Hiç tahmin edemeyeceğiniz bir yerde, sadece bir kişinin çabasıyla neler yapılabildiğini görmek, umutla dolmak ve ilham almak için en iyi örneklerden biri, sanatçı ve akademisyen Hüsamettin Koçan’ın Baksı projesi.
Baksı Müzesi birçok kişiye göre bir ütopyaydı, Hüsamettin Koçan’a göre ise bir hayal... Beklenenden kısa sürede gerçek oldu, Baksı Kültür Sanat Vakfı ise 2005’te kuruldu. Hüsamettin Koçan’ın Bayburt’ta, doğduğu Bayraktar (eski adıyla Baksı) köyünde kurduğu müze, Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nü de kazandı, Temmuz 2020’den Temmuz 2021’e kadar 20. yıl dönümünü de kutladı.
Baksı Kültür ve Sanat Vakfı’nın ve Baksı Müzesi’nin kurucusu Prof. Hüsamettin Koçan, “20. yıl programını oluştururken, Baksı’nın Anadolu’nun kültürel mirasından ve yaratıcılığından ilham alan bir proje olduğunu hep göz önünde tuttuk” diyor ve ekliyordu: “2000 yılının temmuz ayında, müze inşaatı için vurulan ilk kazmayla başlayan Baksı yolculuğu o günden bu yana kesintisiz biçimde sürüyor, eklenen yeni duraklar ve yeni yolcularla giderek büyüyor, gelişiyor. Geçen bu 20 yılda, kapılarımızı tıpkı Anadolu’nun kendisi gibi, farklılıklara açık tutmayı ilke edindik. Sanat ve zanaat arasındaki yüksek duvarları ortadan kaldırdık. Kendimizi salt seyirlik bir müze olmakla sınırlamadık. Çocuklarla sanat eğitimini, kadın istihdamını, yöresel kalkınmayı, yaşam kalitesini yükseltmeyi temel alan yeni bir model oluşturduk. Bu anlayış dünden bugüne tüm projelerimize ışık tutmaya devam ediyor.”
Şimdi ise Hüsamettin Koçan müzeyle birlikte kurduğu Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın Anadolu Ödülleri’yle gündemde.
Amaç, Anadolu’nun ortak kimliğine katkıda bulunan üretimlere dikkat çekmek.
“Bugünün Türkiye’sinde kimliğimizin en belirleyici özelliğinin Anadolu birikimi olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda Anadolu insanının yaşam mücadelesini daha görünür kılmalı, orada yaşanan insan öykülerinin birikimini ve bizi nasıl zenginleştirdiğini yeniden görebilmeli, Anadolu’ya kültürler çöplüğü gözüyle bakmak yerine, değerler dünyasının toprağı olarak ondan gurur ve sevgi ile söz edebilmeliyiz” diyor Hüsamettin Koçan.
Kazananlar açıklandı
Bu yıl ‘Geçmişi Selamlamak’ başlığıyla ikincisi düzenlenen Anadolu Ödülleri’nin kazananları 19 Ocak’ta Hilton Bosphorus otelinde düzenlenen bir törenle açıklandı.
Refik Halit Karay ‘Edebiyat’, Bedri Rahmi Eyüboğlu ‘Görsel Sanatlar’, Emre Arolat ‘Mimarlık’, Muzaffer Sarısözen ‘Müzik’ ve Lütfi Akad ‘Sinema’ alanında Anadolu Ödülü’nün sahibi oldu.
Doğan Holding ana sponsorluğunda gerçekleşen Anadolu Ödülleri programında bu yıl ilk kez verilen Onur Ödülü ise geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan, Kalan Müzik’in kurucusu Hasan Saltık ’ın oldu.
Mimarlık jürisinin verdiği Destek Ödülleri’ne de Melike Altınışık ve Ömer Selçuk Baz değer bulundu. Baksı Kültür Sanat Vakfı, bu yıl ilk kez Anadolu Ödülleri kapsamında Misafir Sanatçı Programı’nı da başlattı.
Beş ayrı dalda, ödül alan her bir sanatçı adına genç bir yetenek Misafir Sanatçı Programı’na davet edildi.
Görsel Sanatlar alanından Yılmaz Bulut, Sinema alanından Selman Nacar, Müzik alanından Mehmet Ali Şimayli, Edebiyat alanından Çağla Meknuze Kırant ve Mimarlık alanından Berin Erikçi bu programın ilk katılımcıları olmaya hak kazandılar.
Genç sanatçılar bu yıl özel bir program dahilinde Baksı’da konuk edilecek ve orada üretecekler.