‘Türk bilim kadınına ödül’ başlığıyla belki küçük bir haber olarak okudunuz onu, belki CERN’de 7 yıl çalışmış olması ilginizi çekti, belki tam olarak ne yaptığını anlamadınız ya da ilgilenmediniz bile...
Oysa hakkını vermek lazım, Bilge Demirköz çok önemli işler yapıyor.
Çok çalışmaktan her yorulan ya da şikâyet edenden fazla çalışıyor, hem de çoğumuzun aklının ermediği konularda dünyayı değiştirecek buluşlara imza atıyor.
Ortaokuldan belliydi
Şanslıydım, Bilge’yi ortaokul-lise arkadaşım olarak tanıdım.
O zaman da onun yaptıklarına aklım ermezdi, hâlâ ermiyor.
Üniversite yıllarında, komşu kontenjanından, Bilge’yi daha yakından tanıma fırsatım da oldu.
MIT’de fizik okuyor, matematik ve müzikle de ilgileniyordu.
İşte o zaman anladım, Bilge sadece bir bilim insanı değil, aynı zamanda çok eğlenceli, hayattan keyif almayı da bilen biri.
Üstelik bizim gibi, onun ne yaptığını tam olarak anlayamayanlara, tepeden bakmak yerine, son derece anlayışlı yaklaşıyor.
Küçük bir çocuğa anlatır gibi hiç bıkmadan, sıkılmadan sorularımızı sabırla cevaplıyor.
Daha sonra geçirdiği kayak kazasıyla hepimizin yüreğini hoplattı.
CERN’de çalışan ve bunu dünyanın en sıradan işinde çalışır gibi alçakgönüllü anlatan bir arkadaşımız olması hepimize gurur verdi.
‘Yükselen Yetenek’
Şimdi ise ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Bilge Demirköz.
UNESCO tarafından düzenlenen ve uluslararası bilim kadınlarına verilen ‘Uluslararası Yükselen Yetenek’ ödülüne layık görüldü.
Uzay radyasyonu hakkındaki çalışmasıyla.
Projesiyle, Türkiye’de geliştirilmiş özgün malzemelerin ve elektronik bileşenlerin, uzay için toplam doz etkisi (TID) radyasyon testleri altındaki etkilerinin araştırılması ve dayanıklılığının artırılmasını hedefliyor.
L’Oreal ve UNESCO tarafından verilen ödülü geçen hafta Paris’te düzenlenen törenle aldı.
Biz lise arkadaşları olarak Bilge’nin aldığı ödül kadar, törende giydiği kırmızı elbisenin kendisine ne kadar yakıştığını da konuştuk, kendi aramızda şakalaştık.
Robert Kolej’in bize verdiği en önemli ders, her birimizin bir birey olduğu ve her bireyin fikrine saygı duyulması gerektiğiydi.
İşte, 97 mezunları olarak birbirimizden çok farklı alanlarda da çalışsak, zaman zaman farklı görüşlerde de olsak, hepimizin hissiyatı aynıydı, Bilge Demirköz’ün, Türkiye’den bir bilim kadınının başarısı gurur verici.
Göreceksiniz, Bilge daha çok önemli projelere imza atacak ve biz kendisini ve başarılarını daha çok konuşacağız.
Sevindirici haber: Ücretli poşet
Her yurt dışına çıkışta 3 basit şey önce şaşırtıyor, sonra da hoşuma gidiyor.
Biri musluktan su içilmesi, ikincisi şehir merkezindeki yemyeşil parklar, sonuncusu ise markette poşetlerin ücretli olması.
Market alışverişi yapıp da kasada karşılaştığınız “Poşet istiyor musunuz?” sorusu önce irkiltiyor, “E, tabii nasıl taşıyacağım her şeyi elimde?” diye içinizden geçirmenize neden oluyor.
Daha sonra ise etrafınıza bakıp da, herkesin elinde bez torbalarıyla ya da çantasından çıkardığı filelerle aldıklarını taşımasına özenmeye başlıyorsunuz.
Peki ama neden?
Poşetlerin ücretli olması her poşet kullandığınızda kendinizi yanlış bir şey yapıyor gibi kötü hissetmenize neden oluyor.
Her kullandığınız poşet, doğaya, çevreye ve tabii sağlığımıza zarar veriyor.
İşte o yüzden 2018 başından itibaren marketlerde kullanılan poşetlerin ücretli olması sevindirici.