Aşağıdaki liste bir hayvansever tarafından hazırlanmış. İnternette rastlayınca kendi tecrübelerimi de katarak paylaşmak istedim
* Sokağınızdaki hayvanların kolaylıkla erişebileceği gölgelik bir yere daima genişçe bir kap su koyun ve bu suyu mümkünse her gün değiştirin. Sadece kedi ve köpekler için değil, kuşlar için de içecek temiz su bulmak, en az yiyecek bulmak kadar büyük sorun.
* Özellikle soğuk havalarda arabanıza binip çalıştırmadan önce motor kapağını açıp bakın, tekerleklerin üst kısımlarını kontrol edin. Kediler sıcak olduğu için buralara geliyor. Sadece bir dakikanızı alacak bu kontrol, bir kedinin hayatını kurtarabilir.
* Konserve kutularını çöpe atmadan önce mutlaka ağızlarını ezerek kapatın. Sokak kedileri kutunun dibinde kalan yiyecek kırıntılarına ulaşmak için kutuya başlarını sokmayı deneyecek. Bunu yaparken kutunun sivri kenarları nedeniyle yaralanabilir, kör olabilir, hatta başını kutudan çıkaramayabilir.
* Çöplerinizi, gıda maddeleri ve diğerleri (örneğin cam, kağıt, plastik, pil, ilaç vs.) olarak ayırın. Bu hem yiyecek bulmak için çöpleri karıştıran sokak hayvanları hem de geri dönüşüm için faydalı. Bu sayede sokak hayvanlarının yiyecek artıklarıyla birlikte bunları da yutmalarını, yaralanmalarını ya da zehirlenmelerini önlemiş olursunuz.
* Çevrenizdeki sokak hayvanlarını besliyorsanız, bunun için en ideal saat gece el ayak çekildikten sonraki zaman. Hem karınları doyduğu için köşelerine çekilirler (böylece yemek ararken ezilme tehlikesi ortadan kalkar) hem de mahalledeki hayvan düşmanlarının dikkatini çekmemiş olursunuz.
* Yol ortasına bırakılan kutular ve poşetler pek çok sokak hayvanının, özellikle kedilerin merakını cezbeder. Çoğu kedi merakına yenilir ve bunların içine girer. Bunları ortadan kaldırmak meraklı ve aç bir hayvanın o sırada gelen aracın altında kalmasını önler.
* Trafik kazası geçirmiş bir sokak hayvanına rastlarsanız veteriner masrafı veya kuduz şüphesi gibi nedenlerle onu kaderine terk etmeyin. Kaza geçiren sokak hayvanlarının çoğu basit bir kırık veya şok nedeniyle düştüğü yerden kalkamadığı için arkadan gelen araçların altında kalarak can verir. Tedavisini üstlenmek istemiyorsanız dahi güvenli bir yere taşıyın ve yakınlardaki bir kliniğe haber verin veya bir hayvan hakları derneğiyle görüşün. Pek çok klinik ve dernek bu durumdaki bir hayvanın tedavisini ücretsiz veya düşük bir ücrete gerçekleştirme imkanı sunar. Isırılmaktan korkuyorsanız taşımadan önce üzerine kalın bir örtü örterek kendinizi koruyabilirsiniz. Eğer hayvana çarpan aracı gördüyseniz ve araç sahibiyle konuşma imkanınız varsa Hayvanları Koruma Kanunu gereğince çarptığı hayvanı en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmek veya götürülmesini sağlamak zorunda olduğunu, plaka numarasıyla şikayet halinde olası veteriner masrafından daha yüksek bir para cezası ödeyeceğini hatırlatın (Kanun No 5199, Madde 21). Vicdanına seslenemediğiniz insanların cüzdanına hitap etmek kimi durumlarda daha çok işe yarar.
* Özellikle sokak kedilerinin gözleri mikrop kapmaya çok meyilli. Kavgada gelen bir tırmık ya da göze kaçan yabancı bir cisim hemen iltihap, kızarıklık ya da akıntı olarak kendini belli eder. Eğer hayvana yaklaşabiliyorsanız, gözü çaylı pamukla temizleyip, enfeksiyon giderici bir göz pomadı sürmek kısa zamanda iyileşmesini sağlayabilir.
BiR TIKLA MAMA BARINAKTA
Yardım etmek istiyor ama üşeniyorsanız üzülmeyin. Aşağıdaki adresler sizin için kapıya teslim bağış yapıyor. www.arkadas.net http://www.kangurum.com.tr/kangurum3-web/donationsAnimal.do http://www.temizmama.com/ http://www.canpet.net/
EV ARAYANLAR
* Adı Ceviz. 7 Nisan 2011 doğumlu, dişi, Ankaralı. Dört kardeşi de sahiplenilmiş. O da yalnız kalmasın. İletişim: 0 532 396 91 78