Cumartesi akşamı Adana’da Portakal Çiçeği Karnavalı’nda, her şeyden habersiz ne kadar da mutluyduk…
Fenerbahçe’nin başına gelenleri duyana kadar.
Tam bir gün de nefes aldık, karnaval havası iyi geldi derken yine gündem değişti, hepimizin ruh halini de etkileyerek.
Yine birer ‘Survivor’ olduğumuzu hatırlayarak….
Fahri Adanalıyız!
Adana’da yağmurlu havaya rağmen korteje 90 bin kişi katıldı. Başrolde sanılanın aksine Adanalı ünlüler yoktu.
Keremcem-Seda Güven’den Emre Karayel’e, Ayşegül Dinçkök’ten Mehmet Turgut’a, Zeynep Casalini’den Yetkin Dikiciler’e karnavala katılanların çoğu Adanalı değildi, ama herkes ısrarla aynı şeyi söylüyordu: “Fahri Adanalıyız!”
Tabii bunda portakal çiçeğinden çok Adanalıların ve kebaplarının da etkisi çoktu.
‘Derin Tutku’dan ‘Adanalı Olacak Çocuk’a...
Önce Hilton’da Ayşegül Dinçkök’ün Derin Tutku Air sergisini gezdik. Mehmet Turgut’un küratörlüğünü yaptığı sergide Endonezya’da çekilen sualtı fotoğraflarına Sevil Sabancı’dan Osman Çarmıklı’ya birçok kişinin Dinçkök’ün sergi ile aynı adı taşıyan kitabı için yazdığı yazıları eşlik ediyordu. Fatih Terim’den Derya Şensoy’a tanıdık isimler sergiyi gezdi.
Sergiden ve kitap satışlarından elde edilen gelir Akdeniz Koruma Derneği’nin ‘Deniz Koruculuğu’ projesine bağışlanıyor.
Sergi kadar ilgi çeken bir başka şey de fotoğrafların nasıl çekildiğini gördüğümüz belgesel filmdi. Sualtı görüntülerinin karşısında hipnotize olduk.
İkinci durak Mehmet Turgut’un fotoğraf sergisiydi. Mehmet Turgut iki gün boyunca Adana’nın farklı yerlerinde ‘Adanalı olacak çocuk’ları görüntüledi ve fotoğraflar cumartesi akşamı Tarihi Kazancılar Çarşısı’nı süsledi.
Serginin şerefine sıra sıra masalara dizildik, gece sakin başladı, sonra fasıl ile hareketlendi.
Gece hayatında son durum
Adanalılardan öğrendiğim kadarıyla, Adana gece hayatının kalbi Hayal Kahvesi ve canlı Türkçe müzik olan Kehribar’da atıyor.
Peki ama Adana’da pavyon kültürü hâlâ devam ediyor mu? “Hâlâ devam ediyor, gece 02.00’den sonra en çok Afrodit’e gidiliyor” diyorlar, “Ama artık pavyona eskiden olduğu gibi kadınlı erkekli gidilmiyor” diye ekliyorlar.
Lucca’da Kaçırılmayacak sergi
İstanbul’da galerilerden sonra çağdaş sanata ilk kez duvarlarını açan mekân oldu Lucca. Lucca Art’ta Burhan Doğançay, Sıtkı Kösemen gibi ustaların işlerini bile gördük. Şimdi ise yine heyecanlı bir sergi var Lucca’da. Contemporary Istanbul’da beni en çok heyecanlandıran, fuara geçen yıl eklenen CI Editions bölümüydü.
CI Editions, sanatçıların sınırlı sayıda üretilen işlerinin daha ulaşılabilir fiyatlara satılmasını sağlıyor. Bu, aslında sanatta demokratikleşmenin bir göstergesi.
Nasıl lüks markaların tasarımcıları artık daha çok kişiye ulaşabilmek için daha uygun fiyatlı markalara da tasarım yapıyorsa, sanatçılar da artık daha çok kişiye ulaşabilmenin yollarını arıyor.
İşte bu yüzden CI Editions önemli bir adım. Koleksiyoner olmaya alım gücü, cesareti ya da bilgisi henüz yeterli olmayanlar için iyi bir başlangıç noktası. Farklı galerilerle çalışan 16 sanatçının edisyonları üretildi.
Şimdi Seçkin Pirim, Ahmet Duru, Ahmet Polat, Ardan Özmenoğlu, Buğra Erol, Fırat Engin, Mustafa Horasan ve Selçuk Ceylan gibi sanatçıların işleri yarından itibaren Artnivo işbirliğiyle Lucca’da.
Unutmayın, 30 Nisan’a kadar görülebilir.
Çözüm Snapchat’te
An itibariyle Twitter’a giremiyorum.
Elektrik mi gitti, internet mi kesildi derken Twitter, Youtube ve Facebook’a erişimimizin engellendiğini öğreniyorum.
Facebook hızlı davranıyor, söz konusu görüntüleri siliyor ve hemen erişime açılıyor. Twitter ve Youtube hızımıza yetişemiyor, yavaş kalıyor. Sonuç, tepkiler yine Instagram’dan yağıyor. Yakında Instagram erişiminde de sorunlar olabilir. Zaten
Instagram son zamanlarda kendi kendine ahlak bekçisi kesilmiş durumda, birçok
fotoğrafa sansür uyguluyor. Bu gidişle bizi ancak Snapchat paklar, kendi kendini 1-10 saniyede yok eden mesajlarıyla…