Çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul bu yıl 13-16 Kasım’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda. Öncesinde fuarın kurucusu Ali Güreli’den bu yılki yenilikleri dinledim...
Beni en çok heyecanlandıran fuara bu yıl eklenen CI Editions bölümü oldu.
CI Editions, sanatçıların sınırlı sayıda üretilen işlerinin daha ulaşılabilir fiyatlara satılmasını sağlıyor.
Üstelik ulaşılabilir derken bir abartma da yok, fiyatlar 100 liradan başlayacak.
Bu, aslında sanatta demokratikleşmenin bir göstergesi. Nasıl lüks markaların tasarımcıları artık daha çok kişiye ulaşabilmek için daha uygun fiyatlı markalara da tasarım yapıyorsa, sanatçılar da artık daha çok kişiye ulaşabilmenin yollarını arıyor.
İşte bu yüzden CI Editions önemli bir adım. Koleksiyoner olmaya alım gücü, cesareti ya da bilgisi henüz yeterli olmayanlar için bir başlangıç noktası.
Üstelik farklı galerilerle çalışan tam 23 sanatçının edisyonları olacak.
Kimler mi? Orhan Cem Çetin, Mustafa Horasan, Ansen, Ahmet Polat, Ali Emir Tapan, Merve Morkoç, Fırat Engin, Alpin Arda Bağcık, Sinan Demirtaş, Seçkin Pirim, Ahmet Duru, Gözde Türkkan, Erdoğan Zümrütoğlu, Ardan Özmenoğlu, Buğra Erol, Gülay Semercioğlu, Burçak Bingöl ve Mehmet Ali Uysal, CI Editions’a özel edisyon üretecek sanatçılar arasında.
Damien Hirst’ün bir edisyonunun 55 bin dolara satıldığını düşünürsek, edisyon deyip geçmemekte fayda var.
300 YABANCI KOLEKSİYONER GELİYOR
“Sanat koleksiyonerleri sadece Türkiye’de değil, dünyada da küçük bir grup aslında. Hepsi birbirini tanıyor, birbirini duyan ‘Bu yıl Contemporary İstanbul’a ben de gelmek istiyorum’ diyor. Bu yıl yurtdışından 300 koleksiyoner geliyor” diye anlatıyor Ali Güreli.
Hedefi Andy Warhol ve Ai Weiwei gibi zaten dünyanın her yerinde işlerini görebildiğimiz popüler isimlerin yerine gelmeyi vaat eden çağdaş sanatçıların işlerine yer vermek.
“Bizim koleksiyonerlerimiz Warhol, Weiwei gibi sanatçıların işlerini alacaksa zaten yurt dışından gidip alır” diyor.
Yeniliklere önem verdiklerini anlatıyor; ‘Plugin Yeni Medya’ bölümü de bunun en iyi örneği. Sadece video sanatı değil, ses ve ışık enstalasyonları, etkileşimli ve jeneratif sanat işleri, iç mekan mapping projeleri, robotik tasarımlar da Plugin’de yer alacak.
Ayrıca 90 dakikalık şovlar olacak. Her 90 dakikada bir, bir sanatçının solo şovunun kurulup, sunulup, tartışılıp, kaydedilip, başka bir sanatçının kurulumu için tekrar boş bir alan bırakılarak oluşturulan bir mekan-sergisi bu. Marcus Graf’ın küratörlüğünde.
NURİ BİLGE CEYLAN SERGİSİ OLACAK
Contemporary İstanbul’da Dirimart ile çalışan ve şimdi New York’ta bir fotoğraf sergisi açan Nuri Bilge Ceylan’ın bir sergisi de olacak.
Nuri Bilge Ceylan, sadece fotoğraflarıyla değil, Türkiye sinemasının 100. yılı şerefine de hazırlanan, Hasan Bülent Kahraman küratörlüğünde kapsamlı bir sergi hazırlıyor Contemporary İstanbul için. Heyecanla bekliyoruz.
HANGİ GALERİLER VAR?
Bu seneki katılımcı galeriler arasında; Galerie Lelong (Paris), Marlborough Galleries (New York), Rampa (İstanbul), Emmanuel Fremin (New York), Galerie Javier Lopez (Madrid), Kashya Hildebrand Gallery (Londra), Galerie Kornfeld (Berlin), Galeri Nev (İstanbul), Heis Gallery (Fukuoka-Japonya), Galerie Pilar Serra Barbara Paci (Roma), Dirimart (İstanbul), Andipa Gallery (New York) ve yakında İstanbul’a da açacağı mekan ile Galleria Russo (Roma) öne çıkıyor.
Yine de alt katta yer alan ‘Gelişmekte olan galeriler’ bölümünde daha ilginç işlere rastlayacağız gibi görünüyor.