkiye’deki koleksiyonerler tarafından kendilerini ihanete uğramış gibi hissedenler de oldu.
Tabii bunda koleksiyonerlerin artık daha çok yurtdışından alım yapması değildi tek etken.
Kısa dönem kârı düşünenlerin hırslarının ve hobi olarak galericiliğe soyunanların, koleksiyonerleri de sanatçıları da mağdur etmesi de etkiliydi.
Bunlara bir de ülkenin ağır gündemi eklendi.
2013’ten beri eylülde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Art International’ın bu yıl yapılmayacağı nisanda açıklandı, hatta bunda yaşanan terör olaylarının da etkili olduğu ek bilgisiyle.
Oysa Art International ekibi piyasadan çekilmediğini hâlâ sık sık tekrarlıyor, bu kararın piyasadan çekilme değil, sadece bir nefes alma gereği olduğunun altını çiziyor.
Seneye İstanbul Bienali ile eş zamanda fuarı düzenlemeyi planladıklarını duyuruyor.
Bu açıklamalara rağmen piyasada konuşulan ise Art International’ın bu kararının yerli ortaklarıyla yaşadığı sorunlardan kaynaklandığı yönünde.
Şimdi gözler 10. yılını geride bırakan, kasımda gerçekleşmesi planlanan Contemporary Istanbul’da.
Fuarda nasıl bir ortam ve seçki olacağı merakla bekleniyor.
Ayrıca İstanbullu galeriler, Çağdaş Sanat Galericileri Dayanışması adıyla bir araya gelip, ekimde Berlin’dekine benzer bir galeri hafta sonu etkinliği gerçekleştirmeyi planlıyor.
Bu koşullarda İstanbul Galeri Hafta Sonu nasıl olur?
İşte o zaman, Türkiye sanatının asıl kurtarıcısı uluslararası açılımlar yapmak mı diye sormuştum.
Şimdi ise Eylül itibariyle iyi haberler gelmeye başladı.
Yurtdışından sevindirici haberler
- Çağdaş sanatın yıldız isimlerinden Taner Ceylan, Londra’da bir kişisel sergiyle karşımıza çıkıyor. ‘Seni Seviyorum’ 23 Eylül’den itibaren Londra Sotheby’s’de.
- Ekrem Yalçındağ, ‘About Color, Nature, Ornaments and Other Things’ sergisiyle 7 Eylül-6 Kasım tarihlerinde Almanya’da Opelvillen Russelsheim’da.
- Ramazan Bayrakoğlu sergisi 1 Ekim’e kadar Stockholm’de Galleri Andersson / Sandstrom’da.
- Londra’da Ayşe Karavil’in kurduğu sanat galerisi Karavil Contemporary, Saatchi Galeri’deki START sanat fuarına Bubi’nin eserleriyle katılıyor. 14-18 Eylül’de.
- Seçkin Pirim, Maide-Emre Kurttepeli’nin New York’taki C24 Gallery’sinde kağıt heykellerinden oluşan yeni bir sergiyle karşımıza çıkıyor. ‘Hypochondriac’ın açılışı 15 Eylül’de.
- Joana Kohen, ‘To The Infected Audience’ başlıklı Berlin’deki ilk kişisel sergisiyle 9 Eylül-15 Ekim tarihlerinde Berlin Art Projects’de.
- Ahmet Ertuğ, 9-11 Eylül’de gerçeklecek Photo Shanghai’a Elipsis Projects ile katılıyor. Kütüphane ve tiyatro serisinden fotoğraflarıyla.
- Ali Taptık, 40 sanatçının arasından seçilerek Elliott Erwitt Havana Club 7 Fellowship ödülünü almaya hak kazandı. Küba fotoğrafları pek yakında…