İnternet sitenizde paylaştığınız bir fotoğraf için bir imaj bankası telif hakkı isteyebiliyor.
Hem de fotoğrafı siz çekmiş olsanız da.
İşte yayıncılık dünyası son zamanlarda bu davayı konuşuyor.
Fotoğrafları Smithsonian Magazine, Time, The New York Times ve Washington Post Magazine gibi mecralarda yayımlanan ve hatta ABD’de posta pullarının üstünde bile yer alan Carol Highsmith, kendi internet sitesinde kendi çektiği bir fotoğrafı paylaşıyor.
Hemen akabinde Getty Images’dan bir mektup alıyor, fotoğrafın telif hakkının onlara ait olduğu gerekçesiyle 120 dolar talep ediyorlar. İşte Carol Highsmith, daha önce ABD’nin ulusal kütüphanesi Library of Congress’e (ABD Kongre Kütüphanesi)bağışladığı ve kamusal kullanıma izin verdiği fotoğraflarının bir imaj bankası tarafından tescillendiğini ve fotoğrafı kullanan mecralardan telif ücreti talep edildiğini böylece öğreniyor. Üstelik bunu sadece Getty Images’ın değil, Alamy’nin de yaptığı ortaya çıkıyor.
Şimdi Carol Highsmith, 18 bin 755 adet fotoğrafı için bu iki imaj bankası ajansına da telif
Tam 1 milyar dolarlık bir dava söz konusu.
Aslında Amerikan kanunlarına göre her kare için 25 bin dolarlık bir tazminat hesaplanıyor, 18 bin 755 adetin tazminatı da 468 milyon 875 bin dolar ediyor.
Örnek teşkil edebilir
Getty Images aynı telif hakkı ihlalini son 3 yıl içinde tekrarladığı için durum değişiyor.
2013’te Daniel Morel’in Twitter’dan fotoğraflarını alıp izinsiz dağıttıkları gerekçesiyle fotoğrafçıya 1 milyon 200 bin dolar cezaya mahkûm edilmişler.
İşte bu yüzden, Carol Highsmith’in 1 milyar dolar tazminat talebinde bulunma hakkı var. Üstelik, Carol Highsmith’in halkın ücretsiz kullanımına bağışladığı fotoğraflar için, “ABD Kongre Kütüphanesi tarihinde en cömert bağışlardan biri” diyorlar.
Carol Highsmith’in reputasyonuna ciddi bir zarar verdiği, fotoğraflarının izinsiz ve ücretsiz kullanılabileceğini sanan kişilerin gözünde kendisini ikiyüzlü durumuna düşürdüğü gerekçeleri de talep edilen tazminatın bu kadar yükselmesinde etkili.
Yazı, fotoğraf, her türlü içeriğin izinsiz ve telifsiz paylaşıldığı, çoğaltıldığı günümüzde bu davayı yakından takip etmekte fayda var.
Örnek teşkil edebilir.
Cem Yılmaz’ı vatan haini ilan edenlere…
Ülkede yüzümüzü güldüren bu kadar
az şey kalmışken,
Zekâsı, yeteneği ve duyarlılığı her zaman ortada olan,
Kendi başına holding gibi çalışıp vergi rekortmeni bile olmayı başaran birine mi yükleniyoruz?
Ne için?
Bu kadar büyük acının, korkunun üstüne sosyal medyada prim yapmaya çalışmadı,
boy gösterisi yapmadı diye...
Bu kadar öfke hepimize zararlı, tam da birlik beraberlik yolunda ilerlerken.
Sinirler bozuk, çatacak bir yer arıyorsanız, Cem Yılmaz’ın vatanseverliğini tartışacağınıza, Youtube’daki kanalında Kötü Fikir Sanat’ta Cem ve Can Yılmaz’ı izleyin, iyi gelecek.