Son günlerde en çok konuşulan restoran Roka İstanbul oldu, bu hafta itibariyle Galataport’ta resmen açıldı.
ROKA’nın ana mutfağını oluşturan ‘Robata’ adı verilen Japon ızgarası, restoranın ‘atan’ kalbi olarak konumlanıyor.
Robata geleneği, Japonya’nın kuzey kıyılarındaki balıkçıların, tuttukları balıkları geleneksel pişirme yöntemleriyle ve farklı kömürlerle pişirdikten sonra kürekleri aracılığıyla diğer balıkçılarla paylaşmalarından geliyor.
Dünya çapındaki Roka restoranlarının Executive Şefi Hamish Brown tarafından hazırlanan menüde, ‘susamlı miso ve palamut talaşı ile kızarmış patlıcan salatası’, ‘karabiber sirke sos ile dana eti ve zencefilli Japon mantısı’, ‘közlenmiş biber soslu yengeç’ ve ‘eryngii mantarlı ve wasabi ponzu soslu antrikot’ gibi imza yemekler dikkat çekiyor.
2004 yılında ilk Londra’da kurulan, 2020 yılında ise ilk uluslararası destinasyonu Dubai’den sonra Riyad ve İspanya’nın Mallorca Adası’nda bir pop-up ile İngiltere’nin dışına çıkan Roka, 2022 yılında İstanbul’dan sonra Kuveyt’te yeni bir lokasyonda yerini almaya hazırlanıyor.
‘Artık kabullenmeli ve hayata devam etmeliyiz’
Roka’nın kurucusu şef Rainer Becker’la İstanbul açılışı öncesi konuştuklarımdan bir bölümle devam edelim...
- Pandemi restoranlarınızı nasıl etkiledi?
Çok kötü etkiledi, çok zor bir zamandı, hala da zor. Şanslıydık, Londra kapalıyken Dubai açıktı, çok restoranımız olmasaydı ayakta kalmamız çok zor olurdu. Avustralya’ya bakınca Melbourne’da iki sene kapalı kalan restoranlar nasıl ayakta kalabilir diye düşünüyorum. Her ne olursa olsun artık kabullenmeli ve hayata devam etmeliyiz.
- İyi restoranların paket servis yapması kalıcı olacak mı?
Paket servis kalıcı olacak ama hiçbir zaman restorandaki gibi bir deneyim olmayacak.
- Yeni bir restoran konsepti yaratmayı düşünüyor musunuz?
Çok fikrim var ama yapmayacağım. Ben kendimi yeni bir konsepte adarsam asla duramam, şimdi büyük bir şirketiz, yeni bir konsept yaratırsak ailemle de, hobilerimle de yeterince ilgilenemem. Ben ya yüzde 100 ilgilenmeliyim, ya da hiç.
- Kendi restoranlarınız dışında en sevdiğiniz restoranlar hangileri?
Londra’da River Cafe ve LPM, yaşadığım Barnes’da Riva adlı lokal bir restoran favorilerim. Ayrıca Sabor’un yemeklerini çok beğeniyorum, o tezgahın başına oturunca hiç kalkmak istemiyorum.
FRANKIE GALATAPORT’A TAŞINIYOR
Galataport’ta yeni restoran açılışları son hızla devam ediyor. En yeni açılan restoranlardan biri de Kanyon’dan tanıdığımız Gina.
Gina’dan sonra ise Galataport’un açıklanan bir sürprizi de Kaya Demirer’in Frankie’si.
Sofa Otel’in kapanmasıyla otelin tepesindeki yeri kapanan Frankie, şimdi d.ream ile yeni bir iş birliği yapıyor ve yeni mekanını Galataport içinde açmaya hazırlanıyor. Üstelik bin 350 metrekarelik bir alanda misafirlerini ağırlayacak. Mahmut Anlar ve ekibinin tasarımını üstlendiği mekanın harika manzaralı bir de terası olacak. Yeni Frankie’de canlı müzik yerine DJ müziği olacağı konuşuluyor.
Açılışın mayısa yetişmesi planlanıyor.