Önceki gün çeşitli mecralarda ‘Hayvan barınağı AB’nin eğitim adresi oldu’ başlıklı bir haber vardı. Haberde, bahsi geçen Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi’nin alanında Avrupa’nın en büyük, en modern tesisi olduğu vurgulanıyor ve stajını burada yapan Fransız veterinerlik öğrencisinden bahsediliyordu. Ben de merak edip araştırdım. Ve açıkçası çok şaşırdım.
114 dönüm ormanlık alan üzerinde 13 binadan oluşan merkezde sürekli olarak 5 veteriner hekim, 1 veteriner tekniker, 1 laborant ve 2 sağlık memuru çalışıyor. Poliklinik, operasyon ünitesi, operasyon sonrası müşahade , karantina pansiyon, yavrulu anne bakım (ve hepsi yerden ısıtmalı) gibi bölümlerin yanı sıra sadece 4 bin metrekarelik, 20 ayrı bölümden oluşan bir doğal yaşam alanı bulunuyor. Görseniz köpeklerin hepsi ne kadar mutlu.
Merkezde pansiyon, köpek eğitimi ve sahipli hayvanlar veterinerlik hizmetleri de veriliyor. Çocuklar için bir oyun parkı, aktivite ve eğitim alanları da unutulmamış. İsterseniz at da binebiliyorsunuz. Anlaşılacağı üzere sadece belediyeye masraf çıkaran değil aynı zaman da gelir getiren de bir yer. Keçi ağılı, at tavlası gibi bölümler de var. Ama benim en çok hoşuma giden kedi evi oldu. İnternet sitesindeki açıklamada aynen şöyle yazmışlar: “Osmanlı konağı tarzındaki kedi evlerimizin içi de kedilerin oynama, tırmanma ve yaşama şartlarına uygun olarak düzenlenmiştir.” Kediler için Osmanlı konakları, ne güzel...
http://www.osmangazihayvanevi.com adresine mutlaka girin bakın.
Bursa Osmangazi Belediyesi’ne bravo gerçekten. Umarım İstanbul, İzmir, Ankara vs. Büyükşehir Belediyeleri’ne de örnek olur.
* Afyonkarahisar Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, son 3 yılda bin 500 sokak köpeğini kısırlaştırdığını açıkladı. Çevre ve Orman İl Müdürü Rahmi Bayrak, Cihan Haber Ajansı’na verdiği bilgide Bakan Veysel Eroğlu tarafından gönderilen ödenekle sokak köpeklerinin rehabilitasyonunun yapıldığını ve sokak hayvanlarının barındırılması için yapımına başlanan modern geçici bakım evi inşaatının da yüzde 90’ını tamamlandığını söyledi.
* Orman ve Su İşleri Bakanlığı ‘Susuyorum ama konuşamıyorum’ kampanyası kapsamında, sokak hayvanları için 40 bin adet su ve yemek kabı yaptı. Yurdun her yanına dağıtılacak kaplarla sokak hayvanlarının sokak hayvanlarının daha hijyenik şartlarda beslenmesi sağlanacak. Elbette içine mama koyan gönüllüler olursa...
EV ARAYANLAR