Floransa’da restoranlarda bizdeki gibi mühim olan ambiyans değil, aksine burada önemli olan yemekler. Sofistike yemekler değil, ‘comfort food’ ön planda. Via Macci’deki Il Pizzaiuolo’da bir burrata geliyor önünüze, bundan sonra bırakın burratayı, bizde en iyi İtalyan restoranlarında bile mozzarellaya mozzarella demek mümkün değil.
Tabii Delicatessen’in yeri ayrı, mozzarella ve sumaklı domates salatasının İstanbul’da kesinlikle üstüne yok.
BİZDE BUNU YAPSALAR...
Malum Türkler’in yurt dışında gittiği restoranlar hep aynı. Türkler’in Floransa’daki favori restoranı Cibreo. Hem restoranı hem kafesi var.
Şef Fabio Picchi’nin yemekleri ‘fine dining’ kategorisinde ama ortam son derece rahat. Menü yok. Bir görevli gelip masanıza oturuyor, günün yemeklerini uzun uzun anlatıyor, hem tatlı tatlı, hem de öğretmen edasıyla.
Bizde bunu yapmaya kalksalar müşteriler kesin arıza çıkarır.
MENÜLERİ ŞAŞIRTTI
Floransa’da gurmeler arasında en popüler restoran, Ora D’aria.Tipik İtalyan lokantalarından farklı. Şehrin ruhuna yakışmayan modern bir dekoru var.
Giriş katında oturursanız açık mutfağa bakıyorsunuz, alt katta oturursanız manzaranız şarap kavı...
Restoran ne kadar zorlama ve sofistike görünümlü olsa da menüyü elinize alınca durum değişiyor. Üzerinde renkli resimler olan bir çocuk kitabı gibi.
Türkiye’de şık bir restoran böyle bir menü yapsa herkes şaşırır.
Şef Marco Stabile daha önceki restoranı bir hapishaneye baktığı için buraya mahkumların hava alma saatinden esinlenerek isim koymuş. 2011’de ilk Michelin yıldızını kazanmış.
Floransa’da yemek sonrası gidilebilecek mekanlar sınırlı.
İster Westin Otel’in terasındaki Sesto’ya gidip şahane manzaraya karşı bir şeyler içebiliyorsunuz, ister lüks mağazaların olduğu Via Tornabuoni’ye bakan Colle Bereto’da açık havada maç izleyenlere katılabiliyorsunuz.
İSTANBUL’UN 2 YENİ MEKANI
ANY, ARNAVUTKÖY’ÜN LUCCASI OLUR MU?
Arnavutköy’de açılır açılmaz mahallenin buluşma noktası oldu. Arnavutköy’de yaşayanlar çoktandır balıkçılara bir alternatif arıyordu. Any’yi “İşte bizim Luccamız” diye karşıladılar. Any de hakkını verdi. Daha açılır açılmaz Deniz Marşan’ın doğum günü partisine ev sahipliği yaptı, Kıvanç Tatlıtuğ-Başak Dizer gibi popüler isimleri ağırladı.
Any’nin bir özelliği de mekandaki tüm mobilya ve aksesuvarları satın alabiliyorsunuz. Ayrıca yemek ve dekorda olduğu kadar müzik konusunda da iddialılar. Kısa sürede edinilen müdavimler “Elimizden Shazam düşmüyor” diye övgülerini sosyal medyada da dile getiriyor. Bir an önce keşfetmekte fayda var.
NUTERAS’A ALTERNATİF: MİXO TERRACE
Taksim’de Martı İstanbul Otel’in terasında. Otel restoran ve barlarına karşı olan önyargıları yıkabilecek bir yer. Şahane manzarasını anlatmaya gerek yok. Yemekler ve kokteyller de başarılı. En çok da konuk DJ’lerle yapılan partileri konuşuluyor. Özellikle Emre Narin’in çaldığı geceler çok eğlenceli geçiyor. Mixo Teras’ta eğlence akşamüstü başlıyor ve sabah 04.00’e kadar devam ediyor. Hâlâ gitmediyseniz kaçırıyorsunuz.