Havacılığa gönül vermiş bir eğitimci olarak beni çok heyecanlandıran bir Bursa ziyaretinden bahsetmek istiyorum. Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) ve dernek Başkanımız Sayın Nilüfer Çevikel ile birlikte, Türkiye’nin uzay temalı ilk eğitim merkezi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’ni (GUHEM) ziyaret ettik.
GUHEM, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteği ve TÜBİTAK koordinasyonunda, Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle hizmete geçirilen bir proje. Bizlere de istenirse neler yapılabileceğini bir kez daha gösteriyor.
Vizyoner bakış açısı
GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu ile gezdiğimiz merkezde kendileri bize ayrıntılı bilgiler verdi. Vizyoner bir bakış açısı ile kurulan GUHEM, dünyanın ilk beş merkezi arasında yer alıyor. Yaklaşık 13 bin metrekarelik bir alanda eğitim ve deneyim odaklı bir bakış açısı ile kurgulanan bu yer, 21’inci yüzyılın eğitim modeline uygun; sorgulama, deney, keşif odaklı ve bireysel çabayı teşvik eden bir anlayışa sahip. Her gün yüzlerce öğrenciden ziyaret alıyorlar. Amaçları havacılık ve teknoloji konularında bilgi ve deneyim edinilmesini sağlamak ve bu konudaki farkındalığı artırmak. Konuya ilgisi ve yeteneği olan çocuk ve gençleri ayrıştırıp onları bu alana yönlendirmek, eğitimlerine destek olmak da ikincil hedefler arasında.
Sayın Mirahmetoğlu’nun yönetimindeki ekip, gelen ziyaretçilerin her türlü sorularını yanıtlıyor, ziyaretçilerin merkezden faydalanmasını sağlıyor ve bu güzel oluşumun hakkını en iyi şekilde vermeye çalışıyorlar. GUHEM’in oluşturulması için TUBİTAK ciddi bir bütçe ayırıyor, ancak bu hale gelmesinde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları da çok büyük. Şubat 2021’de açılan merkez, pandemi sebebiyle yaşanan durağanlığın ardından özellikle son birkaç aydır daha yoğun ziyaretçi alıyor.
Teknolojiyi deneyimlemek
Merkezde, 154 interaktif eğitim düzeneği, havacılık eğitim merkezi, çeşitli atölyeler, uzay inovasyon, kimya ve biyoloji laboratuvarları bulunmakta. İki katın, ilki tamamen havacılık üzerine, uçuş simülatörleri ve uçakların genel prensiplerini havacılığın gelişimini gösteren düzeneklerden oluşuyor. İkinci kat ise uzay katı ve Güneş sistemi, gezegenler, atmosfer ortamı hakkında fikir sahibi olabilmek için tasarlanmış;
yine laboratuvarlar da burada.
Simülatörlerde bir uçağı nasıl kullanacağınız hakkında fikir sahibi olabilirsiniz, atölyelerde roketin nasıl yapıldığından, model uçak ya da insansız hava aracı tasarımına kadar her konuda bilgi edinmeniz ve bu teknolojileri deneyimlemeniz mümkün. Bana çok ilginç gelenlerden biri de Ay yürüyüşünü merak edenler için hazırlanan yer çekimi similatörü. Uzay tarımından astronotların beslenmesine, günlük yaşamlarından akla gelmeyen diğer detaylara kadar yüzlerce soruya cevap bulmanız mümkün. Anaokulu çocukları için de tasarlanan bir bölüm var, kısacası her yaştan insanın ilgisini çekebilecek bir yer burası. İstediğiniz soruları da sorabiliyorsunuz, çünkü çalışanları çok ilgili ve bilgili.
Z kuşağına hitap ediyor
GUHEM’in 2019 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri kapsamında bir ödülü ve en büyük uzay oluşumunun bir parçası olan Uluslararası Astronot Federasyonu’na resmi üyeliği var. Sayın Genel Müdür Halit Mirahmetoğlu’nun ifadesiyle bu üyeliğin ülkemizin Milli Uzay Programı’ndaki hedeflerine ulaşmada rolü büyük. Türkiye Uzay Ajansı, 2018 yılında kuruldu, Şubat 2021’de de Cumhurbaşkanımız tarafından Milli Uzay Programı açıklandı. GUHEM de bu programı desteklemek için atılan en önemli adımlardan biri.
GUHEM’in bir başlangıç olmasını ve burada ortaya konan vizyonun birçok alanda ülkemiz geneline yayılmasını umuyorum. Bu projenin bir önemi de tüm özellikleriyle Z kuşağına hitap etmesinden kaynaklanıyor. Konulan isim her ne olursa olsun gençler bizim geleceğimiz ve onların vizyonunu geliştirecek yatırımlar yapmak, iş dünyasının da temel hedefleri arasında olmalı. Gerçekten gurur ve umutla dolacağınız bir deneyim için burayı ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum.