Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Aşağıdaki satırları Mart 2009’da ‘Facebook bitti, yaşasın Twitter!’ başlığıyla yazmıştım. O zaman Twitter hayatımıza gerçekten de yeni yeni giriyordu. Bakın o zaman Twitter’ı nasıl anlatıyorduk?
Dünkü gazetelerde Twitter’ın adı geçen haberleri gördünüz mü? Jennifer Aniston, John Mayer’den ayrılmış. Nedeni John Mayer’in kendisini çok ihmal edip bütün zamanını Twitter ile geçirmesiymiş. Hayır, Twitter Twiggy gibi bir manken falan değil. Yeni bir sosyalleşme akımı... Peki ama bu Hollywood yıldızlarının hayatını etkileyen yakında bizim de hayatımızı etkilemeye başlayacak olan Twitter ne?
Twitter aslında bir mikro blog. Anında kısa mesajlar yollamanızı ve almanızı sağlıyor. 140 karakterden oluşan mesajlarla ne yaptığınızı eşe dosta anlatıyorsunuz. Hem cep telefonundan hem de bilgisayardan mesajlar yollayabiliyorsunuz. iPhone ve Blackberry için özel programı da var. Ama sadece SMS ile de Twitter’ı kullanabiliyorsunuz. Zaten Amerikalılar internetin SMS’i diyorlar Twitter için. Twitter’ın diğer sosyalleşme sitelerinden en büyük farkı mesajlaşmak için internet sitesine girmeniz gerekmiyor.

OBAMA TWITTER’DA
Barack Obama seçimlerde Twitter ile sürekli mesaj verdi. İsrail Dışişleri Bakanlığı aralık ayında Twitter üzerinden bir basın toplantısı bile yaptı. Soruları Twitter üzerinden alıp cevapladı.
Twitter’da şirketler yeni ürünlerini lanse ediyor, kampanyalarını tanıtıyor. Ünlüler hayranlarıyla haberleşiyor. Daha da önemlisi acil durumlarda Twitter imdada yetişiyor.
Örneğin Mısır’da devlete karşı yapılan bir protestonun fotoğrafını çektiği için tutuklanan Amerikalı bir öğrenci Twitter sayesinde kurtulmuş. Nasıl mı? Tutuklandım diye arkadaşlarına mesaj geçiyor, arkadaşları da üniversiteyi ve Amerikan Konsolosluğu’nu arayarak çocuğu kurtarıyor.

Haberin Devamı

AÇIĞI HEMEN KAPATIRIZ
US Airways’in Hudson Nehri’ne düşen uçağının da ilk görüntüleri Twitter kullanan bir yolcu sayesinde basından önce kamuoyuna ulaşıyor.
Şimdi dünya Facebook’tan sonra en büyük sosyalleşme yeniliği olan Twitter’ı konuşuyor. Biz biraz geriden geliyoruz. Ama çok yakında açığı kapatırız!

Haberin Devamı

2009’DAN BU YANA NE DEĞİŞTİ?

Açığı tam tahmin ettiğim gibi çok hızlı kapattık. Sadece açığı kapatmakla da yetinmedik. Sonunda kapattıracak kadar etkili ve tehlikeli bulundu Twitter. “140 karakteri kapattırmak karaktersizlik” tweetleri dizildi ardı ardına. Böyle bir devirde, tabii ki Twitter’ı kapatmak mümkün değildi, boşuna “Son çıkan kapatsın” esprileri yapılmadı.

YÜZDE 95’LİK ARTIŞ
Twitter’ın kapatıldığı gece Dubai’deydim. Bir Arap ülkesinde bile şaşkınlıkla ve tabii dehşetle karşılandı Twitter’ın kapatılması.
Sabaha kadar gözüme uyku girmedi. Tabii ki yalnız değildim. Cem Aydın’ın kurduğu sosyal medya reytingi ölçen Somera’dan öğrendim, aynı gece Twitter’da konuşan kişi sayısında belirgin bir artış olduğunu.
Kişi başı paylaşılan ortalama mesaj sayısı da 3’ten 5’e çıktı.
20 Mart 23:00-24:00 saatleri arasında bir önceki güne göre yüzde 16’lık bir düşüş varken 24:00’ten yani yasaklardan sonra yüzde 95’lik bir artış gözlemlendi.
Dile kolay, yüzde 95’lik bir artış... Belki biz bunları konuşurken çoktan açılmış bile olabilir, hatta açılıp kapanabilir de, alışığız.
Sırada Youtube var, Facebook var diyorlar.
Instagram’da bir bayram havası yaşanıyor, Twitter’a göndermeler yapılıyor. Oysa Instagram da sakıncalı bulunabilir yakında. Ne kadar sakıncalı bulunursa bulunsun sonunda iş kapatmaya, kökünden kazımaya gelince işte bir anda çok övünülen yüzdelerden gidecek olursak ta yüzde 95’e fırlayabiliyor rakamlar.
Şaşırıyor muyuz? Hayır!